Ewa_Gotuje

Po co dodawać skorupki jaj do kawy? Wystarczy szczypta, by poczuć różnicę

Po co dodawać skorupki jaj do kawy? Okazuje się, że dzięki nim smak tego napoju staje się jeszcze lepszy. Zobacz, jak parzyć kawę z dodatkiem skorupek jaj i poznaj ich niezwykłe właściwości. Zaparz wyborną kawę i poczuj się jak w prawdziwej, włoskiej kawiarni!

Po co dodawać skorupki jaj do kawy? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Skorupki jaj - właściwości

W skorupkach z jaj kryje się szereg cennych właściwości. Zawierają mnóstwo wapnia, przez co wspomagają walkę z wieloma chorobami, na przykład z osteoporozą. Jedzenie skorupek jaj - oczywiście po odpowiednim przygotowaniu - może być zatem niezwykle korzystne dla zdrowia. Pomagają regulować pracę mięśni i serca. Korzystnie wpływają też na stan skóry i paznokci. 

Znajdują również zastosowanie w ogrodzie. Nawóz ze skorupek jaj może zasilić rozmaite warzywa i owoce. Będą one też cennym składnikiem kompostu. Okazuje się jednak, że posiadają i inną, interesującą właściwość, która ujawnia się, gdy dodamy skorupki jaj do kawy.

Po co dodawać skorupki jaj do kawy?

Kawa to ulubiony napój wielu osób. Sporządzana jest z palonych, a następnie zmielonych ziaren kawowca. Mogą one także zostać poddane instantyzacji. Kawa również posiada wiele cennych właściwości zdrowotnych, między innymi poprawia pamięć i koncentrację, obniża poziom stresu i poprawia krążenie krwi.

Po co dodawać skorupki jaj do kawy? Okazuje się, że zniwelują jej gorycz. Za ten posmak odpowiadają kwasy garbnikowe, które mogą się pojawić na przykład na skutek zastosowania twardej wody. Kwasowy odczyn kawy zostanie zneutralizowany przez skorupki jaj, bogatych w węglan wapnia o odczynie zasadowym. Kawa staje się przez to po prostu smaczniejsza. Jej smak jest łagodniejszy, delikatniejszy. 

Jak parzyć kawę ze skorupkami jaj?

Do kawy dodajemy mielone skorupki jaj. Mogą też zostać pokruszone. Aby jednak nadawały się do spożycia, skorupki jaj muszą najpierw zostać dokładnie oczyszczone. Trzeba to zrobić zarówno od zewnętrznej, jak i od wewnętrznej strony. Skorupki musimy zatem dokładnie umyć, a następnie poddać działaniu wysokiej temperatury. Najlepiej po prostu je sparzyć.

Można je dodać do filtra z kawą. Jeśli z kolei parzymy kawę bezpośrednio w filiżance, skorupki warto umieścić w zaparzaczu do herbaty czy sitku. Wystarczy kilka minut, by odmieniły smak napoju. Nie potrzebujemy dużych ilości tego dodatku. Pół łyżeczki rozdrobnionych skorupek jaj poprawi smak jednej filiżanki kawy. 

Zobacz także:

Dlatego pączki piją tłuszcz na potęgę. Dodaj do przepisu jeden składnik »

Kawa dla wrzodowców. Co zrobić, aby kawa nie szkodziła na żołądek? »

Najzdrowsze orzechy. Jedz, jeśli walczysz z cholesterolem lub cukrzycą, uważaj na diecie »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Placki z kalarepy

Kalarepa, to bardzo dobre warzywo, z którego można zrobić również pyszne placki.

Odsłon: 3898

60 min
4
15 min
7
>60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

1
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3