Grill - temat specjalny

Przetwory z Dr. Oetker

Czym charakteryzują się Żelfixy i Cukry Żelujące Dr. Oetkera, dlaczego warto i jak powinniśmy ich używać? Tu znajdziecie odpowiedź!

Z Żelfixem 3:1 możesz przygotować pyszne niskosłodzone konfitury używając tylko 0,35 kg cukru na 1 kg owoców. Do umytych i oczyszczonych owoców dodaj Żelfix 3:1, zagotuj, następnie dodaj cukier i gotuj 2-3 min. Naturalna pektyna owocowa zadba o odpowiednią konsystencję przetworów, a krótki czas gotowania pozwoli zachować większość witamin i piękny kolor. Użycie Żelfixu zapobiega pleśnieniu konfitur. Teraz wystarczy przełożyć je do wyparzonych słoiczków i cieszyć się smakiem lata przez długie miesiące!

Relish z nektarynek, papryki i cebuli


Składniki:

25 g sezamu
500 g nektarynek lub brzoskwiń (bez skórki i pestek)
2 - 3 szt. papryki czerwonej
150 g cebuli czerwonej
50 g szczypiorku
1 opak. Żelfixu 3:1 Dr. Oetkera
250 g cukru
125 ml octu winnego lub malinowego
100 ml soku jabłkowego
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki kolendry
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki imbiru
1 szczypta goździków (mielonych)
1 szczypta papryki chilli

Sposób przygotowania:

Sezam uprażyć na suchej patelni. Nektarynki dokładnie umyć, skórkę ponacinać ostrym nożem, zanurzyć na chwilę we wrzątku, usunąć z nich skórki, wypestkować, pokroić w kostkę. Paprykę umyć, oczyścić, usunąć pestki. Cebulę obrać, umyć, posiekać. Szczypior umyć i drobno posiekać. Żelfix wymieszać z cukrem.

Wszystkie składniki przełożyć do rondla, zagotować i gotować jeszcze 5 min. Doprawić do smaku solą, kolendrą, cynamonem, imbirem, goździkami i chili.

Gorący relish nakładać do wyparzonych słoików, zakręcić szczelnie pokrywki. Słoiczki ustawić na o 5 min. do góry dnem.

Z Żelfixem 2:1 możesz przygotować pyszne konfitury używając tylko 0,5 kg cukru na 1 kg owoców. Do umytych i oczyszczonych owoców dodaj Żelfix 2:1, zagotuj, następnie dodaj cukier i gotuj 1-2 min. Naturalna pektyna owocowa zadba o odpowiednią konsystencję przetworów, a krótki czas gotowania pozwoli zachować większość witamin i piękny kolor. Użycie Żelfixu zapobiega pleśnieniu konfitur.

Chutney rabarbarowy

Składniki

50 g migdałów (płatki)
1000 g rabarbaru
600 ml wody
100 g jabłek (bez skóry i gniazd nasiennych)
250 g malin
250 g cebuli czerwonej
100 g rodzynek
150 ml octu winnego lub balsamicznego
1 łyżeczka cynamonu (mielonego)
10 kropli Aromatu cytrynowego Dr. Oetkera
2 opak. Żelfixu 2:1 Dr. Oetkera
750 g cukru
1 szczypta soli
½ łyżeczki imbiru (mielonego)

Sposób przygotowania:

Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni.

Rabarbar umyć, obrać ze skórki, pokroić na małe kawałki.

Jabłka umyć, obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, maliny przebrać, cebulę obrać i drobno posiekać.

Wszystkie składniki, oprócz przypraw przełożyć do garnka, wlać wodę.Chutney doprowadzić do zagotowania cały czas mieszając, doprawić do smaku solą i imbirem. Gotować jeszcze 5 min.

Gorący chutney nakładać do wyparzonych słoików, zakręcić pokrywki. Słoiczki ustawić do góry dnem na 5 minut.

Co to jest stewia? Stewia to roślina, która wywodzi się z Ameryki Południowej. Jej działanie słodzące jest tam znane od stuleci. Z liści stewii uzyskuje się naturalny ekstrakt słodzący nazywany glikozydami stewiolowymi, który jest doskonałym środkiem słodzącym i praktycznie nie ma kalorii.

W nowym Cukrze żelującym Dr. Oetkera część cukru została zredukowana i zastąpiona naturalnym środkiem słodzącym - ekstraktem ze stewii. Dlatego dodając tylko 225g cukru żelującego ze stewią do 1kg owoców uzyskujemy przyjemnie słodkie konfitury.

Domowe przetwory przygotowane z nowym Cukrem żelującym z dodatkiem ekstraktu ze stewii mają aż o 30% kalorii mniej, niż dżemy zrobione po dodaniu Cukru żelującego 2:1. Są one tak samo słodkie, a przy tym zdrowsze.

