Grill - temat specjalny

Studenckie czasy Tomasza - przepis z "Bake Off - Ale Ciacho!"

Zobacz przepis, jaki Tomasz Batko przygotował w siódmym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!".

Biszkopt czekoladowy

  • 250 ml stoutu
  • 250 g masła
  • 75 g kakao
  • 400 g drobnego cukru
  • 140 ml kwaśnej śmietany
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 275 g mąki
  • 2½ łyżeczki sody oczyszczonej

 

Krem piwny

  • 350 ml piwa miodowego
  • 2-3 łyżki miodu
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 200 g masła
  • 3-4 łyżki brązowego cukru

 

Galaretka piwno-miodowa

  • 300 ml piwa miodowego
  • 2-3 łyżki płynnego miodu
  • 5 listków żelatyny
  • woda do zalania żelatyny

 

Popcorn karmelowy

  • 1 opakowanie popcornu do mikrofalówki (najlepiej maślany, nie z solą)
  • 2 szklanki cukru
  • ½ szklanki wody
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 szczypta soli

 

Biszkopt czekoladowy
Stout podgrzać i połączyć z masłem, następnie dodać kakao i drobny cukier do wypieków. Ubić śmietanę z jajkami i ekstraktem z wanilii. Połączyć wszystkie składniki, dodać mąkę oraz sodę oczyszczoną. Masę przelać do tortownicy o średnicy 20-22 cm i piec w temperaturze 180°C przez 45-60 minut.

Krem piwny

250 ml piwa miodowego pogrzać z miodem. Pozostałe 100 ml zmiksować z żółtkami, mąką pszenną oraz skrobią ziemniaczaną. Połączyć do uzyskania budyniu i schłodzić. Masło utrzeć z cukrem, następnie powoli dodawać budyń do powstania gładkiego kremu.

Galaretka piwno-miodowa
Piwo podgrzać i dodać miód. Żelatynę zalać wodą, a następnie, gdy napęcznieje, połączyć z ciepłym piwem. Schłodzić do uzyskania dysku z galaretki.

Popcorn karmelowy
Popcorn przygotować zgodnie z instrukcją. Cukier podgrzać z wodą do uzyskania karmelu, następnie dodać masło i sól. Wymieszać karmel z popcornem.

Konstrukcja
Ciasto czekoladowe przekroić na dwa blaty, wyciąć z nich okręgi o średnicy szklanki, podobne do wielkości dysku z galaretki. Na pierwszy blat nałożyć krem, potem dysk z galaretki i ponownie krem. Całość przykryć drugim blatem ciasta czekoladowego. Do powstałego komina wsypać popcorn, górę pokryć kremem i udekorować popcornem.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
8
Desery Domowe snickersy bez cukru

Uwielbiasz jeść słodkie batoniki? Jeśli kochasz snickersy, wypróbuj naszą gen...

Odsłon: 196

30 min
3
Ciasta Sernik zebra

Sernik to ulubione ciasto wielu osób , przygotowuje się go na różne sposoby,...

Odsłon: 49

30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

0
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

15
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

0
Quizy Gdzie ukryto szparagi? Zagadka na spostrzegawczość

Wielu Polakom maj kojarzy się z rozpoczęciem sezonu grillowego. W tym roku szczególną popularnością na wiosnę cieszą się też szparagi. Postanowiliś...

2