Ewa_Gotuje

Przepis Anastazji Stypułkowskiej na "Gruszkowy duet Anastazji"

Anastazja Stypułkowska otrzymała wyróżnienie od jurorów, za wspaniałe połączenie słodko-słonego smaku w swoim autorskim przepisie. Jeśli chcesz wypróbować pomysł na sernik, zobacz, co będzie ci potrzebne.

Składniki na spód:

90 g mąki migdałowej
50 g mąki pszennej
20 g cukru pudru
30 g masła
50 g masła orzechowego
1 żółtko
duża szczypta soli morskiej drobnoziarnistej

Składniki na poncz do gruszek:

1-2 l wody
szklanka cukru
100 ml likieru amaretto
sok wyciśnięty z 1 cytryny
5 małych gruszek
Składniki na masę serową:
500 g mielonego twarogu tłustego
250 g serka mascarpone
200 g cukru
4 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej

Solony karmel:

220 g cukru
4 łyżki wody
180 ml kremówki
30 g masła
duża szczypta soli morskiej drobnoziarnistej

Sposób przygotowania:

Spód: Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Wszystkie składniki połączyć i szybko zagnieść. Formę o śr. 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wylepić ciastem i wstawić na 10 minut do zamrażarki. Piec 10 - 15 minut na złoty kolor.

Poncz: Wodę, cukier, likier i sok z cytryny umieścić w garnuszku, zagotować, dodać obrane gruszki z pozostawionymi ogonkami. Gotować 10-15 minut. Wyłożyć na ręcznik papierowy i ostudzić.

Masa serowa: Wszystkie składniki wyjąć z lodówki minimum 2 h przed przygotowaniem ciasta. Umieścić oba sery w misce, zmiksować, dodać pozostałe składniki i zmiksować tylko do połączenia. Przelać do formy i piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni w kąpieli wodnej.

Karmel: Cukier wrzucić do garnuszka, dodać wodę, wymieszać i postawić na planik. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować (nie mieszając) kilka minut, aż zmieni kolor na brunatny. Odstawić z palnika, dodać powoli śmietankę, a następnie masło. Wymieszać. Dodać sól, jeszcze ciepłym, ale nie gorącym karmelem polać sernik.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Kanapka Sloppy Joe

Kanapka Sloppy Joe to popularna amerykańska przekąska typu fast food, wciąż n...

Odsłon: 672

60 min
7
60 min
5
60 min
10
15 min
6
Ciasta Ciasto drożdżowe.

Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

Odsłon: 210

30 min
4

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0