*Pełna nazwa produktu: Cukier żelujący z glikozydami stewiolowymi ze stewii Dr. Oetkera.

Konfitura z czerwonych pomarańczy

Składniki

około 1500 g pomarańczy (czerwonych)
1 opak. Cukru żelującego ze stewią Dr. Oetkera

Sposób przygotowania:

Pomarańcze wyfiletuj. Nożem obierz dokładnie ze skórki każdą z pomarańczy tak, żeby obkroić albedo (biała warstwę pod skórką). Usuń błonki, które nadają gorycz. Pozostaw sam miąższ z sokiem. Odmierz 1 kilogram, przelej do garnka i wymieszaj z cukrem żelującym. Zagotuj, usuń pianę. Po upływie 3 minut przelej do wyparzonych wcześniej słoiczków, wypełniając je po brzegi. Szczelnie zamknięte odstaw do góry dnem na ok. 1/2 h.

Domowe przetwory z Cukrem żelującym 2:1 są jeszcze prostsze! Wystarczy 1 kg owoców wymieszać z Cukrem żelującym 2:1, zagotować i gotować jeszcze przez 1 min. Naturalna pektyna owocowa zadba o odpowiednią konsystencję przetworów, a krótki czas gotowania pozwoli zachować większość witamin i piękny kolor. Użycie Cukru żelującego zapobiega pleśnieniu konfitur. Teraz wystarczy przełożyć je do wyparzonych słoiczków i cieszyć się smakiem lata przez długie miesiące!

Konfitura wiśniowo-jeżynowa

Składniki

600 g wiśni
400 g jeżyn
1 szt. cytryny
1 opak. Cukru żelującego 2:1 Dr. Oetkera

Sposób przygotowania:

Wiśnie umyć, wypestkować, pokroić na drobne kawałki. Jeżyny umyć, usunąć szypułki. Wycisnąć sok z cytryny. Owoce i sok z cytryny przełożyć do garnka, wsypać Cukier żelujący, dokładnie wymieszać, doprowadzić do zagotowania stale mieszając. Gotować jeszcze ok. 3 minut. Garnek zestawić z ognia. Mieszać do zaniku piany.Gorącą konfiturę nakładać po brzegi do umytych i wyparzonych słoików. Szczelnie zamknąć pokrywkami, ułożyć do góry dnem na 5 minut.

Domowe przetwory z Cukrem żelującym 3:1 są jeszcze prostsze i z jeszcze mniejszą ilością cukru! Wystarczy 1 kg owoców wymieszać z Cukrem żelującym 3:1, zagotować i i gotować jeszcze przez 1 min. Naturalna pektyna owocowa zadba o odpowiednią konsystencję przetworów, a krótki czas gotowania pozwoli zachować większość witamin i piękny kolor. Użycie Cukru żelującego zapobiega pleśnieniu konfitur. Teraz wystarczy przełożyć je do wyparzonych słoiczków i cieszyć się smakiem lata przez długie miesiące!

Relish z cukinii, papryki i brzoskwiń

Składniki

400 g cukinii (młodej)
2 szt. papryki czerwonej
300 g brzoskwiń (bez pestek i skóry)
3 ziarna jagód jałowca
100 ml octu winnego
300 ml soku pomarańczowego
75 g rodzynek
1 opak. Cukru żelującego 3:1 Dr. Oetkera
1 szczypta soli
1 szczypta pieprzu
1 szczypta papryki ostrej

Sposób przygotowania:

Cukinię umyć, obrać, pokroić w kostkę, odważyć 400 g. Paprykę umyć, oczyścić, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Brzoskwinie umyć, naciąć, sparzyć, obrać ze skórki, usunąć pestki, pokroić na kawałki. Ziarna jałowca zmiażdżyć. Wszystkie składniki przełożyć do garnka, zagotować i gotować jeszcze 5 min.

Odłożyć 1/3 masy, przestudzić i zmiksować mikserem, końcówką do rozdrabniania. Połączyć z pozostałym relishem, ponownie zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Gorący relish nakładać do wyparzonych słoików, zakręcić szczelnie pokrywki. Słoiczki ustawić na o 5 min. do góry dnem.

Konkurs: Podziel się przepisem na przetwory i wygraj robota kuchennego lub bony na zakupy

konkurs

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
11
Ciasta Czarna Mauka

Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...

Odsłon: 2018

60 min
12

Polecane artykuły

Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

0
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

15
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

0
Quizy Gdzie ukryto szparagi? Zagadka na spostrzegawczość

Wielu Polakom maj kojarzy się z rozpoczęciem sezonu grillowego. W tym roku szczególną popularnością na wiosnę cieszą się też szparagi. Postanowiliś...

2