Ewa_Gotuje

Płatki drożdżowe - dietetyczny hit

Właściwości płatków drożdżowych zachwyciły w ostatnim czasie dietetyków oraz miłośników zdrowego odżywiania. Są wyjątkowo tanie, a ich wpływ na organizm jest nie do przecenienia.

Fot. 123RF/Picsel

Niemal każdego dnia docierają do nas informacje o coraz to nowszych, egzotycznych produktach, które mają być skutecznym remedium na różnego rodzaju dolegliwości. Niestety, bardzo często zdarza się, iż produkty te są bardzo trudno dostępne w polskich sklepach, a ich cena potrafi zwalić z nóg przeciętnego Kowalskiego. Tymczasem okazuje się, iż na sklepowych półkach, tuż obok żywieniowych nowinek, znajdziemy dobrze znane wszystkim produkty o równie dobroczynnym działaniu. Jednym z nich są płatki drożdżowe, które po latach zapomnienia ponownie wracają do łask.

Warto wiedzieć, iż płatki drożdżowe są niczym innym, jak zabitymi (czyli nieaktywnymi) drożdżami. Nie upieczemy na nich ciasta, gdyż nie ulegają one fermentacji, jednak właśnie z tego powodu są dla nas zdrowsze. Surowe drożdże fermentując, żywią się witaminami w naszym ciele oraz wytwarzają spore ilości dwutlenku węgla. Mogą również przyczynić się do zagrzybienia organizmu. Drożdże nieaktywne nie powodują wzdęć i problemów żołądkowych oraz są całkowicie bezpieczne dla osób zmagających się z grzybicą układu trawiennego.

Jakie właściwości mają płatki drożdżowe?

Ten niepozorny produkt spożywczy powinniśmy cenić przede wszystkim za zawartość witamin z grupy B, a w szczególności cennego kwasu foliowego (B9) i ryboflawiny (B2). Ta druga jest nam szczególnie potrzebna w okresie zwiększonej zachorowalności na przeziębienia i grypę, gdyż stymuluje i wzmacnia naszą odporność. Z kolei kwas foliowy to niezwykle cenna substancja, która powinna znaleźć się zwłaszcza w diecie pań w ciąży, gdyż odpowiada za prawidłowy rozwój płodu.

Na tym nie kończą się zaskakujące właściwości drożdży. Znajdziemy w nich również biotynę, czyli substancję, która poprawia kondycję naszej cery, włosów i paznokci. Ponadto, włączając drożdże do diety, zyskujemy fantastyczne źródło odżywczych pierwiastków i mikroelementów, takich jak potas, sód, cynk, wapń i fosfor. Substancje te regulują ciśnienie krwi, wzmacniają strukturę kości oraz pomagają walczyć ze stresem i poprawiają nasze samopoczucie.

Maseczki drożdżowe są skutecznym środkiem, dzięki któremu pozbędziecie się trądziku, wygładzicie cerę oraz usuniecie różnego rodzaju niedoskonałości i przebarwienia.

Pobierz aplikację smaker

Idealne dla wegetarian

Płatki drożdżowe nie posiadają równie intensywnego aromatu, co ich aktywny odpowiednik, dlatego bez trudu możemy włączyć je do codziennej diety. Ich delikatny, orzechowo-serowy smak, porównuje się często z parmezanem. Ze względu na swoje właściwości i aromat, jest to produkt, po który bardzo chętne sięgają wszystkie osoby wykluczające z diety produkty zwierzęce. Płatki idealnie sprawdzą się, jako posypka do makaronów i kanapek, zagęstnik zup, panierka lub dodatek do różnego rodzaju koktajli. Włączenie ich do codziennej diety jest wyjątkowo proste, a korzyści płynące z tej drobnej zmiany powinny być odczuwalne już po krótkim czasie.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Deser z kiwi

Banalny przepis na pyszny deser z owoców kiwi. Jest słodki, smaczny i przede...

Odsłon: 131

15 min
5
Desery Wegański deser czekoladowy z tofu

Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...

Odsłon: 47

30 min
5
Dania główne Kluski leniwe

Szybki przepis na pyszny obiad lub kolację. Kluski leniwe z Okrasą, bardzo po...

Odsłon: 90

30 min
6
Ciasta Napoleonka bez pieczenia

Klasyczna napoleonka to często ulubione ciasto rodzinne, choć jej wykonanie j...

Odsłon: 47102

30 min
80

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0