Pestki, które leczą

Pestki dyni do popularna przekąska nie tylko w sezonie dyniowym. Okazuje się, że te zwykłe pestki są dużo zdrowsze niż nam się wydaje…

Czy to zwykła przekąska? Fot. 123RF.COM/PICSEL


1. Pestki dyni pomagają na serce i obniżają cholesterol

Zawarte w pestkach dyni (oraz w np. orzechach) fitosterole mają podobną budowę do cząsteczek cholesterolu. Ale równocześnie działają na nas inaczej - roślinne sterole zmniejszają jego wchłanianie, dzięki czemu obniżają poziom cholesterolu całkowitego i "złego".


"Zły cholesterol" nie istnieje?! Kliknij!


2. Pestki leczą depresję?

Istnieją badania, które potwierdzają, że zawarty w pestkach dyni tryptofan - niezbędny aminokwas, obecny także w białku jajka, spirulinie, dorszu, soi czy parmezanie - może wspomagać terapię antydepresyjną. Naukowcy tłumaczą to faktem, że jest on prekursorem m.in. serotoniny, tak zwanego "hormonu szczęścia". Jednak nie wszystkie badania potwierdzają skuteczność tryptofanu.


Pestki pestkami, ale co zrobić z dynią? Kliknij!

Pestki pestkami, ale co zrobić z dynią? Kliknij!


3. Na raka

Dieta bogata w pestki dyni obniża ryzyko nowotworów przewodu pokarmowego, piersi i płuc. Najlepiej działa oczywiście w połączeniu z jedzeniem warzyw i owoców oraz regularną aktywnością fizyczną.

 

Przeczytaj też o właściwościach: Papryki | Jabłek | PomidorówOrzechówBakłażanów

Dynie w ogrodzie Alicji. Zobacz!

Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Źródła wykorzystane w artykule znajdziesz tutaj.

1
z
2

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Lody w waflu

Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...

Odsłon: 1530

15 min
15
Desery Jabłecznik na biszkoptach

Jabłecznik przygotowałam z przepisu Kulinarna chwila - oto link do przepisu h...

Odsłon: 314

30 min
12

Polecane artykuły

Informacje Warzywa w tej postaci mają najwięcej witamin i minerałów. Jedz je codziennie

W sklepach znajdziemy wiele rodzajów kiełków, najczęściej spotkać można te z rzodkiewki, słonecznika, brokułów, czy lucerny. Kryją w sobie moc wita...

0
Informacje Szparagi na 10 sposobów. Pieczone, gotowane, w sosach - najlepsze przepisy

Szparagi to warzywa cenione nie tylko za wyjątkowy smak, ale również bogactwo substancji odżywczych i mnogość zastosowań w kuchni. Możesz przyrządz...

0
Informacje Szczaw – ulubione warzywo naszych babć. Co można z niego zrobić?

Dla jednych szczaw to zwykły chwast, dla innych – smaczne i bardzo zdrowe warzywo. Pomaga przy obrzękach i dolegliwościach układu pokarmowego, spow...

1
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

5