Pierniczki: Upiecz je właśnie teraz!

Chyba nikt nie wyobraża sobie świąt bez pierniczków - czy to zawieszonych na choince, czy posklejanych lukrem w formę chatek z piernika, czy też wypełniających wielką, ciasteczkową puszkę. Niektóre przepisy wymagają pieczenia nawet na cztery tygodnie przed świętami. Poniżej dowiesz się, jak upiec pierniczki teraz lub na ostatnią chwilę.

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Anna Starmach proponuje kilka pomysłów na przygotowania do wigilijnej kolacji (kandyzowana skórka pomarańczowa, cukier waniliowy) oraz przepis na pierniczki, które robi się mniej więcej dwa tygodnie przed świętami:

 

Jeśli upieczesz pierniczki z wyprzedzeniem, a mimo to nie do końca zmiękną i wciąż będą zbyt twarde do jedzenia, możesz zmiękczyć je na kilka sposobów. Najprostszym jest ułożenie ich na kratce z piekarnika przy otwartym oknie (w deszczowy dzień) lub w wilgotnym pomieszczeniu.

Można także zamknąć pierniczki w szczelnej puszce ze skórką pomarańczową, kawałkami jabłek lub kromką świeżego chleba. Co kilka dni wymieniamy „dodatki”, aby uniknąć pleśni.

Innym pomysłem jest delikatne skropienie twardych ciasteczek wodą i włożenie na 5 minut do nagrzanego do ok. 200 st. C piekarnika lub do mikrofalówki na 30 sekund w maksymalnej temperaturze. Jest jednak pewne ryzyko, że temperatura jednak nie będzie dla nich odpowiednia, trzeba więc być czujnym.

Poniżej znajdziesz książkę kucharską pełną przeróżnych przepisów na pierniczki - także „błyskawicznych”, nie wymagających leżakowania:

Darmowa książka kucharska do wydrukowania: 20 sprawdzonych, domowych przepisów na pierniczki. Kliknij!

Chrupiące pierniczki. Kliknij i zobacz przepis! Piernikowe aniołki. Kliknij i zobacz przepis!

Lukrowane, świąteczne pierniczki. Kliknij i zobacz przepis! Pierniczki. Kliknij i zobacz przepis!

Najbardziej bajkową formą prezentacji tego rodzaju wypieków jest oczywiście chatka z piernika.

Zobacz galerię pomysłów na domki z piernika (z przepisami)! Kliknij!

Domek z piernika. Kliknij i zobacz przepis! Minidomek z piernika. Kliknij i zobacz przepis!

Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto drożdżowe.

Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

Odsłon: 29

30 min
3
Ciasta Czarna Mauka

Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...

Odsłon: 1974

60 min
11
Dania główne Kotlety mielone

Szybki , prosty i smaczny obiad , jakim są kotlety mielone . Myślę że jest to...

Odsłon: 528

30 min
9

Polecane artykuły

Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0