Ewa_Gotuje

Porzeczki na 10 sposobów

Są takie letnie przysmaki, które nigdy się nie nudzą, a czerwone porzeczki są właśnie jednym z nich. Zobacz, jakie dania możesz wyczarować z tych niepozornych owoców.

Fot. 123RF/Picsel

Medycyna ludowa od wieków wykorzystuje porzeczki w celu leczenia infekcji górnych dróg oddechowych, nieprzyjemnych ukąszeń owadów, a nawet reumatyzmu i artretyzmu. Spożywanie porzeczek zalecano również w przypadku uciążliwych bólów głowy oraz ogólnego wyczerpania i osłabienia organizmu.

Naukowcom udało się potwierdzić przeczucia naszych przodków. Badania wskazują, iż porzeczki są wyjątkowo cennym źródłem witaminy C, która wzmacnia organizm oraz stymuluje układ odpornościowy. W 100 g tych owoców znajdziemy aż 181 mg tej witaminy, co stanowi ponad 250% naszego dziennego zapotrzebowania na tę substancję. Jest to aż czterokrotnie więcej niż w pomarańczach, a większe ilości tej witaminy zawierają w sobie jedynie owoce dzikiej róży. Czy można sobie wyobrazić lepszego sprzymierzeńca w walce z grypą i przeziębieniem?

Równie cenną jest witamina A, którą również znajdziemy w porzeczkach. Substancja ta w niezwykły sposób wspomaga wzrok oraz zapobiega jego chorobom. To właśnie dzięki niej możemy ustrzec się m.in. przed zaćmą lub kurzą ślepotą.

Na tym jednak nie kończą się zalety porzeczek. Są one również bogatym źródłem antyoksydantów, które spowalniają procesy starzenia się komórek oraz zapobiegają ich mutacjom. Szczególnie cenne wydają się być obecne w porzeczkach flawonoidy, które są uznawane przez naukowców za sprzymierzeńca w walce z nowotworami. Co więcej, przeciwutleniacze pomagają nam obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi, dzięki czemu możemy uchronić się przed miażdżycą, udarem, zawałem serca oraz innymi chorobami układu krwionośnego.Czarne porzeczki zawierają w sobie dużą ilość łatwo rozpuszczalnego błonnika. To właśnie on sprawia, że znacznie dłużej czujemy się najedzeni i nie mamy ochoty sięgać po przekąski między posiłkami. Co więcej, zapobiega on również nagłym spadkom poziomu cukru we krwi oraz szybkiemu wchłanianiu przez nasz organizm tłuszczów.

Co można zrobić z czerwonych porzeczek?

Jak się okazuje, czerwone porzeczki są nie tylko smaczne, ale również wyjątkowo zdrowe. Co ważne, mają również szerokie zastosowanie w kuchni. Z powodzeniem wyczarujecie z nich pyszne koktajle, ciasta i desery. Możecie również wykorzystać je do zrobienia dżemów oraz sosó, które doskonale pasują do mięs. Jedyne ograniczenie stanowi wasza wyobraźnia.

Jeśli poszukujecie sprawdzonych przepisów z czerwonymi porzeczkami w roli głównej, skorzystajcie z pomysłów naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.

 

1. Biszkoptowe muffinki z czerwoną porzeczką

Fot. Black_soul na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


2. Orzeźwiający koktajl z czerwonej porzeczki

Fot. Foodmania na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


3. Dżem z czerwonej porzeczki

Fot. Rzelkazag na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


4. Nalewka z czerwonej porzeczki

Fot. Kuchmariola63 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


5. Lody na jogurcie naturalnym

Fot. Babeczka35 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


Pobierz aplikację smaker ciasta i desery


6. Kapusta czerwona z porzeczkami

Fot. Erjot na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


7. Ciasto z agrestem i porzeczkami

Fot. Justa_Kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


8. Sernik z czerwonymi porzeczkami

Fot. Monialubi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


9. Kruche ciasto z porzeczkami, budyniem i bezą

Fot. Ellie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


10. Ciasto z porzeczką

Fot. Dolcevita-in-my-kitchen na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Śniadania Chałka z kruszonką (bez jajek)

Rewelacyjna chałka, na śniadanie lub deser :) Najlepsza z masłem lub powidła...

Odsłon: 3803

>60 min
18
Dania główne Pałki z kurczaka w warzywach

Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...

Odsłon: 30

30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

1
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

2
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5