Ewa_Gotuje

Obrywasz liście kalafiora w sklepie? Możesz najeść się wstydu! Lepiej wykorzystaj je w kuchni

Obrywania liści kalafiora to powszechne zjawisko, z którym obecnie zmagają się supermarkety. Klienci nie chcąc płacić za części rośliny, których nie zjedzą, tym samym płacą mniej za produkt. Jak możemy przeczytać w postach na Twitterze, oberwane liście po zważeniu mogą warzyć niemal tyle, co samo warzywo. Praktyka ta może jednak spotkać się z nieprzyjemnymi konsekwencjami.

Liście kalafiora, co można z nich zrobić? | Fot.123RF/Picsel

Ostatnio popularnym tematem stała się kwestia liści kalafiora. W internecie możemy spotkać się z głosami stanowczo manifestującymi słuszność obrywania ich i pozostawiania w sklepie. Według wielu osób powinniśmy płacić za samo warzywo, które możemy zjeść. Opozycja wytyka tym pierwszym skąpstwo, używa także  argumentu, jakoby kalafior z liśćmi dłużej utrzymywał wilgoć, a chroni go przed uszkodzeniami. Trudno stwierdzić, kto w tym sporze ma racje. Niewątpliwie jednak zakup kalafiora wraz z liśćmi, a następnie wyrzucenie ich do śmieci jest dużym marnotrawstwem. Dlatego, warto wiedzieć, jak je wykorzystać. 

Sprawdź także:  Solidna dawka żelaza i nie tylko. Jak zrobić pesto z młodej pokrzywy?

Czy można obrywać liście kalafiora w sklepie? 

Popularne supermarkety mierzą się z coraz popularniejszym problemem, jakim jest obrywanie liści, ogonków lub pędów z warzyw. Inflacja, a co za tym idzie wzrost cen, daje się wszystkim we znaki, szukamy więc sposobów na zaoszczędzenie na zakupach. Jeden z klientów Biedronki zamieścił post, w którym skarży się na kwotę, jaką musimy zapłacić za warzywo. Cena za kalafiora wynosiła 9,99 zł za kilogram, klient zapłacił 26 zł (2,65 kg). Po przyjściu do domu okazało się, że po zważeniu same liście ważyły około kilograma, co w przeliczeniu daje nam, aż 10 zł. Co ciekawe, Biedronka postanowiła odpowiedzieć na komentarz, informując, że obrywania liści nie jest zabronione. Po krótkim czasie został on jednak zmieniony na następującą informację: "liście kalafiora stanowią integralną część tego warzywa i pełnią kilka kluczowych funkcji". 

Sklepy postanowiły walczyć z "nieuczciwymi" praktykami. Coraz częściej można spotkać się z doniesieniami o tym, jakoby personel zwracał klientom uwagę na obrywanie liści, czy ogonków z warzyw. W jednym ze sklepu umieszczono nawet informację zabraniającą obrywania liści, ponieważ towar sprzedawany jest na wagę. Rozwiązaniem tego problemu mogłoby być sprzedawania kalafiora na sztuki. Co ciekawe, obrywanie części warzyw, może nie tylko skończyć się upomnieniem przez obsługę sklep, jest to bowiem wykroczenie działające na niekorzyść supermarketu. Zgodnie z prawem pracownik sklepu w takiej sytuacji może wezwać policję. 

Wiele osób nie zgadza się jednak z zakazem obrywania niejadalnych części warzyw. Dyskusję na ten temat można zaobserwować również na Twitterze. 

Co można zrobić z liści kalafiora? 

Kupiłeś kalafiora wraz z liśćmi i nie chcesz ich wyrzucać? Możesz je wykorzystać. Warto wspomnieć o tym, że kalafiorowe liście kryją w sobie sporo wartości odżywczych, są między innymi świetnym źródłem błonnika pokarmowego, który wspiera prawidłowe trawienie, zapobiega zaparciom, a także wpływa na prawidłowy poziom cholesterolu i cukru we krwi. Liście kalafiora zawierają również żelazo, które wpływa korzystnie na układ krążenia, oraz wapń, odpowiedzialny za mocne i zdrowe zęby i kości. 

Co zrobić z liści kalafiora? Przede wszystkim mogą one stać się składnikiem zupy jarzynowej, możesz także dorzucić je do zupy krem, świetnie sprawdzą się również w warzywnych potrawkach. Można także upiec je w piekarniku z dodatkiem oliwy i ulubionych przypraw, wówczas powstaną z nich zdrowe chipsy. Lubisz gołąbki? Zamiast używać do nich liście kapusty, zawiń farsz w te z kalafiora. 

Oto kilka pomysłów naszych użytkowników na wykorzystanie liści z kalafiora. 

1. Surówka z liści kalafiora

 Surówka z liści kalafiora Zobacz przepis

Surówka z liści kalafiora / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Zupa z liści kalafiora

 Zupa z liści kalafiora Zobacz przepis

Zupa z liści kalafiora / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Surówka z "łodyg" liści kalafiora

 Surówka z "łodyg" liści kalafiora Zobacz przepis

Surówka z "łodyg" liści kalafiora / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Zupa krem z liści kalafiora

 Zupa krem z liści kalafiora Zobacz przepis

Zupa krem z liści kalafiora / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie



Zobacz także:

Byakuya to najdroższy deser świata. Produkt firmy Cellato kosztuje ponad 6,5 tys. dolarów »

Sprawdź patent na twardą kapustę. Liście będą odchodzić od kiści bez trudu »

Częsty błąd podczas przyjmowania witaminy D. Nigdy nie bierz ich razem »

Magda Gessler dorzuca to do masy na mielone. Genialny patent na soczyste kotlety »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Parówki z wody

Zagotuj wodę włóż do niej parówki , gotujemy 5 minut i gotowe

Odsłon: 99

15 min
1
Dania główne Racuchy cebulowe

Klasyczne obiady nieco Ci się znudziły? Nie martw się! Mamy na to sposób! Nas...

Odsłon: 917

30 min
3
30 min
20

Polecane artykuły

Informacje Syp do kawy, owsianki i zdrowych deserów. Utrzymasz w ryzach poziom cukru i ciśnienie

Wyznajesz zasadę „lepiej zapobiegać niż leczyć”? Jeśli tak, to musisz pamiętać o tym, że na twoje zdrowie i samopoczucie, w dużej mierze wpływa to,...

1
Informacje Kiedy obierać szparagi? Oszczędź sobie pracy, bo nie zawsze jest to potrzebne

Sezon na szparagi trwa dosyć krótko, dlatego warto w pełni go wykorzystać. W sklepach znajdziemy różne rodzaje, zielone, białe, a czasem nawet fiol...

1
Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1