Ewa_Gotuje

Quinoa biała oraz chia - co warto o nich wiedzieć?

Ostatnimi czasy coraz chętniej odchodzi się od ciężkostrawnych dań na rzecz lekkich i pożywnych potraw przygotowywanych na bazie produktów bogatych w cenne składniki odżywcze. Dodatkowo na popularności zyskują dieta wegetariańska czy wegańska.

Fot. 123RF/Picsel

Quinoa biała - bogate źródło zdrowych tłuszczów

Quinoa biała zwana jest również komosą ryżową lub ryżem peruwiańskim. Te nazwy zawdzięcza temu, że jest tzw. pseudozbożem, czyli rośliną, która mimo iż nie jest standardowym zbożem, posiada nasiona bogate w skrobię.

Quinoa biała marki Britta stanowi cenne źródło zdrowych kwasów tłuszczowych. Z powodzeniem może być wykorzystana w kuchni wegetariańskiej czy wegańskiej.

Co więcej, Quinoa od marki Britta, dzięki występującemu w jej składzie błonnikowi, jest lekkostrawna, a zarazem sycąca. Może posłużyć do przyrządzenia nie tylko dań głównych, zastępując chociażby ziemniaki czy makarony, ale także do przygotowania deserów. Sprawdzi się zatem, jako składnik zup, sałatek, gulaszów, ciasteczek oraz dodatek do jogurtów.

Chia - rarytas nie tylko dla wegetarian

Chia marki Britta charakteryzuje się znikomą ilością cukrów. Nasiona chia od marki Britta posiadają również bardzo dużo błonnika pokarmowego, który zapewnia uczucie sytości przez długi czas.

To sprawia, że po chię mogą sięgnąć zarówno diabetycy, wegetarianie, jak i osoby odchudzające się. Zaleca się jednak, aby jedna osoba spożywała dziennie maksymalnie 3 łyżeczki, czyli 15 gramów nasion. Chia marki Britta idealnie sprawdzi się jako dodatek do deserów, sosów, owsianek, jogurtów czy różnorodnych wypieków.

Warto przy tym pamiętać, że w wyrobach piekarniczych można użyć nasion chia w ilości maksymalnie 10%.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto drożdżowe.

Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

Odsłon: 171

30 min
4
Ciasta Szarlotka (jabłecznik) na kruszonce

Niezwykle prosty i smakowity, dla nas rewelka, bo kocham wszelkie jabłkowe wy...

Odsłon: 29895

60 min
68
Sałatki Sałatka ziemniaczana z sosem greckim

Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...

Odsłon: 271

30 min
8

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0