Ewa_Gotuje

Pieczarki - sposób na raka, cholesterol i nadwagę

Pieczarki to najczęściej jedzony rodzaj grzybów na świecie. Właśnie teraz możemy zasadzić je w domu. Zobaczmy tylko, czy warto!

Fot. 123RF/Picsel

Pieczarki to dobry dodatek do wielu dań: świetnie smakują na pizzy i w sosie. Można je gotować, dusić, zapiekać, marynować. Mogą zarówno stanowić farsz, jak i być nadziewane. Swoich zagorzałych wielbicieli ma także zupa pieczarkowa.

Pieczarki można kupić w sklepach przez cały rok. Można je też samodzielnie uprawiać w domu lub w ogrodzie. Właśnie teraz najlepiej zacząć hodowlę.

Rzadko mówi się o prozdrowotnych właściwościach tych grzybów, wokół których narosło wiele mitów.

Grzyby nie mają żadnych wartości odżywczych? To mit!

Pokutuje u nas pogląd, że grzyby nie mają w sobie żadnych wartości odżywczych. To nieprawda! Jeśli mówimy o pieczarkach, to mają one w sobie sporo błonnika oraz antyoksydantów, takich jak polifenole, witamina C, D, B2 i B12. Są także dobrym źródłem kwasu foliowego.

Pieczarki to także grzyby zawierające dużo minerałów, takich jak potas, fosfor, cynk i miedź.

Pobierz aplikację smaker

Pieczarką w cukrzycę i cholesterol? Być może

W badaniach na szczurach udowodniono, że pieczarki w trzy tygodnie obniżają poziom glukozy (o około 25%) i "złego cholesterolu" (o około 30%) we krwi. Poziom "dobrego cholesterolu" w czasie eksperymentu znacząco się podniósł, a ilość całkowita trójglicerydów we krwi spadła aż o niemal 40%. Badano szczury z cukrzycą i hipercholesterolemią. Może to oznaczać, że podobnie dzieje się w przypadku ludzi, konieczne są jednak dalsze badania. Powyższe wyniki opublikowano w czasopiśmie naukowym "Nutrition Research".

Pieczarki zwalczają raka!

Badano także związek pieczarek z ryzykiem wystąpienia raka. Kobiety codziennie jedzące pieczarki były o 64% mniej narażone na raka piersi. Te, które jadły pieczarki i piły zieloną herbatę obniżyły to ryzyko o prawie 90%! Już pół szklanki tych grzybów dziennie może zatrzymać rozwój raka piersi.

U japońskich rolników jedzących pieczarki ryzyko wystąpienia raka żołądka było mniejsze o połowę niż u tych, którzy pieczarek nie jedli.

Weź udział w Wielkim Konkursie Urodzinowym. Co miesiąc nowa szansa na nagrody!

Odchudzające pieczarki

Roczny eksperyment dowiódł, że osoby, które zamieniły czerwone mięso na pieczarki, osiągnęły lepsze wyniki niż osoby nadal jedzące mięso po roku stosowania diety. Dotyczyło to zarówno obwodu w pasie, wagi, BMI i masy tłuszczowej. Nie pojawił się u nich także efekt jo-jo. Warto jednak pamiętać, iż nie wszystkie przepisy z pieczarkami są dietetyczne. Zanim po nie sięgniemy, powinniśmy uważnie przestudiować listę składników i zastanowić się nad finalną kalorycznością dania.

Śmiertelne niebezpieczeństwo

Pieczarki w Europie występują w 100 odmianach. Te, które dostaniemy w sklepach to gatunek pieczarki dwuzarodnikowej. Istnieją także odmiany trujące. Zdarza się też, że niedoświadczeni grzybiarze zamiast jadalnych i smacznych pieczarek zrywają muchomory jadowite lub muchomory sromotnikowe, które są do nich nieco podobne. Oba te grzyby mogą wywołać śmiertelne zatrucia.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Deser z kiwi

Banalny przepis na pyszny deser z owoców kiwi. Jest słodki, smaczny i przede...

Odsłon: 134

15 min
5
Desery Wegański deser czekoladowy z tofu

Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...

Odsłon: 47

30 min
5
Dania główne Kluski leniwe

Szybki przepis na pyszny obiad lub kolację. Kluski leniwe z Okrasą, bardzo po...

Odsłon: 94

30 min
6
Ciasta Napoleonka bez pieczenia

Klasyczna napoleonka to często ulubione ciasto rodzinne, choć jej wykonanie j...

Odsłon: 47104

30 min
80

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0