Ewa_Gotuje

Sponsorowane

Pieczeń z antrykotu wołowego USA – doskonała na święta

Aromatyczna pieczeń to jedno z tych dań, którego nie może zabraknąć na stole podczas świąt. W Polsce najczęściej pieczemy drób lub wieprzowinę. Wołowina zazwyczaj podawana jest w formie zrazów, gulaszu, bitek, steków i oczywiście tatara! Co powiesz na to, aby w tym roku do świątecznego menu dodać doskonałą pieczeń z antrykotu wołowego USA? To propozycja, która zaskoczy Twoich gości wyjątkową delikatnością, aromatem i głębią smaku. Przekonaj się, jak przyrządzić tę potrawę w świątecznym wydaniu!

Antrykot najczęściej podawany jest w formie steków / materiały promocyjne

Czym jest antrykot wołowy?

Antrykot to mięso z tuszy wołowej lub cielęcej pozyskiwane z obszaru, który znajduje się pomiędzy kręgosłupem a żebrami. Wśród specjalistów antrykot wołowy uchodzi za jedno z najlepszych mięs na steki. Odpowiednio przyrządzone dosłownie rozpływa się w ustach, a jego walory smakowe są tak złożone, że konsumpcja przypomina degustację świetnego wina. Antrykot najczęściej podawany jest w formie steków, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić z niego doskonałą pieczeń! Powierzchnia antrykotu jest pokryta drobnymi przerostami tłuszczu, dzięki którym mięso jest wyjątkowo soczyste i delikatne.

Jeśli szukasz naprawdę wyjątkowego mięsa, postaw na antrykot wołowy z USA. To specjalnie wyselekcjonowane mięso, którego hodowla objęta jest szeregiem restrykcyjnych zasad i wymogów. Zbilansowana dieta i doskonałe warunki życiowe sprawiają, że antrykot wołowy USA jest jedyny w swoim rodzaju. Istnieje jednak pewne ryzyko. Jeśli spróbujesz pieczeni przyrządzonej z tego mięsa, prawdopodobnie nie będziesz chciał już wracać do zamienników! Najlepsze odmiany antrykotu wołowego znajdziesz w sklepie z mięsem premium bbq.pl.

Pieczeń z antrykotu wołowego USA w świątecznym wydaniu!

Aby nakarmić 6 dorosłych osób, będziesz potrzebował:

  • 150 ml oliwy;
  • ok. 2,5 kg antrykotu wołowego;
  • 3 ząbki czosnku;
  • 2 łyżki drobno posiekanych liści rozmarynu;
  • 5 czerwonych cebul
  • 350 ml bulionu wołowego;
  • 3 łyżki octu balsamicznego.
Zbilansowana dieta i doskonałe warunki życiowe sprawiają, że antrykot wołowy USA jest jedyny w swoim rodzaju / materiały promocyjne

Jeśli masz już wszystkie niezbędne składniki, możesz przystąpić do pracy!

  • Rozgrzej piekarnik do 150°C.
  • Podsmaż antrykot wołowy na patelni z oliwą (ok. 50 ml) do momentu, aż zbrązowieje z obu stron.
  • Pozostałe 100 ml oliwy przelej do małego pojemnika, dodaj rozgnieciony czosnek i rozmaryn, a następnie całość zmiksuj tak, aby uzyskać gładką masę.
  • Obrane cebule przekrój na pół i ułóż wraz z podsmażonym antrykotem w żaroodpornym naczyniu. Całość skrop wcześniej przygotowanym sosem z czosnku i rozmarynu. 
  • Całość wstaw do piekarnika na ok. 70 minut, jeśli chcesz, aby mięso było półkrwiste lub na ok. 90 minut, jeśli preferujesz wariant średnio wysmażony. Podczas pieczenia co 15-25 minut podlewaj pieczeń sokami, które zbierają się w brytfannie. 
  • Przełóż pieczeń na talerz i przykryj ją z wierzchu folią aluminiową na ok. 25 minut.
  • Po wyjęciu mięsa z piekarnika zwiększ temperaturę do 180°C i piecz cebule przez kolejne 10-15 minut, aż nabiorą złocistego koloru. 
  • Do garnka wlej bulion wołowy wraz z octem balsamicznym i gotuj, doprowadzając całość do wrzenia, od czasu do czasu mieszając, aż zmniejszy się objętość. 
  • Ponacinaj antrykot wołowy w odstępach 2-3 cm, a następnie polej mięso sosem.

Tak przygotowaną pieczeń świąteczną podawaj z pieczonymi cebulami, ziemniakami i ulubionym bukietem warzyw!

Artykuł sponsorowany

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto drożdżowe.

Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

Odsłon: 187

30 min
4
Ciasta Szarlotka (jabłecznik) na kruszonce

Niezwykle prosty i smakowity, dla nas rewelka, bo kocham wszelkie jabłkowe wy...

Odsłon: 29901

60 min
68
Sałatki Sałatka ziemniaczana z sosem greckim

Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...

Odsłon: 277

30 min
8

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0