Grill - temat specjalny

Spokojnie, to tylko Wielkanoc

Czasochłonne przygotowania do świąt? Nie tym razem. Sięgając po sprawdzone patenty będzie prosto, szybko i pysznie, a do tego nareszcie bez stresu.

Fot. 123RF/Picsel

Przedświąteczny zawrót głowy znamy wszyscy. Na szczęście na całe to szaleństwo jest jedna, podstawowa rada - wszystko da się ułatwić. Szczególnie w kuchni nie bójmy się sięgać po produkty, które pomogą nam szybciej przygotować się do świąt.
Po pierwsze jajka. Tym razem jednak zamiast pracochłonnego pasztetu czy rolady, przygotujmy szybkie jajka faszerowane. Ugotowane na twardo wystarczy przekroić na pół i udekorować majonezem oraz wędzonym łososiem z pieprzem ziołowym Galeo lub pieczarkami z tymiankiem Galeo. Świetnie sprawdzi się też ekspresowa pasta jajeczna z pokrojonym w kostkę ogórkiem kiszonym i grubo zmielonym pieprzem.
Święta trudno wyobrazić sobie też bez żurku. Warto nie tylko sięgnąć po gotowy zakwas, ale postawić też na pewniaka, jeśli chodzi o doprawianie. Przyprawa do żurku i barszczu białego z aromatycznym czosnkiem i majerankiem sprawdzi się nawet, jeśli przygotowujesz tą zupę po raz pierwszy.
Sernik, który opadł czy baba z zakalcem? Ciasta nie dość, że najbardziej czasochłonne, to mają też inną wadę - często nie wychodzą. W tym roku zamiast skomplikowanych ciast, warto zaskoczyć gości lekkim sernikiem na zimno z owocami według przepisu Galeo.

Szybki sernik na zimno z owocami
Składniki:

  • gotowy spód biszkoptowy
  • 250 g serka mascarpone
  • 400 g sera twarogowego do sernika
  • 1 opakowanie żelatyny Galeo
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego Galeo
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 75 ml wody
  • dowolne, ulubione owoce oraz 1 opakowanie galaretki owocowej.
Przygotowanie:
W misie miksera umieścić twaróg, mascarpone, cukier puder i cukier wanilinowy. Zmiksować na jednolitą masę. uważając by nie zostały grudki. Zalać żelatynę 75 ml zimnej wody i odstawić do namoczenia. Potem rozpuścić żelatynę na wolnym ogniu (nie doprowadzić do wrzenia!). Lekko przestudzić. Do żelatyny dodać łyżkę masy serowej i wymieszać. Dodać kolejną łyżkę i znowu wymieszać. Zahartowaną żelatynę dodać do masy serowej i zmiksować na wysokich obrotach. Całość wyłożyć na biszkoptowy spód i umieścić w chłodnym miejscu. Gdy całość odrobinę stężeje na wierzchu ułożyć owoce i zalać galaretką przygotowaną zgodnie z opisem na opakowaniu. Całość chłodzić do całkowitego zastygnięcia.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Placki z młodej kapusty

Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...

Odsłon: 260

15 min
2
Dania główne Kurczak z grilla

tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...

Odsłon: 99

15 min
3
15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

1
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

2
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

4