Pięć produktów, które poprawiają humor

Coraz dłuższe, jesienne wieczory wcale nie nastrajają pozytywnie. Na szczęście znamy kilka prostych, jedzeniowych trików, dzięki którym wasz humor z pewnością się poprawi.

Fot. 123RF/Picsel

Jeżeli waszą metodą na chandrę jest zjedzenie sporego kawałka ciasta lub paczki chipsów, mamy dla was dobrą wiadomość. Znamy kilka zdecydowanie zdrowszych sposobów na poprawę humoru. Wystarczy, ze wprowadzicie do swojego jadłospisu kilka zmian. Z pewnością poczujecie się lepiej, a wasz organizm będzie wam bardzo wdzięczny.

1. Pomidory

Cenimy je przede wszystkim ze względu na wyjątkowy smak, jednak warto wiedzieć, że pomidory dostarczają do naszego organizmu również wiele substancji odżywczych. Jedną z nich jest likopen, czyli bardzo silny antyoksydant, zabezpieczający nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Co więcej, likopen poprawia kondycję naszego mózgu oraz zapobiega depresji. Pamiętajcie, że najwięcej tej dobroczynnej substancji znajdziecie w skórkach pomidorów!

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

2. Jajka

Nie bez powodu jajka poleca się jeść na śniadanie. Zawierają w sobie pełen zestaw substancji odżywczych, niezbędnych naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Mity o tym, że jaja powodują sklerozę i podnoszą poziom cholesterolu, możemy włożyć między bajki. Za to znajdziemy w nich bardzo dużo witaminy B i łatwo przyswajalnego białka. Jajka bardzo pozytywnie wpływają również na poziom serotoniny, której niedobory mogą powodować wahania nastroju oraz depresję.

3. Gorzka czekolada

Chcąc poprawić sobie nastrój, bardzo często sięgamy po czekoladę. Jednak warto zadbać o to, aby nie była to byle jaka czekolada. Najlepszym wyborem będzie ciemna, gorzka czekolada z jak największą zawartością kakao. Taka przekąska nie tylko poprawi nam humor, ale również dobrze wpłynie na nasz organizm. Gorzka czekolada jest źródłem wielu witamin z grupy B, A i E, a zawarty w niej tłuszcz roślinny pomaga zwalczać zły cholesterol. Dodatkowo, zawarta w niej teobromina stymuluje pracę nerek i układu nerwowego.

Pobierz aplikację smaker

4. Wiórki kokosowe

Chcecie poczuć się jak na wakacjach? Dodajcie do swoich dań trochę wiórków kokosowych. Są one bogatym źródłem trójglicerydów, wspomagających pracę naszego mózgu. Co więcej, zawarte w nich substancje przyśpieszają działanie układu trawiennego i co najważniejsze, bardzo pozytywnie wpływają na nasze samopoczucie.

5. Miód

Już na samą myśl o miodzie uśmiech pojawia się na naszych twarzach. To doskonała (i zdecydowanie zdrowsza) alternatywa dla różnego rodzaju słodkich przekąsek, które zajadamy, chcąc poprawić sobie nastrój. Na korzyść miodu przemawia nie tylko jego słodki smak, ale również wiele substancji odżywczych w nim zawartych. Dzięki nim, ma on nie tylko działanie antybakteryjne i antyzapalne, ale również pomaga w leczeniu nerwic oraz stanów depresyjnych.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
15

Polecane artykuły

Informacje Gulasz z fasolą, befsztyk z warzywami. 5 propozycji na obiady wysokobiałkowe

Szukając zdrowych i zbilansowanych opcji obiadowych, warto rozważyć dania bogate w białko, które nie tylko zaspokoją głód, ale także wspomogą rozwó...

3
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

3
Informacje Działa przeciwalergicznie i przeciwmiażdżycowo. Jak stosować miód wiosenny?

Wiosna to czas, w którym natura budzi się do życia - to właśnie dzięki zmieniającym się porom roku możemy czerpać z jej dobrodziejstw całymi garści...

0
Informacje Dlaczego warto jeść rabarbar? Zrób omlet, naleśniki i odchudzający koktajl z rabarbarem

Wiosną i latem warzywa i owoce są teraz najsmaczniejsze, dlatego podczas wizyty na lokalnych targu, ryneczku, czy w sklepie warto wypatrywać sezono...

1