Grill - temat specjalny

Podlaski marcinek Oli - przepis z "Bake off - Ale Ciacho!"

Wielowarstwowe ciasto przekładane kremem śmietanowym - takie pyszności goszczą u Oli na świątecznym stole.

Placki
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ szklanki śmietany 18%
½ kostki masła
½ szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
1 jajko
1 żółtko
3 szklanki mąki tortowej
szczypta soli

Krem
1 l śmietany kremówki 30%
400 ml kwaśnej śmietany 18%
1 szklanka waniliowego cukru pudru (z prawdziwą wanilią)
sok wyciśnięty z 2 cytryn

Dekoracja - ciasteczka cytrynowe
150 g masła
½ szklanki cukru pudru
1 jajko
250 g mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z 1 cytryny
50 g kakao (do posypania ciasta)

Placki
Sodę oczyszczoną dodać do śmietany, odstawić do momentu uzyskania piany. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać jajko, zmiksować. Dodać żółtko, zmiksować. Dodać pianę ze śmietany i sody, mąkę i sól - wszystko zmiksować lub zagnieść. Ciasto powinno być sprężyste, ale nie klejące. Odstawić na kilka minut. Następnie uformować kulki tej samej wielkości o wadze 60 g. Wałek i blat posypać mąką, ułożyć kulki i rozwałkować na cienkie (2-3 mm) placki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, położyć rozwałkowane placki i nakłuć je widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C przez 10 minut - do złotego koloru. Czynność powtórzyć z każdą porcją ciasta. Upieczone placki delikatnie odłożyć na kratkę do wystudzenia. Dwa placki i okruszki zachować do dekoracji.

Krem
Do misy miksera wlać śmietanę, dodać waniliowy cukier puder. Ubić na gęsty krem. Pod koniec ubijania dodać sok z cytryn. Cztery łyżki kremu odłożyć do dekoracji.

Ciasteczka cytrynowe do dekoracji
Wymieszać masło, cukier puder, jajko, mąkę, proszek do pieczenia i skórkę z cytryny. Zagnieść ciasto i zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Wyciągnąć, rozwałkować na grubość 3-4 mm. Formami do ciastek wyciąć dowolne kształty (mogą być motywy wielkanocne). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć ciastka. Piec w temperaturze 180°C przez 12-15 minut, do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu wystudzić.

Złożenie
Na paterze położyć placek, rozsmarować 2¬-3 czubate łyżki kremu. Przykryć kolejnym plackiem. Kontynuować do wyczerpania składników. Na wierzch ciasta położyć obciążenie i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Placki i okruszki do dekoracji - zmiksować. Po upływie godziny wyciągnąć placek z lodówki, zdjąć obciążenie. Resztką kremu posmarować boki ciasta i obłożyć okruchami. Na wierzch ciasta położyć cytrynowe ciasteczka, wokół nich posypać kakao. Ciasteczka ściągnąć i położyć z boku patery. Wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc). Przechowywać w lodówce.


Fot. Materiały partnera

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Placki z młodej kapusty

Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...

Odsłon: 179

15 min
2
Dania główne Kurczak z grilla

tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...

Odsłon: 88

15 min
3
15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

1
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

2
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

4