Ewa_Gotuje

Surowe przysmaki Joanny

Przepis na surowe ciasto według Joanny. Co sądzisz o jej pomyśle?

Ciasto
250 g mąki
220 g brązowego cukru
225 g roztopionego masła
1 łyżeczka wanilii
2 łyżki mleka
1 łyżeczka soli
2 opakowania gorzkiej polewy czekoladowej
2 opakowania mlecznej polewy czekoladowej (polewy do wyboru, można użyć dowolnych)

Z czekoladowymi markizami
4 czekoladowe markizy
patyczki do lizaków
kolorowa posypka do dekoracji

Z masłem orzechowym
folia aluminiowa
3 łyżki masła orzechowego
3 ciastka zbożowe

Z pistacjami
solone pistacje do smaku

Ciasto
Piekarnik nagrzać do 180°C. Mąkę wysypać na blaszkę i piec przez 5 minut. Wymieszać wszystkie składniki i powstałą masę wstawić na 30 minut do lodówki. Po schłodzeniu podzielić na trzy części. Przygotować polewy czekoladowe.

Z czekoladowymi markizami
Ciasteczka pokruszyć, wymieszać z ciastem. Uformować kulki, nabić na patyk do lizaków, polać polewą czekoladową i udekorować posypką.

Z masłem orzechowym
Prostokątną formę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową. Rozprowadzić polewę czekoladową, wstawić do lodówki do zastygnięcia. Część surowego ciasta wymieszać z masłem orzechowym i zbożowymi ciasteczkami. Powstałą masę wyłożyć na czekoladowy spód i oblać polewą czekoladową. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Po wyjęciu pokroić na szerokie paski.

Z pistacjami
Część surowego ciasta wymieszać z rozdrobnionymi pistacjami. Uformować kule, ułożyć na kratce i polać polewą czekoladową. Udekorować startymi na proszek pistacjami.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto drożdżowe.

Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

Odsłon: 103

30 min
3
Ciasta Szarlotka (jabłecznik) na kruszonce

Niezwykle prosty i smakowity, dla nas rewelka, bo kocham wszelkie jabłkowe wy...

Odsłon: 29834

60 min
66
Sałatki Sałatka ziemniaczana z sosem greckim

Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...

Odsłon: 212

30 min
7

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0