Grill - temat specjalny

Sprawdź, które pestki i nasiona warto jeść

Nasiona i pestki są źródłem wielu cennych witamin i składników mineralnych, pozytywnie wpływających na nasze zdrowie. Można je dodawać do potraw lub jeść jako przekąskę. Sprawdź, jakie nasiona i pestki warto dodawać do swoich posiłków.

Fot. 123RF/Picsel

Siemię lniane

Jest źródłem białka, błonnika, kwasu foliowego, witamin A, B, C, D, E i K oraz składników mineralnych, takich jak żelazo, magnez, wapń, selen i cynk. Wpływa na uczucie sytości. Jest skutecznym środkiem na zaparcia. Wpływa na zmniejszenie wypadania włosów i zwiększenie twardości paznokci.
Siemię lniane najlepiej kupować w całości i mielić dopiero przed spożyciem. Wtedy zachowuje najwięcej właściwości. Możesz dodawać je do zagęszczania zup czy sosów. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do owsianki czy koktajlu.

Pestki dyni

Są źródłem witaminy A, C, E, B1, B2, B6, magnezu, cynku, miedzi, selenu i manganu. Pomagają obniżyć cholesterol. Są bogatym źródłem cynku, który wspomaga układ odpornościowy. Świeże nasiona pestek dyni skutecznie zwalczają pasożyty układu pokarmowego.
Pestki dyni najlepiej spożywać w stanie surowym, by zachować wszystkie właściwości zdrowotne. Są świetnym dodatkiem do sałatek, pieczywa czy zup. Możesz dodać je również do musli.

Nasiona chia

Zawierają dużo białka i błonnika. Są źródłem wapnia, żelaza, potasu, magnezu, cynku, witamin z grupy B, witaminy C, A, E, a przede wszystkim kwasów Omega 3 i Omega 6. Regulują poziom cholesterolu, obniżają ciśnienie, poprawiają perystaltykę jelit.
Nasiona chia możesz dodawać do zup, jogurtów, sałatek, musli, wypieków czy koktajli. Dzięki ich zdolności do wchłaniania wody możesz wykorzystywać je do zagęszczania sosów. Dodaj nasiona chia do jogurtu, zostaw na noc, rano dodaj owoce - drugie śniadanie gotowe.


Reklama

 

Ziarna sezamu

Są źródłem witamin A, B i E, lecytyny, manganu, magnezu, wapnia, żelaza, cynku, błonnika oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Sezam ma właściwości antybakteryjne i antywirusowe. Wspomaga walkę z trądzikiem. Poprawia perystaltykę jelit, wzmacnia zęby i kości, poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci.
Sezam najlepiej spożywać bez obróbki termicznej, by zachować wszystkie zawarte w nim witaminy. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do warzyw, ryb, ryżu czy sałatek. Możesz go dodawać do pieczywa, a także zup-kremów.

Ziarna słonecznika

Zawierają witaminy E, A, D i witamin z grupy B. Są źródłem ważnych dla zdrowia pierwiastków jak cynk, żelazo, potas i wapń. Wpływają na poprawę odporności i polepszenie koncentracji.
Ziarna słonecznika możesz jeść same jako przekąskę lub dodać je do sałatek czy zup warzywnych, szczególnie kremowych.

Szeroki wybór nasion i pestek w promocyjnych cenach znajdziesz w sklepie Coś dla zdrowia. Włącz nasiona do swojej diety, by przygotowywać pełnowartościowe posiłki i urozmaicić swoje potrawy.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
52
15 min
53

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

0
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

2
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

1