Ewa_Gotuje

Rozgrzewające desery na chłodniejsze dni. Nie tylko z piekarnika

Krótsze dni i spadające temperatury często przywołują uczucie melancholii. Zima nie musi być jednak smutnym sezonem - wystarczy sięgnąć po aromatyczne ciasteczka lub przepyszny deser czekoladowy o właściwościach rozgrzewających. Zapachy roznoszące się po domu pomogą odsunąć chandrę w zapomnienie.

Rozgrzewające desery - najlepsze przepisy | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Nie bez powodu latem lubimy jeść lody, a zimą rozgrzewające desery na bazie aromatycznych przypraw i np. czekolady. W okresie niskich temperatur wcale nie muszą wygrywać słodkości z piekarnika. Pokuś się o przygotowanie przepysznych napojów czy deserków w słoiczkach. Poniższe przepisy na pewno cię zainspirują.  

Sprawdź także: Ten napój oczyszcza jelita z toksyn. Pij rano, szybko dostrzeżesz efekty

Jakie przyprawy mają właściwości rozgrzewające?

Kiedy za oknem panuje chłód i szarość, sięganie po odpowiednie przyprawy może nie tylko urozmaicić smak potraw, ale także dodatkowo pomóc w utrzymaniu ciepła i poprawie samopoczucia. W wielu kuchniach na całym świecie przyprawy o właściwościach rozgrzewających są kluczowym elementem zimowych dań i napojów. Dlaczego właśnie one są uznawane za rozgrzewające?

Ajurweda, starożytna hinduska koncepcja zdrowia, podkreśla znaczenie przypraw w utrzymaniu równowagi i zdrowia organizmu. Z drugiej strony specjaliści medycyny chińskiej zalecają spożywanie pokarmów o właściwościach „yang” w celu aktywowania funkcji organizmu i zachowania energii życiowej. Czy te tradycyjne przekonania mają jednak potwierdzenie w dzisiejszej nauce?

Okazuje się, że tak. Proces termogenezy, czyli produkcji ciepła przez organizm, jest stymulowany przez spożywanie pewnych pokarmów. Wybrana żywność może zwiększyć metabolizm, podnieść temperaturę ciała i nawet przyczynić się do spalania dodatkowych kalorii. Przyprawy, zwłaszcza te o charakterze rozgrzewającym, mogą wpływać na ten proces, a co za tym idzie, pomagać w utrzymaniu ciepła i poprawie samopoczucia. 

Jakie przyprawy mają właściwości rozgrzewające? Oto lista tych najważniejszych:

  • czarny pieprz - może wspomagać trawienie, poprawiać perystaltykę jelit i działać przeciwbakteryjnie, 
  • cynamon - zawiera przeciwutleniacze i polifenole, które mają właściwości przeciwzapalne i mogą pomagać w obniżaniu poziomu cukru we krwi,
  • kminek - pomaga w trawieniu i ułatwia wchłanianie składników odżywczych, co czyni go idealnym dodatkiem do potraw ciężkostrawnych, 
  • kardamon - wspomaga trawienie i działa przeciwbakteryjnie, a także może pomagać w obniżaniu ciśnienia krwi, 
  • imbir - wspomaga układ odpornościowy, łagodzi dolegliwości żołądkowe i działa przeciwbakteryjnie, 
  • goździki - mają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwbólowe, a ich aromatyczny smak dodaje charakteru wielu potrawom, 
  • gałka muszkatołowa - zawiera substancje wspierające funkcje poznawcze organizmu i może łagodzić ból,
  • kurkuma - znana jest z silnych właściwości przeciwzapalnych i antyoksydacyjnych, może pomagać w redukcji stanów zapalnych w organizmie,  
  • pieprz cayenne - zawiera substancje wzmacniające odporność, poprawiające krążenie krwi i redukujące stany zapalne. 

Rozgrzewające desery - najlepsze przepisy 

Zatem jakie rozgrzewające desery przygotować, aby zastosować zdrowe przyprawy, zbytnio się nie napracować i zachwycić podniebienie swoje, wszystkich domowników i gości? Polecamy receptury od Smaker.pl:

Budyń chlebowy z gałką muszkatołową 

Pudding chlebowy | Fot. 123RF/Picsel

Składniki

Składniki na budyń: 

  • 2 duże jajka (w temperaturze pokojowej), 
  • 2 szklanki mleka pełnotłustego, 
  • 1/4 szklanki masła pokrojonego w kostkę, 
  • 3/4 szklanki cukru, 
  • 1/4 łyżeczki soli, 
  • łyżeczka cynamonu, 
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii, 
  • ok. 10 kromek chleba pokrojonego w małą kostkę, 
  • 1/2 szklanki rodzynek (opcjonalnie). 

Sos waniliowy: 

  • 1/3 szklanki cukru, 
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej, 
  • 1/4 łyżeczki soli, 
  • 1-2/3 szklanki zimnej wody, 
  • 3 łyżki masła, 
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, 
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej. 

Sposób wykonania: 

  1. W dużym naczyniu lekko ubij jajka. Połącz mleko i masło, dodaj do jajek razem z cukrem, solą, przyprawami i wanilią. Dorzuć kostki chleba i - jeśli chcesz - rodzynki. Delikatnie wymieszaj. 
  2. Wlej masę do wysmarowanej tłuszczem brytfanny. Piecz w temperaturze około 180°C przez około 40-45 minut. 
  3. W międzyczasie przygotuj sos: w rondlu wymieszaj cukier, mąkę kukurydzianą i sól. Dodaj wodę, mieszając, aż masa będzie gładka. Gotuj i mieszaj, aż zgęstnieje - przez około dwie minuty. Zdejmij z ognia. Wymieszaj masło, wanilię i gałkę muszkatołową. Podawaj z ciepłym puddingiem. 

