Grill - temat specjalny

Owsianka przestaje być zdrowa, traci na wartości. Jeden błąd wystarczy, by ją zepsuć

Owsianka to jedna ze smaczniejszych przekąsek, jakie można przyrządzić z rana. Jest szybka w przygotowaniu, a dzięki różnorodności dodatków, nigdy się nie nudzi. Warto jednak unikać podstawowych błędów przy robieniu owsianki, aby była nie tylko pyszna, ale też zdrowa. Jak przygotować owsiankę na śniadanie?

Jak przygotować zdrową owsiankę? Spróbuj uniknąć 4 błędów przy jej robieniu | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Wielokrotnie słyszałeś pewnie, że owsianka to jedno z najzdrowszych śniadań, na jakie możesz się zdecydować. Może być to prawdą, ale nie musi. Wszystko zależy od tego, czy nie powielasz czterech popularnych błędów przy robieniu owsianki. Nawet nie musisz zdawać sobie sprawy z tego, że coś robisz nie tak. Sprawdź, jak przygotować zdrową owsiankę, która korzystnie wpłynie na cały twój organizm.

Sprawdź także: Dodajesz do owsianki i chudniesz. Oto dodatki, które wspomogą odchudzanie

Jak przygotować owsiankę na śniadanie?

Przyrządzenie sycącej owsianki na śniadanie wydaje się bardzo prostą czynnością. Wystarczy przecież przygotować płatki, dodać odrobinę jogurtu, miodu lub innych ulubionych składników i potrawa jest już gotowa. Często cały proces przyspieszają też łatwodostępne w sklepach półprodukty, np. masło orzechowe, krem czekoladowy, wiórki kokosowe czy płatki migdałów.

Warto jednak dowiedzieć się, jak przygotować owsiankę na śniadanie, nie popełniając przy okazji podstawowych błędów. Pozornie zdrowe śniadanie może się okazać niewskazane lub kaloryczne. Nawet jeśli wydaje ci się, że działasz prawidłowo, prawdopodobnie na którymś etapie wypłukujesz cenne składniki odżywcze z produktów. Ewentualnie, po prostu wciąż możesz się poprawić i przyrządzać śniadanie znacznie zdrowiej. Przekonaj się, jakie są podstawowe błędy przy robieniu owsianki, aby jeszcze lepiej wesprzeć cały organizm.

Błędy przy robieniu owsianki

Jednym z najczęstszych błędów przy robieniu owsianki jest gotowanie płatków. Zdziwiony? Choć większość ludzi właśnie tak przyrządza sycące śniadanie, zdecydowanie nie warto gotować owsianki na wolnym ogniu przez kilkanaście minut. Po pierwsze długotrwała obróbka termiczna powoduje utratę wartościowych witamin, które znajdują się w płatkach. Ponadto stają się one też bardziej kleiste i gęste, co zwiększa ich indeks glikemiczny.

Jakie błędy przy robieniu owsianki można jeszcze popełnić? Przede wszystkim uważaj na zbyt dużą porcję słodkich składników. Płatków w połączeniu z wodą lub mlekiem (zwierzęcym czy roślinnym) lepiej nie dosładzać! Ich dodanie sprawi, że śniadanie stanie się bombą kaloryczną. Nie używaj więc cukru, syropu cukrowego lub klonowego, aby poprawić smaku dania. Jeśli nie jesteś w stanie zjeść owsianki bez słodkiego posmaku, lepiej zdecyduj się na pół łyżeczki miodu.

Trzecim błędem przy robieniu owsianki jest używanie słodkich dodatków. Używasz miodu i bananów? A może cukru i kremu czekoladowego? To zdecydowanie zbyt dużo cukru. Takie wysokowęglowodanowe dodatki sprawią, że niedługo po zjedzeniu śniadania znowu poczujecie głód.

Warto też pamiętać, że niektóre płatki owsiane są zdrowsze od innych. Jeśli zależy ci na perfekcyjnym śniadaniu, musisz poświęcić na nie więcej czasu. Płatki błyskawiczne, które skracają przyrządzanie owsianki, są najbardziej przetworzone. W procesie produkcji tracą więc część składników odżywczych. Mają też wyższy indeks glikemiczny od innych płatków.

