Ewa_Gotuje

Raz jedna, raz druga – używamy zamiast masła. Od tych past do chleba można się uzależnić

Kanapki nie muszą być nudne, co więcej można jeść je również na diecie. Do przygotowania ich zdrowszej wersji świetnie sprawdzą się pasty kanapkowe. Możesz przemycić w nich sporo warzyw, białka oraz zdrowych tłuszczów, dzięki czemu będą lepszą alternatywą dla masło. Dziś przedstawimy ci przepis na pastę z fasolą z suszonymi pomidorami oraz pastę słonecznikową z kimchi.

Domowe pasty kanapkowe, pomogą ci schudnąć | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

W zdrowej i zbilansowanej diecie jest miejsce na wszystko, również na kanapki. Należy jedynie zadbać, aby robić je z wysokiej jakości pełnowartościowego pieczywa, istotne są także wartościowe dodatki. Pasty kanapkowe na bazie roślin strączkowych, ryb, czy jajek, nie tylko są niezwykle smaczne, ale i dostarczą ci białka oraz cennych witamin i minerałów. Sprawdź, jaka pasta sprawdzi się zamiast masła na kanapce. 

Sprawdź także: Nocna owsianka z żurawiną i imbirem. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej

Pasta zamiast masła na kanapkę

Smarowidłem do kanapek, po które sięgamy najczęściej jest masło. Warto jednak pamiętać, że spożywane w dużej ilości może negatywnie wpłynąć nie tylko na zdrowie, ale i sylwetkę. Zawiera ono wysoką ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, co może przyczyniać się do rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego, podnosić poziom "złego" cholesterolu we krwi, przyczyniając się do powstawania miażdżycy i choroby wieńcowej.

Masło jest także wysokokaloryczne, w 100 g jest aż 716 kcal, jedzone w nadmiarze może być powodem nadwagi i otyłości. Warto wspomnieć jednak, że w maśle znajdują się także witaminy A, te z grupy B, C i D, oraz minerały: magnez, wapń, fosfor, cynk, żelazo, potas i sód. Może być elementem jadłospisu, ważne, aby w jego jedzeniu zachować umiar. Dobrym rozwiązaniem będzie wprowadzenie do diety past kanapkowych, które możesz używać zamiennie z masłem. 

Pasta fasolowa z suszonymi pomidorami – przepis

Świetną bazą do domowej pasty kanapkowej będą rośliny strączkowe, na przykład fasola, która jest ona dobrym źródłem białka oraz błonnika pokarmowego. Aby wzbogacić jej smak, dodaj suszone pomidory w oliwie oraz zielone oliwki, które będą dobrym źródłem tłuszczów, a także podkręcą smak pasty. Ta propozycja z pewnością zasmakuje wszystkim wielbicielom śródziemnomorskich smaków. 

 

Składniki

  • 1 puszka czerwonej fasoli, 
  • 150 g suszonych pomidorów w oliwie, 
  • 80 g zielonych oliwek,
  • 2 ząbki czosnku, 
  • sok z cytryny, 
  • garść liści bazylii, 
  • Szczypta soli i pieprzu. 

Zacznij od odcedzenia fasoli z zalewy, następnie wypłucz ją pod bieżącą wodą. Dodaj do naczynia blendera, dodaj pomidory w oliwie, oliwki (należy pamiętać, aby używać tych bez pestek), obrany czosnek, garść świeżych liści bazylii, odrobinę soku z cytryny, soli i pieprzu do smaku. Wszystko zmiksuj na gładką masę, podawaj z pieczywem lub warzywami pokrojonymi w słupki. 

Pasta słonecznikowa z kimchi –  przepis 

Dla miłośników kiszonek oraz kuchni azjatyckiej świetnym wyborem będzie pasta słonecznikowa z kimchi, która jest naturalnym probiotykiem. Warto pamiętać, aby włączyć do swojej diety żywność fermentowaną, świetnie działa na jelita, dba o ich mikroflorę oraz wspiera odporność organizmu. 

Składniki

  • 200 g słonecznika, 
  • 2 papryki czerwone, 
  • 250 g kimchi, 
  • łyżeczka miodu, 
  • sól i pieprz, 
  • ząbek czosnku, 
  • odrobinę soku z limonki, 
  • garść posiekanego szczypiorku i kolendry. 

Nasiona słonecznika warto namoczyć w wodzie, przez minimum kilka godzin. Paprykę umyj, podziel na mniejsze części i upiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 do 20 minut, kiedy przestygnie usuń z niej skórkę. Do naczynia blendera wrzuć upieczoną paprykę, pestki słonecznika, obrany ząbek czosnku, kimchi, łyżeczkę miodu, odrobinę soku z limonki, sól i pieprz. Wszystko zmiksuj na gładką masę, na koniec dodaj posiekany szczypiorek oraz kolendrę i wszystko wymieszaj. 

Poniżej znajdziesz kilka ciekawych przepisów na pasty kanapkowe. 

1. Pasta kanapkowa z makreli

 Pasta kanapkowa z makreli Zobacz przepis

Pasta kanapkowa z makreli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Serowa pasta kanapkowa

 Serowa pasta kanapkowa Zobacz przepis

Serowa pasta kanapkowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Grzybowa pasta kanapkowa

 Grzybowa pasta kanapkowa Zobacz przepis

Grzybowa pasta kanapkowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Pasta kanapkowa z kurczakiem

 Pasta kanapkowa z kurczakiem Zobacz przepis

Pasta kanapkowa z kurczakiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Zielona pasta kanapkowa

 Zielona pasta kanapkowa Zobacz przepis

Zielona pasta kanapkowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Brokułowa pasta kanapkowa

 Brokułowa pasta kanapkowa Zobacz przepis

Brokułowa pasta kanapkowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Pasta kanapkowa z tuńczykiem

 Pasta kanapkowa z tuńczykiem Zobacz przepis

Pasta kanapkowa z tuńczykiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Pieczarkowa pasta kanapkowa

 Pieczarkowa pasta kanapkowa Zobacz przepis

Pieczarkowa pasta kanapkowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Pasta kanapkowa obniżająca cholesterol

 Pasta kanapkowa obniżająca cholesterol Zobacz przepis

Pasta kanapkowa obniżająca cholesterol / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Kanapkowa pasta z soczewicy

 Kanapkowa pasta z soczewicy Zobacz przepis

Kanapkowa pasta z soczewicy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie



Źródła: smaker.pl 

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Łącz z ciepłym mlekiem albo kawą. Kilogramy polecą w dół, cholesterol też »

Najlepsze odmiany ogórka gruntowego. Ogrodnicy przestrzegają przed jednym typem nasion »

Pij szklankę dziennie. Metabolizm przyspieszy, wystające boczki rozpłyną się w powietrzu » 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Kanapka Sloppy Joe

Kanapka Sloppy Joe to popularna amerykańska przekąska typu fast food, wciąż n...

Odsłon: 668

60 min
7
60 min
5
60 min
10
15 min
6
Ciasta Ciasto drożdżowe.

Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

Odsłon: 209

30 min
4

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0