Pudding brzoskwiniowy 

Pudding brzoskwiniowy | Fot. 123RF/Picsel

Składniki

Składniki na pudding: 

  • szklanka mąki pszennej, 
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 1/2 łyżeczki soli, 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu, opcjonalnie, 
  • 1/2 szklanki mleka 2%, 
  • 3 szklanki obranych i pokrojonych w plastry świeżych lub mrożonych brzoskwiń. 

Nadzienie: 

  • 1-1/2 szklanki wody, 
  • 1/2 szklanki cukru, 
  • 1/2 szklanki brązowego cukru, 
  • łyżka masła, 
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 
  • lody waniliowe, opcjonalnie. 

Sposób wykonania: 

  1. Rozgrzej piekarnik do około 200°C. Wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i, jeśli używasz, cynamon. Wymieszaj mleko tylko do połączenia; dodaj brzoskwinie. Rozłóż na natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. 
  2. W rondlu połącz składniki na nadzienie. Doprowadź do wrzenia, mieszając do rozpuszczenia składników. Wylej nadzienie na masę z brzoskwiniami. Piecz przez 40-50 minut. Pudding podawaj ciepły lub zimny, opcjonalnie z lodami waniliowymi. 

Chlebek imbirowy

Chlebek imbirowy | Fot. 123RF/Picsel

Składniki

  • duże jajko, w temperaturze pokojowej, roztrzepane, 
  • 1/2 szklanki cukru, 
  • 1/2 szklanki słodzidła, np. syropu z agawy, 
  • 5 łyżek roztopionego masła, 
  • 2/3 szklanki zimnej wody, 
  • 1-1/2 szklanki mąki pszennej, 
  • łyżeczka sody oczyszczonej, 
  • łyżeczka mielonego imbiru, 
  • 1/2 łyżeczki soli, 
  • bita śmietana.  

Sposób wykonania: 

  1. Wymieszaj jajko, cukier, syrop z agawy, masło i wodę.
  2. W dużej misce połącz mąkę, sodę oczyszczoną, imbir i sól; dodaj wcześniej przygotowaną masę. Dokładnie połącz składniki.  
  3. Wlej do natłuszczonej formy do pieczenia. Piecz w 180° do momentu przez 20-25 minut. Pokrój na kwadraty i podawaj ciepłe z bitą śmietaną. 

Rozgrzewający mus czekoladowy 

Mus czekoladowy | Fot. 123RF/Picsel

Składniki

  • 200 g gorzkiej czekolady, posiekanej, 
  • 2 łyżki masła, 
  • szklanka śmietany kremówki, 
  • 1/4 szklanki mleka, 
  • 2 łyżki cukru, 
  • łyżeczka cynamonu mielonego, 
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu, 
  • opcjonalnie: bita śmietana i posiekane orzechy włoskie do dekoracji. 

Sposób wykonania: 

  1. W rondelku połącz śmietanę kremówkę, mleko, cukier, cynamon i kardamon. Podgrzewaj na średnim ogniu, aż całość zacznie się gotować. 
  2. Zdejmij rondel z ognia i dodaj posiekaną czekoladę oraz masło. Mieszaj, aż czekolada i masło całkowicie się roztopią i połączą z resztą składników. 
  3. Przelej mus czekoladowy do słoiczków lub pucharków, rozdzielając równomiernie. 
  4. Odstaw mus czekoladowy do schłodzenia w lodówce przez około 2-3 godziny, aż stężeje. 
  5. Przed podaniem udekoruj mus bitą śmietaną i posiekanymi orzechami włoskimi. 

Holenderskie ciasto jabłkowe 

Holenderskie ciasto jabłkowe | Fot. 123RF/Picsel

Składniki

  • 3 średnie, kwaśne jabłka, obrane i pokrojone w plastry o grubości 1/4 cala (3 szklanki), 
  • 3 łyżki oraz szklanka cukru (podzielone), 
  • łyżeczka cynamonu, 
  • 2/3 szklanki masła, w temperaturze pokojowej, 
  • 4 duże jajka, w temperaturze pokojowej, 
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii, 
  • 2 szklanki mąki pszennej, 
  • szczypta soli. 

Sposób wykonania: 

  1. W dużej misce wymieszaj jabłka z trzema łyżkami cukru i cynamonem; odstaw na godzinę. 
  2. W innej misce utrzyj masło i pozostały cukier na puszystą masę. Stopniowo dodawaj jajka po jednym, dokładnie mieszając po każdym dodaniu. Dodaj wanilię. Wymieszaj mąkę i sól, stopniowo dodawaj do masy masłowej i ubijaj, aż masa będzie gładka. 
  3. Przełóż ciasto do natłuszczonej formy na chleb. Włóż plastry jabłek pionowo w ciasto, układając je blisko siebie. 
  4. Piecz przez około godzinę w 180°C lub do suchego patyczka. Podawaj ciepłe. 

 

Źródło: Smaker.pl

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Bezkonkurencyjny sposób na przypaloną patelnię. Wystarczy 30 minut i lśni jak nowa »

Przygotowuję go 5 dni przed świętami. Błyskawiczny zakwas na żurek wielkanocny »

Poprawi proces myślenia, pamięć i koncentrację. Pobudza lepiej niż kawa »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Kanapka Sloppy Joe

Kanapka Sloppy Joe to popularna amerykańska przekąska typu fast food, wciąż n...

Odsłon: 676

60 min
7
60 min
5
60 min
10
15 min
6
Ciasta Ciasto drożdżowe.

Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

Odsłon: 211

30 min
4

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0