Grill - temat specjalny

Pięć zaskakujących właściwości ogórków

Ogórki pochodzą z tej samej rodziny, co melon i dynia. W medycynie indyjskiej wykorzystywano je od najdawniejszych czasów do leczenia przeróżnych schorzeń. Czy słusznie?

Fot. 123RF/Picsel

W czasopiśmie naukowym "Fitoterapia" opublikowano artykuł poświęcony właściwościom tych niepozornych warzyw. Okazuje się, że są nie tylko zdrowym dodatkiem do diety, ale i skutecznym sposobem na łagodzenie podrażnień skóry.

1. Są źródłem witaminy K

W jednej szklance ogórka (ze skórką) mieści się aż 14 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę K. Jest ona ważna w procesie krzepnięcia krwi oraz wchłaniania wapnia. Niektórzy badacze twierdzą także, że zapobiega wielu nowotworom. Znaleźć ją można także w innych zielonych roślinach - sałacie, szpinaku, kapuście i brokułach - oraz w ziemniakach, rzepie, awokado, jajkach, serze i jogurcie.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

2. Wspomagają odchudzanie

Ponad 95 proc. ogórka to woda. Dzięki temu ilość kalorii w porcji tych warzyw jest bardzo niska. Duży ogórek ma jedynie... 13 kcal. Warto włączyć go do diety odchudzającej, np. w formie surowych słupków z dodatkiem guacamole. Pyszna i zdrowa przekąska!

3. Oczyszczają organizm z toksyn

Ogórki nie tylko usprawniają odchudzanie, ale i pozwalają oczyścić organizm z toksyn. Jeśli więc planujemy dietę oczyszczającą, zwróćmy uwagę na to niepozorne warzywo.

Pobierz aplikację smaker

4. Odmładzają

Substancje zawarte w ogórkach - nazywane antyoksydantami - wymiatają z organizmu wolne rodniki, uszkadzające komórki i przyspieszające proces starzenia się organizmu.

5. Poprawiają kondycję skóry

Ogórki to świetny sposób na podrażnioną skórę, opuchliznę i przesuszenie. Warto robić sobie okłady z ogórków także w przypadku poparzeń słonecznych. Ich schładzające właściwości przyniosą dużą ulgę.

Weź udział w Wielkim Konkursie Urodzinowym.

Co miesiąc nowa szansa na nagrody!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
3
Desery Jabłecznik z budyniem

Bardzo proste ciasto. Na kruchym cieście, z owocami, w budyniowej masie.

Odsłon: 119

>60 min
1
15 min
13

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

0
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

2
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

1