Ewa_Gotuje

Przepisy pachnące majerankiem

Jego lecznicze właściwości docenili już starożytni, a smakiem zachwycili się współcześni. Nic dziwnego - majeranek to nie tylko smaczny dodatek do dań, ale również roślina, która łagodzi wiele dolegliwości.

Fot. 123RF/Picsel

Majeranek znany jest na całym świecie. Należy do tej samej rodziny co oregano, z którym bywa często mylony. Jego ojczyzna to rejony Morza Śródziemnego. Mimo, że jest używany jako przyprawa w wielu częściach świata, to jednak dziko rośnie jedynie w Turcji i na Cyprze. Majeranek hoduje się także w Stanach Zjednoczonych, Anglii, Indiach oraz Europie Środkowej. Niestety, roślina ta nie jest mrozoodporna, dlatego chcąc cieszyć się nią przez cały rok, powinniśmy chronić ją przed zimnem. Gałązki majeranku musimy suszyć w ocienionym miejscu, a przyprawę otrzymujemy poprzez oskrobanie liści i kwiatostanów.

Właściwości lecznicze majeranku docenili już starożytni Grecy, którzy leczyli nim obrzęki, zatrucia i drgawki. Bardzo często sięga się po niego w medycynie ludowej. Nasze babcie dodawały go do herbaty, a następnie stosowały jako lekarstwo uspakajające oraz środek łagodzący bóle głowy, katar oraz ból zatok.

Olejek majerankowy jest polecany do inhalacji przy zapaleniach górnych dróg oddechowych oraz przeziębieniach. Majeranek ma również potwierdzone naukowo działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwbólowe.

Pobierz aplikację smaker

Do jakich potraw warto dodać majeranek?

Posiekane lub rozdrobnione ziele majeranku stosujemy jako dodatek do wielu dań. Jest on wyjątkowo trwałym produktem. Szczelnie zamknięty, zachowuje trwałość na około rok. Przyprawiamy nim zazwyczaj dania ciężkostrawne, takie jak grochówka czy fasolka, gdyż doskonale zapobiega nieprzyjemnym skutkom zjedzenia ich w nadmiernej ilości.

Majeranek świetnie smakuje również z różnego rodzaju mięsami, np. baraniną, cielęciną, wołowiną albo gęsiną. To także świetny dodatek do mięsa pieczonego na ruszcie. Powszechnie stosuje się go w masarstwie do przyprawiania kiełbasy.

W Polsce majeranek tradycyjnie dodajemy do żurku, a w wielu domach kapuśniak, flaki czy zupa ziemniaczana nie istnieją bez dodatku tej przyprawy. Miłośnicy ryb i owoców morza hojną ręką dodają go do śledzi, łososia, raków i małż.

W kuchni europejskiej doprawia się nim sosy rybne, grzybowe, pomidorowe oraz te na bazie masła. Przyprawa ta dobrze komponuje się również z innymi ziołami, dlatego możemy stosować go bez większych obaw o finalny smak naszych dań.

Do jakich dań warto dodać majeranek? Odpowiedź na to pytanie doskonale znają nasi użytkownicy, którzy bardzo często wykorzystują go w swoich przepisach. Oto niektóre z ich propozycji.

 

1. Chleb majerankowy

chleb majerankowy

Fot. Justa_kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


2. Kopytka majerankowe

Kopytka majerankowe

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


3. Sałatka z fasolą i majerankiem

Fot. Maudie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


4. Schab z suszonymi pomidorami i majerankiem

Fot. Anetas197601 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


5. Krupnik z majerankiem

Krupnik z majerankiem

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


6. Buraczki na zimę z majerankiem

Fot. Newsweek na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


7. Jabłka faszerowane kaszanką

Jabłka faszerowane kaszanką

Fot. Patusia5 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

8. Śledzie z majerankiem

Fot. UwagaBabciaEwa na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


9. Rolada z boczku

Fot. Joasia100 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


10. Chlebek cebulowy z majerankiemm

Fot. Anioluwkuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto drożdżowe.

Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

Odsłon: 76

30 min
3
Ciasta Szarlotka (jabłecznik) na kruszonce

Niezwykle prosty i smakowity, dla nas rewelka, bo kocham wszelkie jabłkowe wy...

Odsłon: 29792

60 min
65
Sałatki Sałatka ziemniaczana z sosem greckim

Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...

Odsłon: 186

30 min
6

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0