Ewa_Gotuje

Świąteczne sałatki. Pyszniejsze niż klasyczna jarzynowa

Klasyczna sałatka jarzynowa wcale nie musi być pozycją obowiązkową na każdym świątecznym stole. Do wyboru jest o wiele więcej pysznych opcji – równie zdrowych i smacznych. Oto trzy propozycje kreatywnego wykorzystania wędlin, które udowadniają, iż sałatki nie muszą być nudne. „Odczarowanie” tego na pierwszy rzut oka mało interesującego dania czas zacząć!

Klasyczna jarzynowa nie musi zdominować świątecznego stołu / fot. Martyna Taras FILMSEE

Prezentacja partnera

Im wcześniej zaczniemy planować wielkanocne menu, tym lepiej. Tym bardziej że w dzisiejszych czasach przykładamy dużą wagę do dwóch kwestii, które jeszcze kilka czy kilkanaście lat temu nie były aż tak ważne. Chodzi o marnowanie żywności oraz oszczędzanie. Świąteczna sałatka musi więc być nie tylko smaczna, zdrowa i pomysłowa, ale i wpisująca się we współczesne trendy. Innymi słowy, coraz częściej chcemy dań, które łagodnie obejdą się z naszymi portfelami oraz odpowiedzą na podejście zero waste.

Oto trzy propozycje sałatek, które z pewnością w całości znikną ze stołów, a ich przygotowanie nie będzie wiązało się ze sporym wydatkiem.

Sałatka z szynką, ananasem, kukurydzą i selerem

A może by tak zaskoczyć najbliższych i w Wielkanoc zaserwować im sałatkę z pewnym nietypowym składnikiem? W tej roli świetnie sprawdzi się ananas! Tym bardziej, że sałatkę z szynką, ananasem, kukurydzą i selerem przygotujemy dosłownie w kilka minut.

Składniki:

  • 150-200 g majonezu
  • 20 dag sera żółtego
  • Cztery jajka
  • Puszka ananasów
  • Opakowanie szynki sokołowskiej kruchej w plastrach
  • Puszka kukurydzy konserwowej
  • Słoik selera konserwowego

Zaczynamy od odsączenia z zalewy selera, kukurydzy i ananasa. Następnie wszystkie składniki kroimy na drobne kawałki i wsypujemy do miski. Ugotowane na twardo jajka obieramy i również kroimy. Podobnie postępujemy z plastrami szynki Sokołów. Ser ścieramy na tarce o możliwie najgrubszych „oczkach”. Wsypujemy wszystkie składniki do miski, dodajemy majonez i dokładnie mieszamy.

Sałatka brokułowa z boczkiem

Sałatka brokułowa z boczkiem to doskonały przykład na to, że sałatka może być jednocześnie zdrowa i smaczna. Za właściwości zdrowotne odpowiadają brokuły, które są niskokaloryczne i bogate w mnóstwo cennych substancji odżywczych, witamin i minerałów. Natomiast jeśli chodzi o smak – to w dużej mierze kwestia wędzonego boczku. Będzie on jeszcze lepiej smakował, jeśli sięgniemy po uznany produkt, jak powstający z wysokiej jakości mięsa boczek wędzony Sokołów.

Składniki:

  • Dwa-trzy brokuły
  • Opakowanie sera feta
  • Puszka kukurydzy
  • 2 opakowania boczku surowego wędzonego Sokołów
  • Pięć jajek
  • Majonez, sól i pieprz

Wskazówka: do sałatki warto dodać boczek wędzony możliwie najlepszej jakości /fot. Martyna Taras FILMSEE

Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo, obrania i pokrojenia w drobne kawałki. Następnie zabieramy się za brokuły, które również gotujemy – na półtwardo w delikatnie posłodzonym i posolonym wrzątku. Po skończeniu kroimy w plastry i podsmażamy na rozgrzanej i suchej patelni. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dodajemy pokrojony w kostki ser feta. Wsypujemy kukurydzę oraz boczek, całość mieszamy z majonezem i doprawiamy.

Sałatka makaronowa z jajkiem i szynką

Sałatka makaronowa z jajkiem i szynką to danie, które ma sporą przewagę nad innymi sałatkami: jej przyrządzenie nie wymaga właściwie żadnych przygotowań. Dlaczego? Ponieważ wszystkie niezbędne składniki z pewnością znajdziemy w naszej lodówce. Nie ma więc potrzeby tracenia czasu na zakupy i wydawanie dodatkowych pieniędzy. Czego dokładnie potrzebujemy?

Składniki:

  • 200-250 g makaronu
  • Dwa jajka
  • 100 g żółtego sera
  • Opakowanie szynki sokołowskiej kruchej w plastrach
  • 2-3 łyżki majonezu
  • Przyprawy: sól i pieprz

Zaczynamy od ugotowania makaronu według wskazówek znajdujących się na opakowaniu. Następnie odcedzamy, zalewamy zimną wodą i mieszamy – inaczej makaron może się posklejać, a tego chcemy uniknąć. Ser żółty oraz szynkę kroimy w kosteczki i wkładamy do miski. W tym przepisie kluczowe znaczenie ma jakość szynki, dlatego warto sięgnąć po produkt z wysokiej półki – takie kupimy w sklepach marki Sokołów i Gzella na terenie całego kraju. Kolejnym krokiem jest dodanie majonezu, kukurydzy oraz przypraw, czyli soli i pieprzu. Na koniec starannie mieszamy.

PS, czyli jemy oczami!

Dodatkowa inspiracja? Podawaj sałatki w przezroczystym naczyniu. Liczy się nie tylko smak, ale również wygląd.

Prezentacja partnera

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Szarlotka (jabłecznik) na kruszonce

Niezwykle prosty i smakowity, dla nas rewelka, bo kocham wszelkie jabłkowe wy...

Odsłon: 29647

60 min
64
Sałatki Sałatka ziemniaczana z sosem greckim

Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...

Odsłon: 95

30 min
4
Desery Sernik na zimno z truskawkami

Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...

Odsłon: 743

30 min
15

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0