Odkryj smak polskich owoców i warzyw

Polacy coraz częściej deklarują chęć prawidłowego odżywiania się i dbania o aktywność fizyczną. Poprawia się świadomość naszego społeczeństwa w zakresie zdrowego stylu życia. Nieodłącznym jego elementem jest odpowiednio zbilansowana dieta, która nie wymaga dużego wysiłku, zwłaszcza w sezonie wakacyjnym, gdy wszystkie warzywniaki, bazarki czy sklepy wypełnione są polskimi warzywami i owocami.

Na przestrzeni ostatnich lat znacznie wzrosła jakość oraz ilość upraw w Polsce. Krajowe gospodarstwa są dziś nowocześnie wyposażone, a producenci czerpią z nowinek, kształcą się i wdrażają innowacyjne metody upraw. Jesteśmy w gronie czołowych eksporterów w UE i liczącym się na świecie producentem warzyw i owoców. Polskie jabłka, czarna porzeczka, maliny, borówka wysoka czy truskawki podbijają światowe rynki. Co drugie jabłko wyeksportowane z UE pochodzi z polskiego sadu. Jesteśmy też największym eksporterem soku jabłkowego w Europie. Uznanie za granicą znajdują polskie pomidory, marchew, cebule, warzywa kapustne czy buraki.


Najważniejsze instytuty naukowe zgodnie twierdzą, że warzywa (min. 300g) i owoce ( min. 100g) powinny stanowić podstawę codziennego jadłospisu. Zawarte w nich witaminy m.in. z grupy B, C, A, K, PP oraz substancje mineralne jak sód, potas, żelazo, wapń, cynk czy fosfor wspierają szereg funkcji organizmu, np. pracę układu trawiennego, nerwowego czy sercowo - naczyniowego. Niskokaloryczne i lekkostrawne warzywa i owoce pożądane są w każdej diecie - zapobiegają otyłości, zmniejszają ryzyko nowotworów, opóźniają procesy starzenia się, poprawiają wygląd, a także dają energię na cały dzień. Surowe, mrożone, suszone czy przetworzone polskie owoce i warzywa powinny towarzyszyć nam cały rok.


Wartą podkreślenia jest postawa patriotyzmu konsumenckiego, której przedstawiciele zwracają szczególną uwagę na wysokiej jakości produkty wytwarzane lokalnie lub pochodzące z lokalnych surowców, w tym produkty ekologiczne. W przeciwieństwie do produktów importowanych krajowe owoce i warzywa charakteryzuje naturalny proces dojrzewania, który sprawia, że są smaczniejsze oraz mają więcej wartości odżywczych. Polskie uprawy posiadają szereg regulacji prawnych i poddawane są regularnym kontrolom m.in. pod względem stosowania pestycydów. Wybierając polskie owoce i warzywa stawiamy na jakość, smak i walory zdrowotne, które doceniane są na całym świecie.


Sfinansowano z Funduszu Promocji Owoców i Warzyw

 

 

Materiały promocyjne

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka ryżowa z ananasem

Prosta, nieskomplikowana , szybka i pyszna sałatka ryżowa z ananasem. Polecam

Odsłon: 35

15 min
4
Desery Lody w waflu

Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...

Odsłon: 1753

15 min
19

Polecane artykuły

Informacje Warzywa w tej postaci mają najwięcej witamin i minerałów. Jedz je codziennie

W sklepach znajdziemy wiele rodzajów kiełków, najczęściej spotkać można te z rzodkiewki, słonecznika, brokułów, czy lucerny. Kryją w sobie moc wita...

1
Informacje Szparagi na 10 sposobów. Pieczone, gotowane, w sosach - najlepsze przepisy

Szparagi to warzywa cenione nie tylko za wyjątkowy smak, ale również bogactwo substancji odżywczych i mnogość zastosowań w kuchni. Możesz przyrządz...

1
Informacje Szczaw – ulubione warzywo naszych babć. Co można z niego zrobić?

Dla jednych szczaw to zwykły chwast, dla innych – smaczne i bardzo zdrowe warzywo. Pomaga przy obrzękach i dolegliwościach układu pokarmowego, spow...

2
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

5