Grill - temat specjalny

Owocowe półkule - przepis z "Bake Off - Ale Ciacho!"

Wypróbuj przepis, z którym w trzecim odcinku musieli zmierzyć się uczestnicy programu "Bake Off - Ale Ciacho!".

HERBATNIK - spód

  • 40g masła
  • 35g cukru
  • 60g mąki 450
  • 15g mąki migdałowej
  • 65g płatków owsianych
  • 50g masła

 

Połączyć 5 pierwszych składników. Upiec w formie kruszonki do złotego koloru. Zagotować masło dodać do odpieczonej kruszonki i wymieszać. Wycisnąć 6 spodów grubości 3-4mm wewnątrz wycinaka. Schłodzić.

ŻELKA PEKTYNOWA

 

  • 100g puree malinowego
  • 35g puree z czarnej porzeczki
  • 5g pektyny Jaune
  • 15g cukru
  • 18g syropu glukozowego
  • 50g cukru

 

Podgrzać oba puree do 50C. Wymieszać pektynę z 15 g cukru i dodać do owocowego puree . Zagotować. Dodać syrop glukozowy i 50g cukru. Gotować do 103-104C(lub do konsystencji, która po ostygnięciu zwiąże galaretkę.) Wylać na matę silikonową. Gdy zastygnie, wyciąć dyski o średnicy 5cm.
KREM WANILIOWY

 

  • 200g mleka 3,2%
  • 50g śmietanki 36%
  • 1 laska wanilii
  • 50g żółtka
  • 40g cukru
  • 20g maizeny
  • 2g startej skórki pomarańczowej
  • 25g masła
  • 50g śmietanki 36%

 

Zagotować mleko, śmietankę i wanilię. Osobno utrzeć żółtka, cukier i maizenę. Połączyć z gorącym płynem. Zagotować. Zdjąć z ognia, dodać masło i skórkę pomarańczową. Gdy wystygnie rozluźnić budyń mieszając. Ubić śmietankę i połączyć z budyniem. Napełnić małe półkule i zamrozić.
MASA ŻELATYNOWA

 

  • 5g żelatyny
  • 25 gwody

 

Namoczyć żelatynę. Gdy napęcznieje, upłynnić.
MUS CZARNA PORZECZKA

 

  • 170g puree z czarnej porzeczki
  • 40g żółtka
  • 50g cukru
  • 25g upłynnionej masy żelatynowa
  • 35g czekolady gorzkiej
  • 50g czekolady mlecznej
  • 340g śmietanki 36%

 

Wykonać krem angielski z pierwszych 3 składników(Zagotować puree i zalać nim wymieszane żółtka z cukrem, następnie podgrzać do lekkiego zagęszczenia).Dodać masę żelatynową. Zalać czekolady gorącym kremem i zemulgować. Gdy temperatura osiągnie 35-37C, dodać ubitą śmietankę.

MONTAŻ

Wylać część musu z czarnej porzeczki do większej formy silikonowej. Wmontować zamrożoną małą półkulę kremu waniliowego. Zakryć musem porzeczkowym. Włożyć dysk z żelki pektynowej. Zakryć musem. Zamrozić szokowo. Przygotować glazurę w czasie zamrażania

GLAZURA PEKTYNOWA

 

  • 225g puree malinowego
  • 40g soku z limonki
  • 40g cukru pudru
  • 4gp ektyny NH
  • 140g cukru

 

Podgrzać puree i sok do 50C. Dodać wymieszane pektynę i cukier puder. Podgrzać do 80C i dodać cukier kryształ. Zagotować. Przestudzić do ok. 70 stopni C.

Ustawić na kratce zamrożone pólkule. Oblać glazurą pektynową. Przełożyć na spód owsiany. Udekorować świeżymi owocami. Wydać 2 najładniejsze ciastka.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Muffinkowe babeczki z dżemem

Babeczki upiekłam na majówkę, przepis bardzo prosty i szybki , a babeczki sma...

Odsłon: 23

30 min
4
30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

0
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

15
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

0
Quizy Gdzie ukryto szparagi? Zagadka na spostrzegawczość

Wielu Polakom maj kojarzy się z rozpoczęciem sezonu grillowego. W tym roku szczególną popularnością na wiosnę cieszą się też szparagi. Postanowiliś...

2