Ewa_Gotuje

Pobudza, orzeźwia i smakuje - kawa na zimno

Latem ochota na kawę nie maleje, ale pojawia się też chęć orzeźwienia. Połącz kawę z ciekawymi dodatkami i przygotuj ją na zimno. Przepisy na owocowe frappe, a nawet zimnego drinka na bazie kawy, przygotował dla Was barista, więc na pewno się uda!

Fot. materiały prasowe

Najprostszy sposób na kawę na zimno to połączenie świetnego espresso z lodem. Jeśli dodamy do tego lody o ulubionym smaku, uzyskamy kombinację pobudzającą, orzeźwiającą i na dodatek pyszną. Warto eksperymentować lub zaufać specjalistom takim jak Marcin Kozicki, barista i trener Warsaw School Of Coffee, autor tych letnich przepisów.

Zamrożona wanilia

Potrzebne będą:

  • espresso
  • 100 ml mleka
  • 2 gałki lodów waniliowych
  • 3-4 kostki lodu
  • bita śmietana

Przygotuj espresso, możesz odrobinę posłodzić. Następnie do shakera wsyp kostki lodu, wlej mleko, kawę i połowę lodów waniliowych. Mocno wstrząśnij shakerem przez około 15 sekund. Następnie przelej zawartość do szklanki, wrzuć drugą gałkę lodów i udekoruj bitą śmietaną. Proste w przygotowaniu i pyszne w efekcie!

Truskawowa ochłoda

Kochasz kawę i truskawki? To dobrze, bo to połączenie idealne. Do przygotowania frappe potrzebny Ci będzie mus z truskawek, lody waniliowe, kilka kostek lodu, aromatyczne podwójne espresso ze świeżo palonej kawy, odrobina spienionego mleka oraz całe truskawki i bita śmietana do dekoracji. Zacznij od musu - dokładnie zblendowane lub zmiksowane owoce wlej do szklanki, pamiętając, aby zostawić trochę do dekoracji. Następnie zmiksuj pozostałe składniki w blenderze do uzyskania jednolitej konsystencji. Wlej powstały napój ostrożnie do szklanki tak, by nie zaburzyć warstwy z musu truskawkowego. Na koniec nie zapomnij o dekoracji z bitej śmietany i truskawki oraz muśnięciu pozostałym musem - w ten sposób napój będzie jeszcze bardziej apetyczny. Smacznego!

Czekoladowe frappe z bananem

Połączenie kawy, banana, miodu i czekolady po prostu musi dobrze smakować, a po dodaniu kostek lodu i zmiksowaniu wszystkich składników staje się niesamowicie orzeźwiające. Do przygotowania tego frappe będziesz potrzebować podwójnego espresso, najlepiej z mieszanki kawy charakteryzującej się niską kwasowością i czekoladowym posmakiem, połówkę banana, ok. 10 ml miodu dla podkreślenia słodkiego smaku, 4-5 kostek lodu oraz gałki lodów czekoladowych. Przyda się również czekolada do dekoracji. Jeśli wolisz mniej słodki napój, możesz pominąć miód. Najpierw przygotuj espresso, a następnie dodaj do niego pozostałe składniki. Całość dobrze zmiksuj. Wierzch frappe posyp wiórkami z czekolady i gotowe!

Dla kawowych smakoszy

Masz ochotę na coś specjalnego? Wypróbuj przepis na wyjątkowy drink kawowy z likierem pomarańczowym. Polecamy szczególnie na ciepłe wieczory.

Składniki:

  • 15-20ml likieru pomarańczowego
  • ciemne piwo
  • 1 pomarańcza
  • 100ml wody
  • 3-4 łyżeczki cukru
  • espresso
  • lód

Przygotowanie:

Do szklanki lub większego kieliszka wypełnionego lodem wlej schłodzone espresso (najłatwiej i najszybciej ostudzisz kawę, wstawiając ją w dzbanuszku do pojemnika z kostkami lodu) oraz likier pomarańczowy. Następnie pokrój pomarańczę na drobne kawałki, dodaj wodę, cukier i gotuj aż do uzyskania aromatycznego wywaru. Dolej sok ze zredukowanych pomarańczy do szklanki, a na koniec dodaj niewielką ilość ciemnego piwa, którego słód nada drinkowi karmelowej słodyczy. Orzeźwiający drink kawowy gotowy!

Bazą drinka z likierem pomarańczowym jest espresso, które powinno być zaparzone ze świeżo zmielonych ziaren. Aby mieć pewność doskonałego smaku espresso, warto przyrządzić je w ekspresie ciśnieniowym, np. automatycznym ekspresie do kawy Philips 3200 z systemem LatteGO. Z łatwością przygotujesz w nim aromatyczne espresso do drinka z przepisu, ale też kawę z idealnie spienionym mlekiem, która pomoże Ci się obudzić następnego dnia. W końcu dobra kawa to najlepszy pomysł o każdej porze, a z tym ekspresem to może być wiele różnych kaw.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Wegański deser czekoladowy z tofu

Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...

Odsłon: 50

30 min
5

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0