Piña colada Tomasza - przepis z "Bake Off..."

W półfinałowym odcinku programu "Bake Off Ale Ciacho" Tomek zaprezentował jurorom przepis na tort kokosowo-ananasowy.

Biszkopt
9 jaj
300 g cukru
225 g mąki pszennej
75 g skrobi ziemniaczanej

Krem kokosowy
400 g wiórków kokosowych
800 ml mleka
4 żółtka
6 łyżek mąki pszennej
4 łyżki skrobi ziemniaczanej
400 g masła
100 g drobnego cukru
60 ml likieru kokosowego

Krem ananasowy
800 g ananasa z puszki
70 g drobnego cukru
4 żółtka
2 jajka
4 łyżki soku z cytryny
4 płaskie łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki masła
6-7 listków żelatyny

Krem maślany do tynkowania
200 g masła
2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1-2 łyżki mleka

Budowa
1,5 kg białej masy cukrowej
barwniki w żelu: żółty, brązowy, zielony

Biszkopt
Jajka ubić na parze z cukrem. Dodać przesianą mąkę i skrobię ziemniaczaną. Ciasto rozlać do trzech blach o średnicy 18 cm i piec w temperaturze 180°C przez 30-40 minut.

Krem kokosowy
Wiórki kokosowe zagotować z 600 ml mleka, odcedzić. 200 ml mleka połączyć z żółtkami, mąką, skrobią ziemniaczaną oraz zagotowanym mlekiem. Gdy powstanie masa o konsystencji budyniu, dodać masło, cukier i likier kokosowy.

Krem ananasowy
Miąższ z ananasów zblendować i przetrzeć przez sito, by uzyskać gładka masę. Dodać cukier, żółtka, jajka, sok z cytryny oraz mąkę kukurydzianą. Podgrzać go zagęszczenia, dodać masło oraz namoczoną żelatynę.

Krem maślany
Mleko utrzeć z cukrem pudrem, ekstraktem waniliowym oraz mlekiem.

Budowa
Zbudować tort piętrowy przekładany na przemian kremem kokosowym i ananasowym. Całość wzmocnić dwoma wspornikami o długości 32 cm. Obłożyć kremem maślanym i wałkiem z białej masy cukrowej. Pomalować barwnikami w żelu.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
16
Dania główne Naleśniki z mięsem mielonym

Naleśniki z mięsem mielonym, papryką i pomidorem" to kuszące danie, które łąc...

Odsłon: 2640

60 min
4
30 min
1

Polecane artykuły

Informacje Od tygodni króluje w naszym domu. Najlepsze smarowidło do kanapek, dzieci je uwielbiają

Coraz więcej osób decyduje się na rezygnację z masła na rzecz zdrowszych smarowideł do chleba. Na kanapkach królują warzywne pasty z ciecierzycy, c...

2
Informacje Gulasz z fasolą, befsztyk z warzywami. 5 propozycji na obiady wysokobiałkowe

Szukając zdrowych i zbilansowanych opcji obiadowych, warto rozważyć dania bogate w białko, które nie tylko zaspokoją głód, ale także wspomogą rozwó...

3
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

3
Informacje Działa przeciwalergicznie i przeciwmiażdżycowo. Jak stosować miód wiosenny?

Wiosna to czas, w którym natura budzi się do życia - to właśnie dzięki zmieniającym się porom roku możemy czerpać z jej dobrodziejstw całymi garści...

0