Ewa_Gotuje

Proste sposoby na sosy do domowej szynki

Kiedy przygotowania do świątecznego obiadu trwają w najlepsze, każda chwila jest na wagę złota. Niestety, przy małej ilości czasu, możemy łatwo zaliczyć kulinarną wtopę. Jak zachwycić gości, nie marnując przy tym całego dnia w kuchni?

Fot. 123RF/Picsel
Po wigilijnej kolacji, mało która z nas ma ochotę na kilkugodzinne gotowanie. Na głowie mamy mnóstwo innych spraw, jednak zależy nam na tym, by pokazać się rodzinie z jak najlepszej strony.

Rozwiązaniem może być zaserwowanie gościom gotowej do pieczenia Szynki Świątecznej Sokołów. To bardzo prosty w przygotowaniu produkt, który tak naprawdę wymaga tylko wyjęcia z opakowania, posypania przyprawami i wstawienia do nagrzanego piecyka.

Gdy mięso będzie już w piekarniku, będziemy mogły zająć się przygotowaniem pysznych sosów, które zachwycą podniebienia całej rodziny. Oto kilka propozycji!

Sos jabłkowo-cynamonowy

Nic tak nie oddaje klimatu świąt jak zapach cynamonu unoszący się w całym domu. W połączeniu z lekko kwaśnym, słodkim smakiem jabłek oraz delikatną pieczoną szynką świąteczną zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Jak go przygotować?

Na początku rozgrzewamy cztery łyżki masła w niewielkim rondelku i dodajemy pokrojone w plasterki, obrane ze skórki cztery jabłka. Całość smażymy do momentu, gdy masa stanie się miękka. Następnie posypujemy odrobiną mąki pszennej i zostawiamy na dwie minuty na małym ogniu, cały czas delikatnie mieszając.

Teraz dodajemy cztery łyżki cukru i wlewamy 200 ml soku jabłkowego. Dusimy do chwili, aż sos zgęstnieje, po czym dodajemy 180 ml śmietany i dwie szczypty cynamonu. Czekamy jeszcze kilka minut i sos jest gotowy. Przed podaniem możemy go podgrzać, by danie było smaczniejsze i bardziej aromatyczne.

Sos z suszonych śliwek

Równie dobrym, rozgrzewającym pomysłem jest sos z suski sechlońskiej - suszonej i podwędzanej śliwki. Aby go przygotować, potrzebujemy kilkunastu śliwek, pół szklanki wytrawnego czerwonego wina, ocet balsamiczny, melasę oraz trzy goździki.

Drobno pokrojone owoce wrzucamy do rondelka, zalewamy winem i dodajemy goździki. Całość gotujemy na małym ogniu, aż śliwki staną się miękkie, a następnie wyjmujemy goździki i blendujemy. Przyprawiamy solą i pieprzem wedle uznania oraz dodajemy po łyżeczce melasy i octu balsamicznego. Dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Ostry sos chrzanowo-czosnkowy

To świetna propozycja dla osób lubiących ostre smaki. Jeśli mamy w rodzinie miłośników chrzanu, ten sos na pewno przypadnie im do gustu. Dodatkową jego zaletą jest to, że przygotowanie nie zajmie nam więcej niż kilka minut i doskonale komponuje się z pieczoną szynką.

Do miseczki wlewamy gęsty jogurt i pięć łyżek tartego chrzanu. Przez praskę przeciskamy cztery ząbki mocnego, aromatycznego czosnku, a następnie doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy - i sos do szynki gotowy!

Sos wiśniowy

Coś, co na pewno zaskoczy naszych gości, to sos wiśniowy. Te owoce kojarzą się nam głównie ze słodkimi deserami, jednak odpowiednio przyrządzone, doskonale pasują do dań mięsnych. Do zrobienia sosu potrzebujemy około 200 gramów drylowanych wiśni, pół szklanki cukru, szklankę wytrawnego wina, dwa ząbki czosnku, cynamon, masło klarowane, dwa listki laurowe oraz pieprz do doprawienia.

Rozgrzewamy na patelni dwie łyżki tłuszczu, do którego dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażymy, a następnie wrzucamy owoce, cukier, szczyptę cynamonu, pieprzu oraz liście laurowe. Całość zalewamy winem i gotujemy przez około kwadrans. Jeśli po tym czasie płyn wciąż nie jest gęsty, możemy go lekko dosłodzić. Przed podaniem wyławiamy liście laurowe i przelewamy do miseczki lub prosto na talerz z szynką.

Błyskawiczne przekąski na INTERIA.TV.

Materiał powstał we współpracy z marką Sokołów

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Kanapka Sloppy Joe

Kanapka Sloppy Joe to popularna amerykańska przekąska typu fast food, wciąż n...

Odsłon: 677

60 min
7
60 min
5
60 min
10
15 min
6
Ciasta Ciasto drożdżowe.

Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

Odsłon: 211

30 min
4

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0