Ewa_Gotuje

Przepisy z Bake Off Junior - Jednorożce Marysi

Jednorożce to niewątpliwie hit ostatniego roku. Tak ozdobione muffinki, bez wątpienia spodobają się każdej dziewczynce.

Babeczki

2 jaja
⅓ szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
2/3 szklanki mąki pszennej
½ szklanki drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka sody oczyszczonej
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu mielonego
¼ łyżeczki zmielonych goździków
¼ łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
¼ łyżeczki soli
1 szklanka startej marchwi
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
⅓ szklanki siekanego ananasa z puszki
3 czubate łyżki domowych powideł śliwkowych
2-3 łyżki mleka

Krem

5 białek
300 g drobnego cukru do wypieków
szczypta soli
400 g miękkiego masła
barwniki spożywcze w żelu lub w płynie: czerwony, niebieski, żółty

Dekoracja

100 g białego lukru plastycznego
20 g czarnego lukru plastycznego
jadalna złota farba

Babeczki

W misce wymieszać jajka, olej, suche składniki i przyprawy. Dodać marchew, orzechy, ananas oraz powidła. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste, dolać mleko. Ciasto przelać do formy na babeczki wyłożonej papilotkami. Piec w 180°C przez około 25 minut. Pozostawić do wystygnięcia.

Krem maślany

W misce postawionej na garnku z gotującą się wodą zmieszać białka, cukier i sól. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, wlać masę do misy miksera. Ubić na sztywną pianę. Zmienić końcówkę w mikserze na mieszającą i dodawać masło łyżka po łyżce. Mieszać aż do zgęstnienia kremu. Ufarbować barwnikami i przełożyć do rękawa, zostawiając kilka łyżek białej masy w misce.

Dekoracja

Ulepić uszy i rogi z lukru plastycznego. Rogi pomalować na złoto.

Montaż

Na wystudzone babeczki nałożyć szpatułką biały krem, następnie kolorową masą zrobić „grzywę", ułożyć dekoracje z lukru plastycznego.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Wegański deser czekoladowy z tofu

Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...

Odsłon: 50

30 min
5

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0