Ewa_Gotuje

Oczyszcza organizm z toksyn, podkręca metabolizm, wspomaga pracę wątroby. Jak zrobić i pić domowy ocet winogronowy?

Nadchodząca jesień to czas, kiedy w naszych ogrodach dojrzewają winogrona. Niejedna gospodyni zaciera ręce, w końcu już niebawem zaczną się przygotowania domowych soków, dżemów, czy galaretek z tych pysznych, wyrazistych owoców. Warto również pokusić się o zrobienie octu winogronowego. Sprawdź, jak powstaje oraz jakie właściwości ma ocet winogronowy.

Dlaczego warto pić ocet winogronowy? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Ocet to produkt, który w kuchni warto mieć pod ręką. Można wykorzystać go nie tylko, jako składnik sosu do sałatki, na przykład popularnego winegretu, czy marynat do mięs. Okazuje się, że pity codziennie w niewielkich ilościach może rewelacyjnie wpłynąć na nasze zdrowe. W poniższym artykule podpowiemy ci, jakie ma wartości odżywcze oraz jak zrobić domowy ocet winogronowy.

Sprawdź także: Zmniejsza poziom cukru we krwi po posiłku, wspomaga trawienie. Jak zrobić ocet gruszkowy?

Jak powstaje ocet winogronowy?

Niezbędnym składnikiem octu winogronowego są oczywiście dojrzałe winogrona, a także woda i cukier. Powstaje on w procesie fermentacji i z wykorzystaniem bakterii kwasu octowego Jakie winogrona na ocet – białe czy czerwone? Do przygotowania octu winogronowego nadają się zarówno białe, jak i czerwone winogrona. 

Jak zrobić domowy ocet winogronowy – przepis

Do zrobienia octu winogronowego, potrzebujesz jedynie trzech składników. Przygotuj: półtora kilograma ciemnych winogron, 200 g cukru oraz dwa litry wody. 

Do garnka wlej wodę i ją zagotuj, dodaj cukier, wymieszaj, aż się rozpuści, a następnie poczekaj, aż wystygnie. Umyte winogrona, rozdrobnij, np. za pomocą widelca lub tłuczka, i włóż je do wyparzonych słoików. Owoce zalej wodą z cukrem. Na tym etapie można dodać również matkę octową. Na słoiki nałóż gazę i zabezpiecz ją gumką. Odstaw na około półtora miesiąca. Pamiętaj, aby przez pierwsze dwa tygodnie codziennie raz lub dwa razy dziennie wymieszać miksturę za pomocą drewnianej łyżki. Kiedy ocet będzie gotowy odcedź go i przelej do wyparzonych szklanych butelek. 

Jakie właściwości ma ocet winogronowy?

Ocet winogronowy ma właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze, wykorzystywany był już w czasach starożytnych, jako środek antyseptyczny oraz naturalny antybiotyk. Warto stosować go jako wsparcie prawidłowego trawienia, ma działanie stymulujące wytwarzanie enzymów trawiennych. Można stosować go również przed posiłkiem, co pomoże zapobiec niestrawności, a także wzdęciom i gazom. 

W occie winnym znajdują się przeciwutleniacze, m.in. resweratrol, które wykazują działanie przeciwutleniające, neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników, a także ma właściwości przeciwstarzeniowe. Jest on także dobrym źródłem potasu, który wspiera działanie układu sercowo-naczyniowego. 

Pomaga oczyszczać organizmu z toksyn, a także wspiera pracę wątroby. Osoby, które chcą zgubić zbędne kilogramy również powinny po niego sięgnąć, ponieważ przyspiesza przemianę materii. Stosowanie octu winogronowego reguluje ciśnienie krwi, a także obniża zbyt wysoki poziom "złego" cholesterolu we krwi, przez co pomaga zapobiegać miażdżycy. 

Winogronowy ocet ma działanie ściągające i przeciwbólowe, dzięki czemu może być wykorzystywany również do użytku zewnętrznego, na przykład w formie układów. Pomogą one zwalczyć obrzęki, przyda się również w przypadku stłuczeń czy siniaków. 

Należy jednak pamiętać, że zbyt duża ilość octu winogronowego może działać drażniąco na błonę śluzową układu pokarmowego. W szczególności uważać powinny na niego osoby, które borykają się z chorobami układu pokarmowego, np. refluksem czy wrzodami. 

Jak pić domowy ocet winogronowy?

Ocet winogronowy można pić nawet przed każdym posiłkiem. Bezpieczną i zalecaną dawką będzie jedna łyżka stołowa, można rozcieńczyć ją w szklance wody. Co więcej, nadaje się on do użycia zewnętrznego w postaci okładów. Wówczas należy zmieszać ocet z wodą w proporcji jeden do jednego. 

Źródło: fit.poradnikzdrowie.pl, jagodzianka.com, welbi.pl

Autorka: Anna Hutek 

Zobacz także:

Sok z buraka to prawdziwy eliksir dla zdrowia. Pij codziennie jedną szklankę »

Jak przyspieszyć dojrzewanie pomidorów, by nie zbierać niewielkich i słabo wybarwionych okazów? »

Nigdy nie dodawaj ich do grzybów. Stracisz cały smak »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
7
30 min
1
Sałatki Sałatka pieczarkowa

Przygotuj sałatkę pieczarkową na kolację lub spotkanie z przyjaciółmi. W tym...

Odsłon: 133306

15 min
144
15 min
14
Dania główne Placki z kalarepy

Kalarepa, to bardzo dobre warzywo, z którego można zrobić również pyszne placki.

Odsłon: 3905

60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

1
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3