Ewa_Gotuje

Śniadaniowa tapioka

Prawdziwa rozkosz dla żołądka i wielka przyjemność dla oka. Słodki pudding na bazie tapioki to pyszna i zdrowia alternatywa dla tradycyjnego budyniu. Idealnie sprawdzi się jako popisowy deser lub niedzielne śniadanie dla tych, którzy uwielbiają leniwe i słodkie poranki.

Fot. materiały prasowe

Składniki (2 porcje):

· 3 szklanki mleka kokosowego lub innego (może być roślinne)

· 3/4 szklanki tapioki

· 1 łyżka ksylitolu (opcjonalnie)

· łyżeczka pasty waniliowej lub kilka kropli ekstraktu waniliowego

· 2 łyżki mieszanki MIX BAKALII KRESTO Z NERKOWCEM

lub MIX BAKALII KRESTO

Z ŻURAWINĄ

· łyżka kakao

· 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej

· dodatki do dekoracji, np. truskawki

Przygotowanie:

1. Tapiokę przepłucz, a następnie ok. pół godziny mocz w mleku (niekoniecznie aż tyle, ale szybciej się ugotuje namoczona).

2. W tym samym mleku postaw ją na gaz i gotuj ok. 15-20 minut, aż zgęstnieje. Ziarenka powinny spęcznieć i stać się miękkie oraz przezroczyste. Podczas gotowania całość mieszaj.

3. Pod koniec gotowania do tapioki dodaj wanilię oraz MIX BAKALII KRESTO. Pod wpływem temperatury kostki daktyli upłynnią się i nadadzą całości słodyczy. Jeśli jesteś fanką mocno słodkich smaków, możesz dodać jeszcze ksylitol.

4. Ugotowany pudding odstaw do ostudzenia - dzięki temu kulki bardziej spęcznieją. Jeżeli całość okaże się za gęsta, możesz rozrzedzić ją ciepłym mlekiem.

5. Do połowy masy dodaj kakao i pokruszoną czekoladę. Wymieszaj dokładnie.

6. Przełóż masę do naczynia, zaczynając od części czekoladowej.

7. Gotowy pudding udekoruj dowolnymi dodatkami, np. owocami i bakaliami.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Parówki z wody

Zagotuj wodę włóż do niej parówki , gotujemy 5 minut i gotowe

Odsłon: 58

15 min
1
Dania główne Racuchy cebulowe

Klasyczne obiady nieco Ci się znudziły? Nie martw się! Mamy na to sposób! Nas...

Odsłon: 701

30 min
3
30 min
20

Polecane artykuły

Informacje Kiedy obierać szparagi? Oszczędź sobie pracy, bo nie zawsze jest to potrzebne

Sezon na szparagi trwa dosyć krótko, dlatego warto w pełni go wykorzystać. W sklepach znajdziemy różne rodzaje, zielone, białe, a czasem nawet fiol...

1
Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0