Ewa_Gotuje

Przepis Sylwii Białej na "Truskawkowe wspomnienie lata z czekoladową niespodzianką"

Przepis Sylwii Białej zyskał przychylność jurorów. Jeśli masz ochotę, wykonać to ciasto na bazie brownie w domu, nic prostszego, wydrukuj przepis!

Lista składników

Brownie:

100g czekolady gorzkiej
100g masła
2 jajka
80g cukru pudru
40 g mąki pszennej
Kulki chłodzone czekoladowe:
100g mascarpone
100ml śmietanka 30%
100g czekolada deserowa
Mus truskawkowy:
60 dag truskawek świeżych
9 listków żelatyny ( Oetker)
110 g cukru zwykłego
320ml śmietany 30%
Dekoracja:
100g śmietany 30%
100g serka mascarpone
100g czekolady gorzkiej
Kilka małych truskawek
Kilka listków mięty

Sposób przygotowania

Kulki z kremu czekoladowe:

Ubijam schłodzoną śmietankę, dodaję mascarpone, dodaję wcześniej rozpuszczona i ostudzona czekolade. Włożyc krem czekoladowy do formy silikonowej na trzy kulki i do zamrażalki.

Brownie:

Czekolade z masłem roztapiam i lekko schładzam. Ubijam białka z cukrem pudrem oraz z żółtkami. Dodaje mąkę i delikatnie wlewam płynną czekoladę. Gotowe cisto na forme o średnicy 22cm. Piecz w temp 180 st ok 20min.

Mus truskawkowy:

Truskawki obrać i mocno zmiksować. Zelatynę namoczyć w zimnej wodzie. 1/3 musu truskawkowego wraz z cukrem podgrzej i dodaj żelatynę namoczoną. Ubic smietane 30% . Mus truskawkowy z cukrem połączyć z pozostałym. Połącz z ubita śmietana.
Do formy o średnicy 22cm wyłożonej papierem ułóż zamrożone kulkiz musem czekoladowym i zalej je musem truskwkowym i umieść w zamrażalniku.. Po ok godzinie wyjmij mocno schłodzony mus truskakowy i umieść go na spodzie brownie.

Brzegi toru udekoruj białą masa ze śmietaną i mascarpone . Wierzch tortu udekoruj czekoladą, truskawkami i listkami mięty

Fot. Zdjęcie partnera

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Wegański deser czekoladowy z tofu

Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...

Odsłon: 49

30 min
5

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0