Grill - temat specjalny

Słodycze z PRL-u. Tego smaku nie da się zapomnieć

Kiedyś towar luksusowy, dzisiaj przyjemne wspomnienie. Do najpopularniejszych słodyczy PRL zdecydowanie należały gazowane napoje, lizaki, andruty czy ciepłe lody. Pamiątkowa galeria zdjęć przypomni ci, jakie kiedyś były słodycze. Wybierz się w tę kulinarną podróż, by znowu poczuć smak ulubionych przekąsek.

Słodycze z PRL-u | Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

Spis treści:

Słodycze lat 80., a potem 90. dla wielu Polaków są bardzo przyjemnym wspomnieniem z dzieciństwa. Choć większości produktów nie da się już kupić w sklepie, każdy z nas pamięta ich smak oraz wygląd. Przypomnij sobie, co tak chętnie zajadałeś za młodych lat. Przygotowaliśmy listę najpopularniejszych słodyczy PRL

Sprawdź także: To marki spożywcze, które przetrwały PRL. Nawet o tym nie wiesz!

Jakie kiedyś były słodycze?

Trzeba pamiętać, że w czasach PRL słodycze były raczej towarem luksusowym. W latach 80. XX wieku na półkach sklepowych królowały wyroby czekoladopodobne, czyli produkty cukiernicze, w których tłuszcz kakaowy zastąpiono innym, roślinnym. Kakao było wówczas trudne do importu, dlatego zastępowano je m.in. olejem rzepakowym. Co ciekawe, wyrobów czekoladopodobnych nie sprzedawano na kartki

Do klasycznych słodyczy PRL należały m.in. ciepłe lody, landrynki, guma balonowa czy wata cukrowa. Były to najczęściej desery tanie i wysokocukrowe. Popularnością cieszyły się także napoje gazowane - jak słynna oranżada czy Polo Cockta. Dowiedz się, jakie kiedyś były słodycze, przeglądając galerię pamiątkowych zdjęć.

Słodycze z PRL

Mimo utrudnionego dostępu do surowców, a więc niekiedy wątpliwego składu, słodycze w PRL-u cieszyły się dobrą opinią. Dorośli uwielbiały słodzone napoje, które pojawiały się na rodzinnych uroczystościach i spotkaniach zawodowych. Dzieci z kolei zajadały się mlekiem w tubce, galaretkami w cukrze i blokiem czekoladowym. Sprawdź, czy pamiętasz wszystkie przekąski z lat 80.:

1. Lizaki i cukierki

Jednym z najpopularniejszych słodyczy PRL były owocowe lizaki z kwiatuszkiem w centrum, wyrabiane z syropu cukrowego. Zresztą do dziś można znaleźć podobne produkty w sklepach spożywczych, jednak teraz częściej imitujące pomarańcze czy cytryny. Do podobnego rodzaju przekąsek należały też słynne landrynki i cukierki pudrowe, które często jedli też dorośli, aby odświeżyć oddech. Podręczną słodyczą, którą chętnie kupowano w dawnych latach były także cukierki irysy i bombonierki w truskawkowym opakowaniu.

Słodycze z PRL | Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

2. Lody w PRL-u

Czy jadłeś kiedyś ciepłe lody? W PRL-u nazywano je też całuskami lub murzynkami. Porcja, którą mogłeś kupić w sklepie, miała ok. 200-250 kcal. Był to więc wysokokaloryczny, ale też tani deser, który mimo nazwy wcale nie był lodami. To słodka pianka z zaparzonej syropem piany z białek, którą podawano w waflowym kubku.

Ciepłe lody PRL | Fot. SpiderMum/Wikimedia Commons

Dużą sympatią cieszyły się też lody Bambino w kształcie podłużnej kostki na drewnianym patyku, produkowane w Polsce już w latach 60. XX wieku. Sprzedawano je w wersjach: śmietankowe, owocowe, kawowe oraz śmietankowe i owocowe w polewie czekoladowej

Lody Bambino PRL | Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe

3. Słodzone napoje

Który napój kojarzy ci się najbardziej z PRL-em? Jednym z popularniejszych była wówczas oranżada, sprzedawana w szklanych butelkach z kapslem. Przyrządzano ją z wody i cukru lub syropu cukrowego oraz soku pomarańczowego. Na większą skalę napój produkowano na bazie soku w proszku, z dodatkiem substancji słodzących, barwników i aromatów. Pito go na zarówno na prywatkach, jak i biznesowych spotkaniach.

