Grill - temat specjalny

Pięć sposobów na wykorzystanie resztek jedzenia

W większości polskich domów po świętach lodówki pękają w szwach. Wędliny, sery, resztki pieczeni, sporo pieczywa - zdarza się, że produkty te trafiają do kosza, chociaż nie są zepsute i można je ponownie wykorzystać do przygotowania smacznych i sycących dań. Jak to zrobić? Chętnie podpowiemy!

Pomysł nr 1: Bigos
Polacy uwielbiają proste i pożywne dania jednogarnkowe. Dlatego aromatyczny bigos czy sycący gulasz to doskonały sposób na wykorzystanie resztek! Jeśli po świętach zostało ci sporo mięsa i wędlin, stwórz na ich bazie wyśmienite, tradycyjne danie. Dobrej jakości wołowina czy wieprzowina, duszona przez kilkanaście minut na wolnym ogniu, świetnie komponuje się z aromatem kiszonej kapusty. Wystarczy pokroić mięso na mniejsze kawałki, a do naczynia z kapustą wrzucić np. marchewkę, paprykę, główkę cebuli (zawsze jest pod ręką!). Dodaj też lekko podsmażony lub wędzony boczek albo pokrojoną w kostkę wędlinę, która nie nadaje się już na kanapkę. Całość można doprawić przecierem pomidorowym.

Pomysł nr 2: Sałatki

Właściwie każde warzywo możesz wykorzystać do przygotowania pysznej sałatki. Z wyłowionej z rosołu włoszczyzny stwórz zdrowy, warzywny mix. Wystarczy urozmaicić jego smak dodając puszkę kukurydzy, kilka pokrojonych w kostkę ogórków konserwowych i połączyć wszystkie składniki majonezem. Paprykę, cukinię lub marchewkę możesz pokroić w grubsze plasterki i wrzucić na chwilę do piekarnika z funkcją grillowania. Tak podpieczone produkty dopraw naturalnym sosem vinegret - przekąska na wieczór gotowa! Muszki owocówki polują na słodkie owoce? Umyj i obierz to, co zostało, pokrój w małe kawałeczki i zalej galaretką. Po stężeniu pyszny deser, który możesz urozmaicić bitą śmietaną, jest gotowy!

Pomysł nr 3: Zapiekanki

Co zrobić, by sucha bułka czy twarda jak kamień bagietka nie wylądowały w koszu? Rozwiązanie jest proste i szybkie. Podsmaż na patelni kilka pokrojonych pieczarek, paprykę i cebulę. Wyschnięte pieczywo podziel na części i nałóż na nie wcześniej przygotowany farsz. Na wierzch połóż wędlinę i plasterek sera żółtego. Tak przygotowane zapiekanki włóż do piekarnika na około 10 minut. Nieświeży chleb można przeznaczyć na grzanki do zup, a na śniadanie pojedyncze kromki obtoczyć jajkiem, doprawić ulubionymi przyprawami i usmażyć na patelni.

Pomysł nr 4: Pierogi

Farsz do pierogów możemy przygotować właściwie ze wszystkiego. Wystarczy zmielić wędliny lub pieczone mięso, doprawić pieprzem i solą, związać małą ilością oleju lub jajkiem. Aby urozmaicić nieco smak, możesz dodać suszone grzyby lub kiszoną kapustę. Pierogi można również nadziewać duszonymi na bulionie i pod przykryciem warzywami. Świetnie nadają się do tego papryka, seler, pietruszka lub por.

Pomysł nr 5: Mielone z dodatkami

Tradycyjne mielone nadal cieszy się dużą popularnością wśród Polaków. Możesz je przyrządzić wykorzystując to, co zostało w lodówce po dużej imprezie - resztki wędlin, kurczaka z rosołu i ugotowane na miękko warzywa. Oryginalnym pomysłem jest również przygotowanie mielonego z całym, ugotowanym jajkiem w środku. Wystarczy otoczyć je dobrze doprawionym mięsem i usmażyć. Zaskoczenie gości gwarantowane!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
2
30 min
5
Desery Muffinkowe babeczki z dżemem

Babeczki upiekłam na majówkę, przepis bardzo prosty i szybki , a babeczki sma...

Odsłon: 120

30 min
5
Ciasta Jabłecznik na biszkoptach

Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...

Odsłon: 10346

30 min
18

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

0
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

2
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

16
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

1