Grill - temat specjalny

Przeciwzapalny gar. Sekretem jest mieszanka przypraw - syci, rozgrzewa i wspomaga odporność

Jeśli w twoim organizmie toczy się przewlekły stan zapalny, powinieneś zainteresować się, na czym polega dieta zapalna. Zbiór zasad pomaga łagodzić niewłaściwą reakcję organizmu i chronić tkanki przed uszkodzeniem. Odkryj przepis na przeciwzapalny gar, czyli danie pełne antyoksydantów, witamin i minerałów.

Na czym polega dieta przeciwzapalna? Ma ochronić przed chorobami autoimmunologicznymi | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Gdy organizm atakują wirusy (np. podczas przeziębienia), występuje reakcja zapalna. Gorączka, która najczęściej wówczas towarzyszy chorym, to z kolei odpowiedź organizmu na toczący się stan zapalny. Prawidłowo funkcjonujący układ odpornościowy zwalcza w ten sposób „intruzów”, wracając powoli do zdrowia. Czasem jednak układ odpornościowy nie jest w stanie zwalczyć czynnika szkodzącego, więc organizm zaczyna postrzegać swoje własne, zainfekowane tkanki jako źródło zagrożenia. Taka reakcja prowadzi w końcu do przewlekłych stanów zapalnych, a nawet do uszkodzenia tkanek. Aby maksymalnie je ograniczyć, konieczne jest przyjmowanie leków i wprowadzenie diety przeciwzapalnej. Na czym ona polega?

Sprawdź także: Niektórzy mówią, że smakują lepiej niż schabowe. 5 nieoczywistych przepisów na kanie

Na czym polega dieta przeciwzapalna?

Na początku warto podkreślić, że jej celem jest łagodzenie występujących w organizmie przewlekłych stanów zapalnych, aby uchronić tkanki przed zniszczeniem. Nie ma jednak wyraźnie wyodrębnionej i nazwanej, jednej diety przeciwzapalnej. To raczej zbiór różnych jej wersji, powstających na przełomie lat i czerpiących z innych kuracji. Jej prekursorem był dr Barry Sears, który w 1995 roku opublikował w książce „The Zone Diet” zasady, jakimi powinni się kierować chorzy.

Na czym więc polega dieta przeciwzapalna? Koncepcja opiera się na określonej proporcji makroskładników w zależności od ich wpływu na stężenie kortyzolu (tzw. hormonu stresu, który w sytuacjach napięcia zwiększa wydzielanie glukozy do krwi) i insuliny (hormonu regulującego poziom glukozy we krwi). Spożywane produkty muszą wykazywać działanie przeciwzapalne i wzmacniać układ odpornościowy do prawidłowej odpowiedzi. Spośród dotychczas znanych diet, śródziemnomorska i okinawska mają najwyższy potencjał przeciwzapalny

Właśnie dlatego, inspirując się zasadami powyższych sposobów odżywiania, dieta przeciwzapalna polega na włączeniu produktów bogatych w wielonienasycone kwasy tłuszczowe (np. omega-3) i ograniczeniu spożycia cukrów prostych. Stawia na warzywa, owoce, rośliny strączkowe, ryby oraz niewielkie ilości chudego mięsa, orzechy i nasiona, produkty pełnoziarniste oraz te o niskim indeksie glikemicznym. 

Przeciwzapalny gar - przepis

Wiedząc już, na czym polega dieta przeciwzapalna, łatwo przygotować dania, które świetnie wpiszą się w jej zasady. Jeśli chorujesz na przewlekłe stany zapalne, skonsultuj się z lekarzem, czy taki jadłospis nie byłby dla ciebie wskazany. W międzyczasie wypróbuj też przepis na przeciwzapalny gar, który nie tylko syci na długo, ale też wspiera układ immunologiczny i stymuluje organizm do prawidłowej reakcji ochronnej.

Składniki

  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 3,5 szklanki bulionu
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 pomidory
  • 3/4 szklanki soczewicy czerwonej
  • garść szpinaku 
  • olej do smażenia

Mieszanka przypraw:

  • pół łyżeczki kminu
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • ok. 2 cm korzenia imbiru (obranego i startego na małych oczkach tarki)

Jak zrobić przeciwzapalny gar? Na początku obierz cebulę i czosnek, oba warzywa poszatkuj - cebulę na drobną kostkę, a czosnek na cienkie plasterki. Marchewki i ziemniaki również pozbaw skórki. Marchewki pokrój w talarki, a ziemniaki w kostkę. Do głębszego garnka wlej trochę oleju i zarumień cebulę, a potem dodaj wszystkie pozostałe składniki. Przygotuj mieszankę przypraw, łącząc je ze sobą. Dorzuć do smażonych warzyw i przemieszaj dokładnie.

Po kilku minutach wlej bulion, dodaj też koncentrat. Pomidory pokrój w kostkę i również wrzuć do naczynia. Przemieszaj i doprowadź całość do wrzenia. Dodaj jeszcze soczewicę, wymieszaj i gotuj do miękkości soczewicy oraz ziemniaków. Pod koniec gotowania do przeciwzapalnego gara wsyp jeszcze garść świeżego szpinaku. Wymieszaj i gotuj jeszcze przez dwie, trzy minuty. Danie podawaj, gdy jest gorące.

Źródło: Smaker.pl, ncez.pzh.gov.pl, Instagram @greenteam_zyj_zdrowo

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Drugie kulinarne życie czerstwego pieczywa. Co z niego zrobić? »

Włącz do jadłospisu, a pożyjesz dłużej. Wpływają na wszystko, od jelit po mózg »

Borowiki możesz wyhodować nawet na parapecie. Znajoma grzybiarka pokazała mi, jak to zrobić »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
11
Ciasta Czarna Mauka

Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...

Odsłon: 2014

60 min
12

Polecane artykuły

Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

0
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

15
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

0
Quizy Gdzie ukryto szparagi? Zagadka na spostrzegawczość

Wielu Polakom maj kojarzy się z rozpoczęciem sezonu grillowego. W tym roku szczególną popularnością na wiosnę cieszą się też szparagi. Postanowiliś...

2