Ewa_Gotuje

Syrop klonowy - jeść czy nie jeść?

Obecny niemal na każdym amerykańskim stole - w Polsce nadal traktowany jako egzotyka. Czym jest syrop klonowy i dlaczego powinniśmy po niego sięgnąć?

Fot. 123RF/Picsel

Syrop klonowy powstaje z soku klonowego. Pierwotnie zbierany przez Indian, dziś stanowi istotny element amerykańskiego przemysłu spożywczego. Zbierany już mechanicznie, a następnie przetwarzany, obecny na każdym stole w Stanach, zwłaszcza w porze śniadaniowej. Czy słusznie kojarzymy go z kalorycznością?

By odpowiedzieć na to pytanie, musimy przyjrzeć się jego produkcji. Sok klonowy zawiera aż 97% wody i jedynie 2,5% cukru. By z soku powstał gesty i słodki syrop musimy zredukować płyn, czyli odparować wodę o 66%. Co to oznacza w praktyce?

Po pierwsze, by uzyskać 1 litr syropu klonowego potrzebujemy 40 litrów soku. Po drugie gotowy syrop klonowy jest równie słodki, jak miód, czy sam cukier, jednak jest znacznie mniej kaloryczny. Dowód? 15 ml syropu klonowego zawiera 50 kalorii, taka sama ilość białego cukru to 60 kalorii, a miodu to już 64 kalorii. Dodatkowo syrop klonowy jest produktem w pełni naturalnym - podlega jedynie procesowi pasteryzacji - dzięki czemu ma długą przydatność do spożycia.

Czy syrop klonowy jest zdrowy?

W porównaniu z innymi słodzikami, syrop klonowy ma znacznie mniej kalorii, dlatego stanowi fantastyczną alternatywę dla cukru. Chociaż mało kto o tym wie, kanadyjskie płynne złoto jest bogate w wiele składników mineralnych. Zawarty w syropie cynk wzmacnia układ odpornościowy oraz gwarantuje prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Produkty ten jest również źródłem magnezu, wspomagając właściwy rozwój kości. Przyczynia się także do poprawienia działania układu nerwowego oraz mózgu. Badania wskazują, iż sok z klonu ma aż 10 razy więcej wapnia niż miód, a w jego składzie znajdziemy również cenny fosfor, mangan oraz witaminy z grupy B.

Syrop klonowy stanowi cenne źródło przeciwutleniaczy, którym przypisuje się właściwości antynowotworowe, przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Warto zatem zastanowić się nad wyprowadzeniem syropu klonowego do diety.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Jak wykorzystać syrop klonowy?

Amerykanie nie sięgają po ten produkt jedynie dla walorów zdrowotnych. To słodki i lekko dymny smak, w połączeniu z gęstą konsystencją i ciemną rubinową barwą sprawia, że syrop klonowy tak często gości na amerykańskich stołach.

Polewa się nim amerykańskie naleśniki, czyli grube pancakes. Doskonale sprawdza się także w każdym deserze, który wymaga mocno słodkiego dodatku. Syropem klonowym możemy polać lody, dodać go do koktajli, tart owocowych czy babeczek. Istnieją też mniej oczywiste zastosowania syropu klonowego, które słodycz syropu łączą z wytrawnością mięs.

To doskonała baza do marynat, zwłaszcza pikantnych, z chili. Syrop klonowy wyciąga z ostrej papryki moc, a pod wpływem wysokiej temperatury karmelizuje się tworząc smakowitą, chrupiącą skórkę. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do grillowanego drobiu. Ciekawym pomysłem jest także natarcie syropem klonowym steków czy pieczeni.

 

1. Udka w syropie klonowym

Fot. Patusoia5 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Sałatka z gruszką i serem pleśniowym

Fot. Granita na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Mocno orzechowe drożdżowe ślimaki

Fot. TunaCooking na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Syrniki bananowe

Fot. Mariwanna na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Tofu generała Tso

Fot. TrawkaGotuje na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Sałatka z dressingiem klonowym

Fot. Codziennik_Kulinarny na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Pancakes z bekonem i syropem klonowym

Fot. Dorisds na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz też: Przepis na tradycyjny bigos. Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto drożdżowe.

Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

Odsłon: 103

30 min
3
Ciasta Szarlotka (jabłecznik) na kruszonce

Niezwykle prosty i smakowity, dla nas rewelka, bo kocham wszelkie jabłkowe wy...

Odsłon: 29832

60 min
66
Sałatki Sałatka ziemniaczana z sosem greckim

Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...

Odsłon: 209

30 min
7

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0