„Polskie oliwki” kopalnią witamin. Zrób je na zimę, ominą cię wirusy i przeziębienia

Kiedy pogoda za oknem nie rozpieszcza, a pierwsze jesienne liście pojawiają się na drzewach, to znak, że najwyższa pora, żeby zadbać o odporność. Oczywiście można sięgnąć po witaminowe preparaty z apteki, dużo lepszą opcją będą jednak domowe, naturalne sposoby. Do roślin, które są bombami witaminowymi, można zaliczyć dereń. Jakie właściwości odżywcze ma dereń? Co można zrobić z derenia jadalnego? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedzi w poniższym materiale.

Jakie działanie na organizm ma dereń? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Dereń jadalny nie jest rośliną, którą powszechnie używa się w kuchni, a szkoda! Bowiem kryje ona w sobie mnóstwo właściwości odżywczych, pozytywnie wpływających na zdrowie. Dereń ma działanie wspierające odporność, pomaga zwalczyć anemię, a także pozbyć się zbędnych kilogramów. Sprawdź, jakie właściwości ma dereń jadalny i co można z niego zrobić.

Sprawdź także: Co zrobić, żeby sok z aronii nie wyszedł cierpki? Dzięki tej metodzie będzie idealny

Dereń jadalny – charakterystyka

Owoce derenia jadalnego można zbierać od września do października. Mają one charakterystyczny, intensywnie czerwony kolor oraz okrągły, nieco spłaszczony kształt.  Niektóre gatunki derenia mają również białe i żółte owoce. Spożywać można jedynie te owoce, które same spadną z drzewa, wówczas mają słodkawy smak, nieco cierpki smak. Doskonale nadają się natomiast na przetwory, dżemy, nalewki, czy kompoty.

Dereń jadalny – właściwości odżywcze

Owoce derenia były znane już w starożytności. Dzięki dużej zawartości witamin stosowano go w leczeniu szkorbutu. Dereń to źródło witaminy C, A i P, beta-karotenu, znajdziesz w nim również związki mineralne, takie jak: magnez, potas, wapń, mangan, miedź i fosfor. Co więcej, zawiera również flawonoidy, garbniki oraz pektyny. Wykazuje działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu pomaga w walce z wolnymi rodnikami, przeciwdziała procesom starzenia oraz działa przeciwnowotworowo. Ma również właściwości przeciwzapalne i ściągające.

Dereń polecany jest również osobom, które cierpią na anemię. Wszystko za sprawą dużej ilości żelaza w jego składzie. Dzięki obecności kwasów organicznym roślina ta wpływa korzystnie na pracę układu pokarmowego. Co więcej, spożywanie owoców derenia przyspiesza przemianę materii, dlatego może być również pomocny w procesie odchudzania.

Dereń jadalny – właściwości lecznicze

W okresie przeziębień i grypy warto sięgnąć po domowe przetwory z derenia jadalnego. Duża dawka witaminy C wzmocni odporność oraz uchroni cię przed infekcjami. Co więcej, dereń pomaga zwalczyć również gorączkę.

Spożywanie owoców derenia jest polecane osobom, które borykają się z problemami związanymi z układem nefrologicznym. Ponieważ roślina ta wykazuje działanie moczopędne. Dereń jadalny jest również pomocny w przypadku częstych migren, bólu stawów, reumatyzmu oraz podagry.

Jaka odmiana derenia jest najlepsza?

Istnieje wiele odmian derenia jadalnego. Jeśli chcesz przygotować przetwory z owoców derenia najlepiej sięgnij po odmianę: Elegantnyj, Swietljaczok, Jolico, Juliusz lub Wydubieckij. Natomiast do przygotowania nalewki z derenia wybierz odmianę: Korałłowyj Marka, P5, Bolestraszycki, czy Kresowiak. Do zrobienia dereniowego soku świetnie nada się odmiana: Paczoski, Podolski lub Szafer.

Co można zrobić z derenia jadalnego?

Chociaż dojrzałe owoce derenia można spożywać na surowo, mogą być one lekko cierpkie w smaku. Dlatego warto przygotować z nich przetwory. Dereń nada się na dżemy, konfitury, soki i nalewki.

Przepis na „polskie oliwki”

Okazuje się, że z owoców derenia można wyczarować tzw. „polskie oliwki”, gdzieniegdzie można spotkać się również z nazwą „fałszywe oliwki”. Tu świetnie sprawdzą się niedojrzałe owoce derenia. Do ich przygotowania będziesz potrzebować: pół kilograma niedojrzałych owoców derenia litr wody, cztery łyżki soli, osiem ząbków czosnku, tymianek, rozmaryn oraz oliwę z oliwek.

Do garnka wlej wodę, wsyp sól i poczekaj, aż zacznie się gotować. Umyte owoce derenia, z których usuniesz ogonki, włóż do słoika wraz z obranymi ząbkami czosnku. Pamiętaj, by uprzednio dobrze go wyparzyć. Owoce derenia zalej gorącą wodą z solą. Na wierzch dodaj około centymetrową warstwę oliwy z oliwek. Zakręć słój i odstaw w ciemne miejsce na około 14 dni.

Nalewka z derenia

Ten przepis warto wykonać w okresie jesienno-zimowym. Nalewka z derenia będzie świetnym sposobem na poprawę odporności. Przygotuj: kilogram owoców, pół litra spirytusu, pół litra wody, 400 g cukru.  

Owoce derenia umyj i włóż do słoika, możesz lekko je rozgnieść, tak by puściły sok. Zalej całość alkoholem i wodą. Odstaw na około półtora miesiąca. Po tym czasie odlej alkohol, a do owoców dodaj cukier. Odstaw mieszankę na około tydzień w ciepłe miejsce, co jakiś czas potrząsaj słoikiem, tak by cukier się rozpuścił. Połącz odlany alkohol z owocowo-cukrowym syropem, odstaw na około miesiąc. Na koniec możesz przefiltrować nalewkę.

Sok z derenia jadalnego

Kiedy nadejdzie jesień, warto mieć pod ręką sok z derenia jadalnego. Świetnie sprawdzi się w przypadku przeziębień. Do jego przygotowania będziesz potrzebować: kilogram owoców derenia, pół kilograma cukru oraz trzy litry wody.

Owoce umyj, włóż do garnka, dodaj wodę i odstaw na około pół dnia. Następnie odcedź owoce, a pozostała wodę zagotuj. Ponownie włóż je do wody i odczekaj dobę. Kolejnego dnia należy ponownie powtórzyć cały proces. Nazajutrz odcedź sok i gotuj go przez około 10 minut. Dodaj cukier i gotuj chwilę, aż się rozpuści. Pozbądź się piany, która powstała na wierzchu. Sok z derenia przelej do sterylnych butelek, zakręć je i odstaw. Gotowe!

Zobacz także:

Tak zrobisz idealny dżem na zimę. Sekret tkwi w rodzaju owoców »

Jak zrobić panierkę do mięs, żeby nie wchłaniała dużo tłuszczu? »

Domowe sposoby, by ukoić zakażone jelita. Najważniejsza jedna zasada »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Placki z młodej kapusty

Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...

Odsłon: 317

15 min
3
Dania główne Kurczak z grilla

tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...

Odsłon: 109

15 min
3
15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

1
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

4