Równie znanym słodzonym trunkiem w PRL-u były: Ptyś, Kaskada i Polo Cockta. Pierwsze dwa z nich to napoje smakowe, a ostatni - kofeinowy. Kaskada była mocno gazowanym koktajlem o rzadkim, tropikalnym smaku, więc wyróżniała się na tle innych soków. Z kolei Polo Cockta, produkowana w latach 60-90. XX wieku, był konkurencją istniejącej wówczas Coca-Coli.

4. Guma Donald i Turbo

Może macie ochotę na gumę balonową albo gumy kulki? Każdy rodzaj był prawdziwym hitem wśród słodyczy PRL. Pamiętacie jeszcze gumę Donald, która pod swoją etykietą kryła komiks z tytułowym bohaterem albo gumę Turbo, którą znają też dzieci z lat 90. (i wciąż jest dostępna w sklepach)? Choć po chwili żucia całkowicie traciła swój smak, najmłodsi chętnie po nią sięgali.

Guma Turbo | Fot. Dobromila/Wikimedia Commons

5. Ciastka i słodycze z PRL

Jeśli, przeglądając, jakie kiedyś były słodycze, zatęskniłeś za ich smakiem, zamieszczamy kilka przekąsek, które wciąż są dostępne lub które możesz odtworzyć samodzielnie w swoim domu. Tak, ptasie mleczko, krówki czy szampańskie delicje to prawdziwy rarytas z czasów PRL-u. Szlagierem wśród deserów były też bitki (inaczej nazywane baletkami), czyli biszkoptowe ciasteczka z makiem, przełożone marmoladą. 

6. Słodycze PRL

Galaretkę pokrytą cukrem możesz wciąż kupić w sklepie spożywczym. Dawniej był to prawdziwy smakołyk, którym częstowano gości na przyjęciach. Dzieci w PRL-u zajadały się watą cukrową, którą wytwarzano w specjalnych mobilnych maszynach i używano podczas miejskich wakacji, festynów czy zabaw. Pamiętasz, czym były andruty? Lekko słodkie i cienkie wafle to przysmak pochodzący z Kalisza, produkowany tylko z czterech składników: wody, cukru, mąki pszennej i oleju rzepakowego.

7. Wyroby czekoladowe

Czy mówi ci coś krem o smaku czekoladowym z wiewiórką lub blok czekoladowy? Wiele osób twierdzi do dziś, że smak obu słodyczy był wyjątkowy i nie do podrobienia. Pierwszy produkt sprzedawano w szklanych słoikach o pojemności 200 gramów, a drugi - wielu Polaków przyrządzało na prywatki.

Blok czekoladowy robiono z margaryny, kakao, cukru i mleka w proszku. Do deseru dodawano jeszcze pokruszone herbatniki, a na święta również bakalie (głównie orzechy i rodzynki). Przygotowana masa trafiała do podłużnej blaszki, żeby zastygnąć. Wówczas blok czekoladowy krojono na grube plastry i podawano gościom.

Blok czekoladowy

 Blok czekoladowy Zobacz przepis

Blok czekoladowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Przyznaj się, ile słodyczy PRL-u pamiętałeś? Podziel się w komentarzu twoimi ulubionymi przekąskami z czasów PRL-u lub dzieciństwa



Zobacz także:

Posyp nim ziemniaki. Nie tylko podbije ich smak, ale i wzmocni twoją odporność »

Witamina C w zwiększonej dawce. Kiedy jest wskazana, a kiedy szkodzi? »

Tak piecze sernik siostra Anastazja. Wychodzi cudownie puszysty i kremowy »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Muffinkowe babeczki z dżemem

Babeczki upiekłam na majówkę, przepis bardzo prosty i szybki , a babeczki sma...

Odsłon: 40

30 min
4
30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

0
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

15
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

0
Quizy Gdzie ukryto szparagi? Zagadka na spostrzegawczość

Wielu Polakom maj kojarzy się z rozpoczęciem sezonu grillowego. W tym roku szczególną popularnością na wiosnę cieszą się też szparagi. Postanowiliś...

2