Jak przygotować zdrową owsiankę?

Wiesz już, że przyrządzenie takiego śniadania, choć pozornie łatwe, wymaga więcej uwagi. Cztery wspomniane błędy przy robieniu owsianki można jednak w prosty sposób wyeliminować. Przekonaj się, jak przygotować zdrową owsiankę, którą możesz zajadać nawet codziennie:

  • jeśli chcesz, żeby twój organizm wchłaniał wszystkie niezbędne składniki odżywcze, płatki owsiane namocz już wieczór wcześniej. Kolejnego dnia dodaj do nich koniecznie łyżkę jogurtu naturalnego. Okazuje się, że płatki zawierają kwas fitynowy, który może zmniejszać przyswajalność witamin i minerałów. Takie namaczanie oraz zastosowanie probiotyku wypłukuje kwas fitynowy z owsianki.
  • Pamiętaj, żeby nie gotować owsianki przez kilkanaście minut. Zdrowszą alternatywą jest zalanie płatków gorącą wodą i przemieszanie ich po kilku minutach. Na pewno zmiękną, przybiorą konsystencję kleiku. Będą jednak lekkostrawne, z niższym indeksem glikemicznym i bogate we wszystkie niezbędne składniki odżywcze.
  • Nie dodawaj cukru, syropów i słodkich dodatków, takich jak jogurt owocowy, suszone i kandyzowane owoce czy czekolada mleczna. Zdecyduj się raczej na miód, orzechy, nasiona i owoce o niskim indeksie glikemicznym, czyli jabłka, maliny, brzoskwinie, grejpfruty, wiśnie, truskawki, gruszki, śliwki czy pomarańcze. Dorzuć też przyprawy, które przyspieszą twój metabolizm - np. cynamon lub kakao. Możesz też przyrządzić zdrowy krem czekoladowy, np. z awokado.

Wiesz już, jak przygotować owsiankę na śniadanie i to unikając popularnych błędów. Spróbuj przepisów na zdrową owsiankę, które przetestowali już nasi użytkownicy. Jest tak wiele pomysłów na ten sycący posiłek z dodatkiem pysznych owoców, że na pewno nigdy ci się nie znudzi!

1. Owsianka z malinami

 Owsianka z malinami Zobacz przepis

Owsianka z malinami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Fit owsianka z lodówki

 Fit owsianka z lodówki Zobacz przepis

Fit owsianka z lodówki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Czekoladowa owsianka z gruszką

 Czekoladowa owsianka z gruszką Zobacz przepis

Czekoladowa owsianka z gruszką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Owsianka z jabłkiem i cynamonem

 Owsianka z jabłkiem i cynamonem Zobacz przepis

Owsianka z jabłkiem i cynamonem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Rozgrzewająca owsianka ze śliwkami

 Rozgrzewająca owsianka ze śliwkami Zobacz przepis

Rozgrzewająca owsianka ze śliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Owsianka orzechowo-jogurtowa

 Owsianka orzechowo-jogurtowa Zobacz przepis

Owsianka orzechowo-jogurtowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Nocna owsianka

 Nocna owsianka Zobacz przepis

Nocna owsianka z orzechami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Pieczona owsianka brownie

 Pieczona owsianka brownie Zobacz przepis

Pieczona owsianka brownie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Owsianka dyniowa

 Owsianka dyniowa Zobacz przepis

Owsianka dyniowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Czekoladowa owsianka z malinami Ani Lewandowskiej

 Czekoladowa owsianka z malinami Ani Lewandowskiej Zobacz przepis

Czekoladowa owsianka z malinami Ani Lewandowskiej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


Zobacz także:

Pyszny obiad na kilka dni. Węgierskie leczo cukiniowo-paprykowe »

Dodaj do miodu i jedz łyżeczkę dziennie. Zastąpi garść leków »

Odchudzający dodatek do owsianki. Szybko podkręci metabolizm »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
3
Desery Jabłecznik z budyniem

Bardzo proste ciasto. Na kruchym cieście, z owocami, w budyniowej masie.

Odsłon: 83

>60 min
1
15 min
13

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

0
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

2
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

1