Ewa_Gotuje

Olej z ostropestu. Pij łyżeczkę dziennie, twoja wątroba ci za to podziękuje

Olej z ostropestu ma mnóstwo właściwości prozdrowotnych, dlatego warto włączyć go do codziennego jadłospisu. W szczególności znany jest jego wpływ na pracę wątroby. Sprawdź, jakie korzyści płyną z zastosowania ostropestu plamistego i olejów ostropestu.

Olej z ostropestu | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Medycyna naturalna cieszy się ogromnym zainteresowaniem. Mogłoby się wydawać, że w czasach, w których możemy otrzymać lek na wszystko, niekonwencjonalne metody odejdą w zapomnienie. Tymczasem moda na stosowanie naturalnych substancji powróciła i nabiera dynamicznego tempa. Do dyspozycji mamy mnóstwo preparatów zdrowotnych przeznaczonych do konkretnej dolegliwości czy schorzenia. W ilości informacji na ich temat można naprawdę się pogubić. Sporo substancji może pomóc na naprawdę wiele problemów. Chodzi głównie oleje. Flagowym produktem z tego zakresu jest olej z ostropestu. Czym się charakteryzuje, kto powinien go stosować i przede wszystkim – jakie jest jego działanie? Tych wszystkich szczegółów dowiesz się z poniższego artykułu. 

 Sprawdź także: Herbata nieśmiertelności. Jakie ma właściwości i jak ją przyrządzić?

Ostropest plamisty – co to za roślina? 

Czy wiesz, czym jest ostropest plamisty? Co to za roślina? Jest jednoroczna i pochodzi z rodziny astrowatych. Bardzo podobna jest do octu i pochodzi z basenu Morza Śródziemnego. W Polsce uprawia się ją między innymi w Wielkopolsce, na Lubelszczyźnie oraz na Kujawach. Nie ma wysokich wymagań glebowych i dzięki temu rośnie również w stanie dzikim, przede wszystkim na suchych i bardzo nasłonecznionych terenach. Łodyga ostropestu może sięgnąć nawet 2 m. Na jej końcach znajdują się duże, łuskowate koszyczki kwiatostanów, które kwitną na fioletowo. Ostropest plamisty, podobnie jak ocet, wykształcił ostre kolce, które określane są jako skuteczny mechanizm obronny. Ostropest plamisty, o czym wie niewiele osób, nazywany jest także postem maryjnym albo świętym. 

Ostropest plamisty – właściwości zdrowotne 

Z pewnością nieraz widziałeś ostropest plamisty. Właściwości zdrowotne tej rośliny są naprawdę nieocenione – czy o tym również wiedziałeś? Warto poznać szczegóły na ten temat. Z tego artykułu dowiesz się, czym dokładnie jest ostropest plamisty. Wartości zdrowotne tej rośliny z wynikają przede wszystkim z zawartości sylimaryny. To kompleks flawonolignanów, które są pochodzenia roślinnego. Pozyskuje się je z owoców ostropestu. Sylimaryna stabilizuje błony komórkowe hepatocytów wątrobowych. Dzięki temu zabezpiecza wątrobę przed działaniem toksycznych związków. Pobudza także jej zdolności regeneracyjne. 

Ostropest plamisty stosowany jest przede wszystkim przy toksyczno-metabolicznych uszkodzeniach wątroby, które wynikają z czynników toksycznych. Roślina ta chroni miąższ wątroby oraz nerek przed działaniem takich trucizn jak mykotoksyna muchomora sromotnikowego czy oczywiście alkohol. Nic dziwnego, że roślinę tę stosuje się przy terapii chorób wątroby spowodowanych nałogiem alkoholizmu. Roślina ta pomaga również w usuwaniu toksyn z organizmu. Warto wspomnieć również o zdolnościach do obniżenia stężenia bilirubiny, czyli w ciemnopomarańczowego barwnika, który w dużych ilościach powoduje zwłóknienie gałek ocznych oraz skóry. Doprowadza także do normalizacji parametrów biochemicznych krwi. Co ciekawe, roślina ta jest w stanie także złagodzić skutki uboczne farmakoterapii. Chroni wątrobę przed toksycznym działaniem leków stosowanych na przykład w terapii przeciwnowotworowej czy po prostu antybiotykach. 

Ochrona wątroby to niewątpliwie jedna z największych zalet, jakie wykazuje ostropest plamisty. Wartości tej rośliny są jednak znacznie szersze. Ta zmniejsza ryzyko wystąpienia raka wątroby, gdyż doprowadza do zahamowania podziałów komórek nowotworowych. Dodatkowo zmniejsza uszkodzenia wątroby i przyspiesza, tak jak już wspomnieliśmy, usuwanie toksyn z organizmu. Ostropest działa także przeciwzapalnie. Zapobiega przewlekłemu zapaleniu wątroby, także temu, który pojawia się w organizmie na tle cukrzycowym. Sprawdza się w leczeniu wirusowego zapalenia wątroby typu A, WZW B i WZW C. Kolejne zalety? Zapobieganie marskości wątroby przy stłuszczeniu wątroby, obniżeniu stężenia cholesterolu we krwi i wiele, wiele innych. 

