Przepisy z Bake Off Junior - Prosto z Hogwartu Marysi

Gwarantujemy, że fani Harrego Pottera będą zachwyceni takim tortem. Jak go zrobić? Zobaczcie przepis Marysi!

Tort dyniowy

Biszkopt
500 g dyni hokkaido
600 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
6 jajek
400 g drobnego cukru do wypieków
skórka starta z 2 pomarańczy
460 ml oleju rzepakowego
400 g posiekanego ananasa z puszki
200 g orzechów włoskich

Krem
360 g masła w temperaturze pokojowej
3 szklanki cukru pudru
3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1,08 kg serka śmietankowego
2¼ szklanki wiórków kokosowych

Poncz
2 cytryny
50 ml likieru z gorzkich pomarańczy
4 łyżki cukru pudru

Biszkopt
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Dynię obrać, wydrążyć i zetrzeć na średnich oczkach. Do naczynia przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon. W drugim (większym) naczyniu lekko roztrzepać jajka rózgą. Dodać cukier, skórkę z pomarańczy i olej, a następnie wymieszać do połączenia. Wrzucić pokrojony ananas, posiekane orzechy, startą dynię i ponownie zamieszać. Wsypać suche składniki i wyrabiać ciasto do połączenia.

Ciasto przelać do wyłożonych papierem do pieczenia form o średnicy 23 cm i 14 cm, wyrównać. Piec w temperaturze 165°C przez około 50-60 minut (do suchego patyczka). Wyjąć, wystudzić. Po wystudzeniu oba biszkopty przekroić na trzy blaty.

Krem
W misie miksera umieścić masło i cukier puder. Utrzeć do otrzymania puszystej, jasnej masy. Dodać ekstrakt z wanilii i utrzeć. Stopniowo dodawać serek śmietankowy, po każdej porcji dobrze mieszając. Na sam koniec dosypać wiórki kokosowe i zmiksować.

Poncz
Składniki na poncz połączyć.

Biszkopty nasączyć i przełożyć kremem. Posmarować nim z wierzchu oba piętra. Oba obłożyć bordowym lukrem, mniejszy ozdobić paskami z żółtego lukru.

Tort cytrynowy

Biszkopt
5 jajek
szczypta soli
¾ szklanki mąki pszennej
¼ szklanki mąki ziemniaczanej
¾ szklanki drobnego cukru do wypieków
1 cytryna
barwniki w żelu: bordowy, żółty

Krem cytrynowy
5 białek
300 g drobnego cukru do wypieków
szczypta soli
400 g miękkiego masła
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3 cytryny

Poncz
2 cytryny
50 ml białego rumu
4 łyżki cukru pudru

Dodatkowo
lukier plastyczny: bordowy, żółty, kremowy
szklanka skrobi ziemniaczanej do podsypania lukru
brązowy barwnik w proszku do wycieniowania środkowego piętra
czarny pisak (jadalny)
złota farba (jadalna) do wykonania napisu

Biszkopt
Białka zmiksować ze szczyptą soli, następnie dodawać stopniowo żółtka, obie mąki, cukier i skórkę z cytryny. Ciasto podzielić na pół, a następnie ufarbować na bordowo i żółto. Oba biszkopty piec w 165°C przez 45 minut. Każdy blat podzielić na dwie części i przy składaniu używać przemiennie.

Krem cytrynowy
Białka i cukier podgrzać na parze do 60°C, ubić ze szczyptą soli, aż białka osiągną temperaturę pokojową, dodać stopniowo miękkie masło, ekstrakt z wanilii i cytrynę.

Poncz
Składniki na poncz wymieszać.

Biszkopt nasączyć i przełożyć kremem cytrynowym. Posmarować nim także z wierzchu, następnie piętro obłożyć kremowym lukrem. Brązowym barwnikiem wycieniować, tworząc efekt postarzenia.

Złożenie
Ułożyć po kolei wszystkie piętra: bordowe, kremowe i w paski. Tort ozdobić napisem i figurkami.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
15
Desery Kokosowa biała chmurka bez pieczenia

Delikatne ciasto kokosowe z wiśniami. Szybciutkie i proste w wykonaniu. Ideal...

Odsłon: 289

15 min
11

Polecane artykuły

Informacje Gulasz z fasolą, befsztyk z warzywami. 5 propozycji na obiady wysokobiałkowe

Szukając zdrowych i zbilansowanych opcji obiadowych, warto rozważyć dania bogate w białko, które nie tylko zaspokoją głód, ale także wspomogą rozwó...

2
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

3
Informacje Działa przeciwalergicznie i przeciwmiażdżycowo. Jak stosować miód wiosenny?

Wiosna to czas, w którym natura budzi się do życia - to właśnie dzięki zmieniającym się porom roku możemy czerpać z jej dobrodziejstw całymi garści...

0
Informacje Dlaczego warto jeść rabarbar? Zrób omlet, naleśniki i odchudzający koktajl z rabarbarem

Wiosną i latem warzywa i owoce są teraz najsmaczniejsze, dlatego podczas wizyty na lokalnych targu, ryneczku, czy w sklepie warto wypatrywać sezono...

1