Grill - temat specjalny

Oliwa z oliwek w kuchni. Wszystko, co musisz wiedzieć

Na temat oliwy z oliwek powstało wiele mitów. Mówi się, że nie wolno na niej smażyć, a gorzkawy smak oznacza, że się przeterminowała. To oczywiście nieprawda. Warto więc dowiedzieć się, jak właściwie stosować oliwę w kuchni, by pełnymi garściami czerpać z jej dobroczynnego wpływu na nasze zdrowie.

Oliwa tłoczona z bardziej dojrzałych oliwek będzie miała łagodniejszy smak, ale mniejszą ilość cennych witamin i polifenoli / materiały prasowe

Oliwa jest tłuszczem uniwersalnym kulinarnie - można spożywać ją zarówno „na surowo", jak i po obróbce termicznej. Fani prostoty we włoskiej kuchni na pewno docenią smak dobrej jakości oliwy z chrupiącą bagietką. Możemy polać nią sałatkę, dodać do gotującej się na parze lub pieczonej potrawy, a nawet na niej smażyć. Pamiętajmy, że nie wolno rezygnować z tłuszczów w diecie - są one budulcem wszystkich naszych tkanek, poza tym niektóre witaminy rozpuszczają się w organizmie jedynie w ich towarzystwie. Zdecydowanie lepiej jednak wybierać te jednonienasycone, obecne m.in. właśnie w oliwie z oliwek czy oleju rzepakowym. Pamiętajmy, że tłuszcz używany w kuchni powinien być nierafinowany. Proces rafinacji pozbawia produkt wielu cennych substancji odżywczych, a przy okazji smaku i zapachu. Wydłuża za to okres przydatności do spożycia.

Smażenie na oliwie z oliwek

Wiele osób, wybierając zdrowy tłuszcz do smażenia, kieruje się najniższą temperaturą, w której tłuszcz traci wszelkie właściwości odżywcze, a następnie zaczyna wydzielać substancje rakotwórcze. Według United States Department of Agriculture w przypadku oliwy z oliwek wynosi ona aż 210°C, czyli wypada lepiej niż masło i znajduje się w tej samej grupie, co olej słonecznikowy. Nadaje się więc do gotowania czy pieczenia, ale również właśnie do smażenia. Poza wysokim punktem dymienia składa się w dużej mierze z odpornych na obróbkę termiczną jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Specjalistyczny test Rancimat, wykorzystywany do badania naturalnych olejów i tłuszczów wykazał, że podgrzewana oliwa z oliwek zachowuje stabilność oksydacyjną nawet przez 6,5 godziny!

Jak przechowywać oliwę?

Oliwa z oliwek powinna być przechowywana w szczelnie zamykanych butelkach z ciemnego szkła lub w puszkach. Dostęp do tlenu i światła sprawia, że produkt ulega utlenieniu. Ważne, żeby stała w suchym i chłodnym miejscu, dlatego płyta grzewcza nie jest dla niej odpowiednim towarzystwem. Lepiej też nie przechowywać jej w lodówce, by nie zgęstniała, choć po wyciągnięciu z czasem odzyska swoją płynność i nie straci właściwości. Idealną temperaturą dla oliwy jest 15-18°C. Dobrze zamkniętą butelkę można przechowywać kilka miesięcy, a nawet dłużej. Należy jednak pamiętać, że oliwa, w przeciwieństwie do wina, z czasem traci swoje właściwości smakowe i zdrowotne.

Jaki smak powinna mieć oliwa z oliwek?

- Niektórzy błędnie sądzą, że gorzki smak oliwy świadczy o tym, że produkt jest nieświeży lub złej jakości. To oczywiście nieprawda, smak goryczy uzyskuje się celowo, zbierając niedojrzałe owoce. Mają one najwięcej cennych witamin oraz polifenoli, związków o silnym działaniu antyoksydacyjnym. Taka oliwa jest więc bardzo zdrowa - zapewnia Michele Labarile, dyrektor ds. jakości w firmie Monini. - Dobry produkt powinien mieć wyraźny smak oraz przyjemny zapach przypominający świeżo skoszoną trawę. Surowe oliwki są, w zależności od gatunku, gorzkie i cierpkie. Uzyskana z nich oliwa nie może nie mieć podobnego smaku. Brak jakiegokolwiek aromatu i zapachu świadczy o tym, że produkt został poddany procesowi rafinacji, na pewno więc nie jest extra vergine.

Jaki kolor i zapach powinna mieć oliwa?

Aromat oliwy powinien być świeży, przypominać zapach skoszonej trawy, owoców, niektórzy są w stanie wyczuć nutki orzechowe, woń zielonych pomidorów czy karczochów. Kolor zależy również od gatunku, pochodzenia, warunków upraw czy metod tłoczenia. Spotykane się różne odcienie: od żółtego do zielonego.

Kiedy oliwa nie nadaje się do spożycia?

O zepsuciu oliwek, z których tłoczono oliwę, świadczy kwaskowy, octowo-winny posmak. Zaniepokoić powinna nas woń stęchlizny i zjełczałego tłuszczu. Nie wolno spożywać oliwy, na której pojawiły się pomarańczowe refleksy - świadczą o utlenieniu produktu. Smak pleśni z kolei oznacza, że była przechowywana w zbyt wilgotnym miejscu, a ziemisty posmak - że użyto przejrzałych oliwek, które spadły z drzewa.

Artykuł powstał we współpracy z marką Monini.

Pobierz bezpłaty ebook z przepisami na każdą porę roku!

Pobierz e-booka


Pobierz e-booka

Pobierz e-booka

Pobierz e-booka

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1
30 min
5
Desery Muffinkowe babeczki z dżemem

Babeczki upiekłam na majówkę, przepis bardzo prosty i szybki , a babeczki sma...

Odsłon: 107

30 min
5
Ciasta Jabłecznik na biszkoptach

Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...

Odsłon: 10258

30 min
18

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

0
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

2
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

16
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

1