Ewa_Gotuje

Nowy trend: mięsne lody

Zjeść obiad, czy może deser? Teraz nie musisz wybierać, bo jedna z amerykańskich restauracji postanowiła stworzyć mięsne lody. Odważyłbyś się ich spróbować?

Fot. 123RF/PICSEL

Jeśli myślałeś, że w kwestii kulinariów już nic cię nie zaskoczy, byłeś w błędzie. W końcu któż mógłby się spodziewać, że ktokolwiek wpadnie na pomysł, aby sprzedawać mięsne lody? Co więcej - kto by pomyślał, że ten szalony trend kulinarny zacznie cieszyć się całkiem sporą popularnością?

Amerykańska restauracja Springbone Kitchen słynie z serwowania potraw przygotowanych na bazie różnego rodzaju rosołów i bulionów. Po stworzeniu całej serii wytrawnych potraw, postanowili zastanowić się nad opracowaniem receptur na deser, które zawierałyby ich ulubiony składnik.

W ten właśnie sposób powstały mięsne lody, które w Nowym Jorku zaczynają cieszyć się coraz większą popularnością. Od razu uspokajamy sceptyków: wbrew pozorom nie są to zamrożone kawałki, zmielonego mięsa. Lody w Springbone przygotowuje się na bazie bulionu, jednak smak i kolor zawdzięczają innym dodatkom, takim jak maliny, sok z granatów lub syrop klonowy.

Osoby, które miały okazję spróbować tego niezwykłego deseru twierdzą, że smak bulionu nie jest bardzo wyczuwalny. Jednak to nie o smak chodziło twórcom mięsnych lodów. Ich daniem powinniśmy jak najczęściej zjadać różnego rodzaju buliony ze względu na ich niezwykłe właściwości odżywcze.

W ofercie restauracji znajdują się także tradycyjne lody, jednak bulionowe sorbety cieszą się znacznie większą popularnością. Jak myślicie - taka moda może zawitać także do Polski?

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto drożdżowe.

Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

Odsłon: 179

30 min
4
Ciasta Szarlotka (jabłecznik) na kruszonce

Niezwykle prosty i smakowity, dla nas rewelka, bo kocham wszelkie jabłkowe wy...

Odsłon: 29898

60 min
68
Sałatki Sałatka ziemniaczana z sosem greckim

Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...

Odsłon: 275

30 min
8

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0