Ewa_Gotuje

Przepisy pachnące chrzanem

Chrzan zajmuje szczególne miejsce w polskiej kuchni, gdyż dodajemy go do wielu tradycyjnych dań. Warto pamiętać o tym produkcie nie tylko przy okazji świąt wielkanocnych.

Fot. 123RF/Pcisel

W wielkanocnym koszyku chrzan symbolizuje gorycz męki Chrystusa. Jednak ma dla nas także zastosowanie praktyczne. Ze względu na szereg właściwości zdrowotnych zalecany jest osobom cierpiącym na otyłość czy nadciśnienie.

Słowiański żeń-szeń

Chrzan znany był już w czasach starożytnego Egiptu i Rzymu, niemniej jednak za „ojczyznę" tej rośliny uważa się przede wszystkim regiony zachodniej Azji i Bałkany. Przyprawa najszybciej dojrzewa w klimacie umiarkowanym i na podmokłych terenach, dlatego największe jej skupiska i uprawy znajdziemy w zlewiskach mórz na półkuli północnej naszego globu.

Polski chrzan jest rośliną pospolitą. Występuje często pod alternatywną nazwą „słowiański żeń-szeń". Rośnie dziko na łąkach, a dla rolników często jest kłopotliwym chwastem (chrzan jest trucizną dla pasących się na nich krów).

Czym kierować się podczas zakupu świeżego chrzanu do kuchennej obróbki? Korzeń zdrowej, dojrzałej rośliny ma wewnątrz jasnokremowy kolor, jest twardy, bez widocznych fragmentów przesuszenia. Na skórce nie widać wzrastających kiełków lub marszczeń. Zrezygnuj z zakupu rośliny, jeśli dostrzegasz na niej rozległe, brązowe plamy czy zdrewniałe elementy. Nie warto wydawać pieniędzy również wtedy, gdy pod naporem paznokcia odsłonią się spod skórki zazielenione fragmenty.

Jakie właściwości ma chrzan?

Chrzan znany jest przede wszystkim ze swoich silnych właściwości antybakteryjnych i antygrzybicznych. Wielu ludzi uważa go - obok popularnego czosnku - za naturalny antybiotyk i często stosuje go w sytuacjach obniżonej odporności organizmu i w trakcie leczenia infekcji. Ale to nie wszystko.

Dla walczących z otyłością. Chrzan jest niskokaloryczny i prawie w ogóle nie zawiera tłuszczu. Dlatego możemy doprawiać nim większość potraw bez ryzyka, że w naszym organizmie odłoży się nadwyżka zbędnych produktów przemiany materii. Białko zawarte w chrzanie bezpośrednio bierze udział w budowaniu komórek i odżywianiu poszczególnych części naszego ciała.

Reguluje ciśnienie krwi. Chrzan jest również źródłem potasu - pierwiastka odpowiedzialnego m.in. za prawidłową budowę naczyń krwionośnych oraz obniżanie ciśnienia krwi. Stosowany jest w profilaktyce chorób układu krążenia, zmniejsza ryzyko udaru i zawału serca.

Wspomaga trawienie. Masz problemy związane z perystaltyką jelit? Cierpisz na częste zaparcia? Chrzan jest bogaty w substancje (tzw. fitochemikalia), które mają dobroczynny wpływ na funkcjonowanie gruczołów trawiennych. Ponadto jest bogatym źródłem błonnika, który wspomaga metabolizm i ułatwia pozbywanie się z organizmu toksyn, chroni przed miażdżycą i reguluje mikroflorę jelitową.

Oczyszcza organizm z toksyn. Chrzan ma działanie moczopędne. Dzięki niemu szybciej pozbywamy się z ciała szkodliwych produktów przemiany materii, a co za tym idzie - sprawniej pozbywamy się nadprogramowych kilogramów, a nasze nerki są oczyszczone i lepiej działają. Porcja chrzanu, dodana do tłustego i ciężkostrawnego dania (np. steka), minimalizuje zgubny wpływ tłuszczów na gospodarkę mineralną organizmu.

Roślina jest również znana ze względu na swoje właściwości rozrzedzające krew. Regularnie spożywana wspomaga również proces obniżenia złego cholesterolu w naczyniach krwionośnych.

Pobierz aplikację smaker

Chrzan w kuchni

Ze względu na bardzo specyficzny i intensywny smak, chrzan podaje się głównie w towarzystwie mięs. Idealnie współgra ze stekami, pieczenią, bitkami czy karkówką. Rzadziej polecany jest do dań na bazie delikatnego drobiu, jeśli jednak chcemy spróbować tego nietypowego połączenia, warto przygotować nieco bardziej stonowany w smaku sos chrzanowy na kwaśnej śmietanie i wywarze warzywno-mięsnym.

Zastanawiasz się w jaki sposób włączyć chrzan do swojej diety? Skorzystaj ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.

 

1. Sos chrzanowy do wędlin

Fot. FitSweet na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Biała kiełbasa w sosie chrzanowym

Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Chrzanowe tarteletki z jajkami przepiórczymi

Fot. Kalina11 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Bawarskie klopsiki drobiowe z chrzanem

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Sałatka jajeczna z chrzanem

Fot. Jagodzianka17 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Wielkanocne roladki z chrzanem

Fot. Pobitegarybarbary na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


7. Pasta jajeczna z chrzanem

Fot. Dolcevita-in-my-kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Jajka faszerowane chrzanem

Fot. WaniliaiKardamon na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


9. Zupa chrzanowa

Fot. Maczanka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Szarlotka (jabłecznik) na kruszonce

Niezwykle prosty i smakowity, dla nas rewelka, bo kocham wszelkie jabłkowe wy...

Odsłon: 29720

60 min
64
Sałatki Sałatka ziemniaczana z sosem greckim

Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...

Odsłon: 123

30 min
4
Desery Sernik na zimno z truskawkami

Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...

Odsłon: 818

30 min
15

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0