Pięć ryb, których lepiej nie jeść

Ryby coraz częściej goszczą na stołach Polaków. Warto jednak zadbać, aby w parze z ilością szła również jakość. Oto pięć gatunków ryb, których lepiej nie serwować bliskim.

Fot. 123RF/Picsel

Mogłoby się wydawać, że ryby to jeden z najzdrowszych posiłków, jaki można zaserwować naszym bliskim. W końcu znajdziemy w nich bogactwo substancji odżywczych oraz mikroelementów, które doskonale wpływają na kondycję naszego organizmu. Co więcej, specjaliści do spraw żywienia polecają zjadanie ryb ze względu na zawartość dużej liczby kwasów tłuszczowych, stanowiących istotny element naszej diety. Cóż więc mogłoby nam zaszkodzić? Niestety, ze względu na sposób hodowli, mogą być skażone antybiotykami, rtęcią oraz innymi substancjami chemicznymi. Na które gatunki powinniśmy uważać?

1. Tilapia

Ten gatunek ryby, podobnie jak panga, jest hodowany w Azji, gdzie najczęściej ryby przebywają w zanieczyszczonych, sztucznych zbiornikach. Aby jak najwięcej ryb, w jak najszybszym czasie, osiągnęło wagę umożliwiającą ich sprzedaż, karmi się je paszami zawierającym i znaczne ilości antybiotyków, środków bakteriobójczych oraz hormonów. Substancje te mogą przenikać do mięsa ryb, aby następnie trafić na nasze talerze. O jedzeniu tilapii powinni zapomnieć zwłaszcza alergicy oraz osoby, mające problemy z sercem.

2. Makrela królewska

Niestety, w mięsie. Popularnej w naszym kraju makreli również możemy znaleźć szkodliwą rtęć. Chodzi tu konkretnie o makrelę królewską, która bywa sprzedawana jako konserwy oraz pod postacią wędzoną, dlatego też podczas zakupów warto zwracać uwagę na to, z jaką rybą mamy do czynienia.

3. Panga

Wielu Polaków bardzo chętnie sięga po tę rybę, głównie ze względu na jej niską cenę. Niestety, nie jest to najlepszy pomysł. Przede wszystkim panga posiada znikome wartości odżywcze. Ponadto hoduje je się w zanieczyszczonych zbiornikach, gdzie ryby karmione są antybiotykami oraz hormonami, w celu zmaksymalizowania zysków.

4. Sum

Sum to prawdziwy rarytas, z którego można przygotować wyjątkowo smaczne dania. Warto jednak zwracać uwagę na to skąd pochodzi nasza ryba. Te kupowane w supermarketach, bardzo często są importowane z Azji, gdzie podczas hodowli niejednokrotnie wykorzystuje się spore ilości antybiotyków i substancji chemicznych, wspomagających wzrost ryb.

5. Łosoś hodowlany

Ta wyjątkowo smaczna i popularna ryba już od wielu lat wzbudza ogromne kontrowersje. Dosyć powszechnie uznaje się go za bardzo zdrowy produkt, wnoszący do naszej diety wiele istotnych składników. Niestety, problem pojawia się, gdy mamy do czynienia z łososiem hodowlanym, w którego mięsie można odnaleźć wiele antybiotyków, pestycydów oraz szkodliwych dwufenyli polochlorowanych.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kurczak z grilla

tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...

Odsłon: 127

15 min
5
Desery Ciasto bez pieczenia

Ciasto bez pieczenia przygotowane na 1 maja. Ciasto na spodzie z podłużnych b...

Odsłon: 217

60 min
8
Desery Puszysty sernik 3 składnikowy

Sernik który można przygotować z trzech składników i jest bardzo puszysty i s...

Odsłon: 823

15 min
21
Dania główne Placki z młodej kapusty

Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...

Odsłon: 519

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

1
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

4