Ostropest plamisty leczy także kamicę żółciową i wspomaga pracę żołądka. Nadaje się także do zwalczania dolegliwości jelitowo-żołądkowych, takich jak zgaga, wzdęcia, brak łaknienia czy niedokwaśność soku żołądkowego. Ostropest stosuje się również w leczeniu bólów głowy typu migrenowego oraz przy objawach choroby morskiej czy lokomocyjnej. Warto, by sięgały po niego także kobiety cierpiące na endometriozę. Roślina ta pomaga wyregulować czas krwawienia menstruacyjnego. Ostropest warto stosować także przy powstrzymywaniu krwawień z nosa czy jelita grubego. Lek ten stosuje się także przy leczeniu żylaków odbytu

Olej z ostropestu plamistego – zastosowanie 

Wiemy już, jak zbawienny dla organizmu człowieka może być ostropest plamisty. Czy podobnie działa olej z ostropestu plamistego? Zastosowanie tej substancji jest bardzo szerokie. Olej z ostropestu plamistego stosuje się przede wszystkim do leczenia schorzeń związanych z nerkami oraz wątrobą. Substancja ta oczyszcza też narządy z toksyn, które są bardzo szkodliwe dla organizmu. Dodatkowo chroni organizm przed niekorzystnym wpływem produktów, które powstają w procesie przemiany materii. Olej z ostropestu plamistego leczy wątrobę i dlatego zalecany jest w kuracji leczenia alkoholizmu. Warto stosować go także przy przeróżnego rodzaju stanach zapalnych. Rzadziej mówi się o pozytywnym wpływie oleju ostropestowego na mózg. Substancja ta zwalcza wolne rodniki i hamuje ich namnażanie się. Dzięki temu wspomaga procesy koncentracji oraz zapamiętywania. W składzie oleju z ostropestu znajduje się kwas linolowy, który przeciwdziała rozwojowi nowotworów. Stosuje się go w przypadku zapalenie gardła i dziąseł czy krtani. 

Olej z ostropestu plamistego bardzo często znajduje się także w produktach kosmetycznych. Znajduje się w nim bowiem sporo witaminy E, która ma pozytywny wpływ na cerę dojrzałą. Ta spowalnia proces starzenia się skóry, wygładza ją i uelastycznia. Cera staje się bardziej promienna i przez to bardziej atrakcyjna. Działa przeciwbakteryjnie, łagodzi zaczerwienioną i podrażnioną cerę. 

Olej z ostropestu plamistego – zastosowanie w kuchni 

Świetny w leczeniu chorób wątroby i stanów zapalnych. To właśnie olej z ostropestu plamistego. Zastosowanie w kuchni tej substancji jest również bardzo szerokie. Warto wybierać zimnotłoczony olej z ostropestu i dodawać go do sałatek oraz surówek. Może się sprawdzić także w zupach, ale zbyt wysokie temperatury często powodują utratę mnóstwo składników odżywczych. Dlatego lepiej wybierać go jako składnik dressingu do sałatek. Dzięki temu każda potrawa przygotowana na jego bazie okaże się bardzo odżywcza. Nie należy obawiać się stosowania oleju z ostropestu – ten jest bardzo bezpieczny. Warto uważać jednak na jego ilości – jest to jednak olej, więc zawiera sporo kalorii. Olej z ostropestu sprawdzi się także w łazience. Warto komponować z niego maseczki czy po prostu olejować nim włosy. Podkreślamy jednak, że kluczowy jest wybór odpowiedniego produktu, tj. naturalnego, nierafinowanego i tłoczonego na zimno. 

Kto powinien używać oleju z ostropestu plamistego?  

Reasumując – kto powinien używać oleju z ostropestu plamistego? Substancje ten zaleca się przede wszystkim osobom chorującym na alkoholizm. Ten leczy marskości wątroby i dolegliwości nerkowe. Zawiera witaminy E, K i C i posiada w swoim składzie garbniki, cukry, białka, tłuszcze, minerały czy fitosterole. Systematyczne stosowanie oleju z ostropestu plamistego poprawia pracę wątroby oraz stymuluje procesy oczyszczające dla organizmu. 

Zobacz także:

Zalej wrzątkiem i wypij. Uspokoisz gazy, wzdęcia i poczujesz się lżej »

Napój, który skutecznie spala tłuszcz. Szybko pozbędziesz się boczków i wałeczków »

Dodaj do czerstwego pieczywa. Będzie smakować wybornie »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
3
Śniadania Chleb w jajku

Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...

Odsłon: 35

60 min
3
30 min
43
15 min
10
30 min
14

Polecane artykuły

0
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13