Śniadanie musi być – o tym, dlaczego śniadanie to podstawa

Zdrowe odżywianie to temat, który jest na czasie. Pod tym hasłem kryje się znacznie więcej niż tylko kolejne diety, które mają zapewniać osiągnięcie oraz utrzymanie wymarzonej sylwetki. Nie sprowadza się ono również do ograniczenia jadłospisu wyłącznie do sałatek.

Fot. materiały prasowe
Różnorodne i regularne posiłki to podstawa. Od czego zacząć? Od śniadania, oczywiście! Niech będzie ono nie tylko zdrowe, ale też pyszne i urozmaicone. Im lepsze i bardziej wartościowe śniadanie, tym więcej energii będziemy mieć na resztę dnia.

Rozruszaj ciało i umysł

Pewnie każdemu z nas dźwięk budzika nie kojarzy się z niczym przyjemnym, a opuszczenie ciepłego łóżka staje się niemałym wyzwaniem. Co zrobić, by zawsze wstawać prawą nogą? Warto zaplanować smaczny posiłek, który okaże się niezawodnym sposobem na rozruszanie po nocnym odpoczynku. Ze śniadaniem nie należy zwlekać, najlepiej spożyć je do 2 godzin po obudzeniu, by pobudzić metabolizm. Śniadanie to nie tylko sposób na zaspokojenie głodu. Wpływa ono na zdolność zapamiętywania, poprawę koncentracji i lepsze samopoczucie. Trudno uczyć się i pracować bez odpowiedniego paliwa, dlatego należy z uwagą podchodzić do wyboru produktów śniadaniowych.

By jeszcze lepiej zrozumieć istotną rolę śniadania, warto uświadomić sobie, że powinno ono dostarczać 25-30% dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Jako baza porannego posiłku doskonale sprawdzają się pełnoziarniste produkty zbożowe. Niech na stołach nie zabraknie pieczywa razowego, płatków owsianych, gryczanych albo żytnich oraz otrębów. Tego typu produkty są skarbnicą błonnika pokarmowego, zapewniającego poczucie sytości na długo. Czym jeszcze uzupełnić śniadaniowe menu? Nieodzowny okazuje się nabiał. Mleko, serki wiejskie, jogurty, twarożki i serki do smarowania z Piątnicy to sprzymierzeńcy każdego, komu zależy na pełnowartościowym śniadaniu. Serki śmietankowe Twój Smak, w tym nowość - Twój Smak Aksamitny, zachwycają wyjątkową delikatnością smaku oraz gładką konsystencją. To pyszne serki o prostym, naturalnym składzie, które wspaniale rozsmarowują się na pieczywie. Dostępne są w wielu wariantach smakowych, co pozwala na przygotowanie śniadaniowych przysmaków dla każdego z domowników.

Słodkie śniadanie też może być zdrowe

Jak poradzić sobie z ochotą na słodki posiłek z samego rana? Bardzo dobrym pomysłem jest owsianka. Doskonale smakuje ona przygotowana na Mleku Wiejskim z Piątnicy z dodatkiem świeżych i suszonych owoców, np. jabłek, gruszek, borówek, rodzynek i daktyli. Szczypta cynamonu, kardamonu lub imbiru uczyni z owsianki aromatyczne i pyszne danie. W ramach słodkiego i szybkiego śniadania świetnie sprawdzi się kanapka z Twarogiem Wiejskim i miodem lub ulubioną domową konfiturą. Natomiast Serek wiejski z jagodami z Piątnicy to idealne rozwiązanie dla wszystkich, którzy zaspali, ale nadal nie chcą wychodzić z domu z pustym żołądkiem. Można go spożyć wprost z kubeczka, zapewniając sobie odżywczy, zdrowy posiłek na początek dnia.

Śniadanie szyte na miarę

Porady dotyczące zdrowego odżywiania docierają do nas z wielu stron. Czasem trudno się w nich odnaleźć, dlatego kluczowe jest, by skupiać się na swoich upodobaniach smakowych i żywieniowych potrzebach. To najlepszy wstęp do wprowadzania zdrowych nawyków. Dla osób, które rozpoczynają przygodę z fitnessem albo siłownią i chcą, by posiłki były właściwym uzupełnieniem treningu idealnie sprawdzi się nowość z Piątnicy - Serek Wiejski wysokobiałkowy. Dla tych, którzy lubią lekkie, ale pożywne śniadania doskonałym pomysłem będą jogurty naturalne z Piątnicy z dodatkiem owoców, bakalii, musli czy granoli. Prosto i zdrowo.

Zdrowie tkwi w szczegółach

Od dawna wiadomo, że liczy się nie tylko smak, ale także skład produktów, które pojawiają się na naszych talerzach. Im jest on krótszy, tym lepiej - to podstawowa zasada. Coraz więcej osób z uwagą czyta etykiety produktów spożywczych, zanim ostatecznie zdecydują się na ich zakup. Dużą popularnością cieszą się także ryneczki, na których artykuły spożywcze można kupić prosto od producenta. Nic dziwnego, że chcemy wiedzieć skąd dokładnie pochodzą produkty, które mają stać się ważnym punktem jadłospisu naszego i naszych bliskich. Stąd popularność produktów marki Piątnica - spółdzielni mleczarskiej stawiającej na najwyższą jakość oraz naturalność. Produkty OSM Piątnica produkowane są z najwyższej jakości mleka od lokalnych dostawców z czystych ekologicznie terenów Mazowsza, Podlasia i Kurpi, zawierają wyłącznie proste i naturalne składniki. Wybierając produkty z Piątnicy doskonale wiemy, co jemy i możemy świadomie tworzyć nasz jadłospis od podstaw - czyli od śniadania.

Zainspiruj się naszym przepisem i przekonaj się, że zrobienie niebanalnego śniadania jest dostępne dla każdego!

Mini tarta z granoli

Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 8
Składniki:
• granola 500 g
• miód 3-5 łyżek
• płynny (lekko podgrzany) olej kokosowy 5 łyżek
• jogurt typu greckiego OSM Piątnica 0% tłuszczu
• ulubione owoce: porzeczki, maliny, borówki
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Granolę rozbij na mniejsze kawałki i wymieszaj z miodem oraz 4 łyżkami oleju kokosowego. Pozostałym olejem wysmaruj formy do tartaletek i wyłóż je masą.
2. Piecz przez 12-15 minut. Pozostaw do ostygnięcia.
3. Podawaj z łyżką jogurtu Piątnica i dodatkiem ulubionych owoców. Smacznego!

Źrodło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Placki z młodej kapusty

Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...

Odsłon: 293

15 min
3
Dania główne Kurczak z grilla

tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...

Odsłon: 101

15 min
3
15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

1
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

2
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

4