Grill - temat specjalny

Siedem powodów, dla których warto jeść lody

Zimne, orzeźwiające i bardzo smaczne, idealne na upały. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Dlaczego warto po nie sięgać nie tylko latem?

Fot. 123RF/Picsel

Każdy ma czasami ochotę na lody, zwłaszcza w słoneczne dni. Nie każdy natomiast wie, jak ich jedzenie korzystnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu.

Wbrew powszechnym przekonaniom, lody nie są zbyt kaloryczne, a do tego mogą dostarczyć do naszego organizmu wiele cennych witamin i minerałów.

Jakie zalety przemawiają na ich korzyść?

1. Nie tuczą

100 g lodów śmietankowych zawiera przeważnie od 160 do 200 kcal. Czekolada mleczna o tej samej gramaturze dostarczy nam aż trzy razy większą liczbę kalorii. To znacząca różnica dla naszego bilansu energetycznego. Jeśli chcemy wybrać lżejszą opcję, warto rozejrzeć się za lodami owocowymi, które w 100 g posiadają od 120 do 140 kcal lub sorbetami. Te zdecydowanie wygrywają w tym rankingu. W 100 g porcji znajduje się poniżej 100 kcal!

2. Pomagają w spalaniu tłuszczu

Zanim lody trafią do naszego żołądka, w trakcie jedzenia powinny zostać przez nas ogrzane. Proces ten zmusza nasze ciało do wykorzystania ok. 55-60 kcal. Przy niedużej porcji lodów, np. sorbetów lub lodów owocowych możemy doprowadzić do sytuacji, gdzie nasz organizm zużyje więcej energii podczas konsumpcji lodów, niż dostarczy nam jej wraz z posiłkiem!

3. Nie obciążają żołądka

W przeciwieństwie do słodkich deserów i innych posiłków, lody są lekkostrawne. Nasz organizm bardzo szybko je trawi, przez co nie zalegają długo w przewodzie pokarmowym. Po taki deser bez obaw mogą sięgać osoby borykające się z wrzodami.

4. Dostarczają witamin

Lody to świetny pomysł na spożycie jednej z pięciu porcji warzyw i owoców dziennie. W tym niezwykłym deserze możemy przemycić zdrowe produkty, po które normalnie byśmy nie sięgnęli. Pomysł ten powinien zyskać poważanie zwłaszcza u najmłodszych.

5. Wpływają na dobry sen

Dla wielu może się to wydawać zaskakujące, ale nasz sen jest regulowany przez hormony. Jedzenie lodów wpływa na dostarczenie serotoniny - hormonu szczęścia i melatoniny - hormonu odpowiedzialnego za relaks i wyciszenie. Jedzenie lodów przed snem spowoduje, że rano powinniśmy się obudzić wypoczęci i pełni energii do pracy.

6. Wzmacniają odporność

Spożywanie lodów hartuje organizm. Temperatura naszego organizmu wynosi 36,6˚C, natomiast deser, jaki chcemy spożyć, ma temperaturę ujemną. Podczas jedzenia lodów powinniśmy stopniowo przyzwyczajać nasze ciało do ochłodzenia. Warto jednak pamiętać, że chcąc zbudować odporność, należy jeść powoli i z rozwagą. W przeciwnym razie może to przynieść odwrotny skutek od zamierzonego.

7. Wspomagają koncentrację

Woda i cukier zawarte w deserze pomagają w procesach myślowych. Jeśli czeka was spory wysiłek intelektualny, przed pracą sięgnijcie po porcję smacznych lodów, które oprócz energii wprowadzą was w dobry nastrój i wpłyną na lepsze samopoczucie.

Jakie lody wybrać?

Najlepiej sprawdzają się lody, które mają prosty skład, bez sztucznych dodatków, z niską zawartością kalorii. Najzdrowsze i najsmaczniejsze lody możecie przygotować sami w swojej kuchni. Nie będziecie do tego celu potrzebowali specjalnych sprzętów ani trudno dostępnych składników. Jak się zabrać za przyrządzenie takiego deseru? Odpowiedź na to pytanie znajdziecie w przepisach naszych użytkowników.

 

1. Lody jagodowe

Fot. Zewaewa na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Wegańskie lody orzechowe

Fot. Dagooshya na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Sorbet ananasowy

Fot. PatiGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Lody borówkowo-jogurtowe

Fot. Opietruszka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Lody truskawkowo-kokosowe

Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Mleczne lody morelowe

Fot. Jolao na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Sorbet mango

Fot. Beata1978 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Lody o smaku awokado

Fot. AnetaP na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Lody bananowe z masłem orzechowym

Fot. Mariwanna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

10. Lody truskawkowe

Fot. Tasty-and-fit na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

 

Weź udział w konkursie i wygraj 1000 zł!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Placki z młodej kapusty

Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...

Odsłon: 281

15 min
2
Dania główne Kurczak z grilla

tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...

Odsłon: 100

15 min
3
15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

1
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

2
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

4