Grill - temat specjalny

Niezwykły prebiotyk i pogromca wysokiego cukru. Jak wykorzystać inulinę w kuchni?

Inulina to prebiotyk, który stał się w ostatnim czasie bardzo popularny w dietetyce. To środek dodawany do suplementów, polecany cukrzykom, odchudzającym się i osobom z większym ryzykiem zachorowania na miażdżycę. W czym jest inulina i jakie ma właściwości? Dowiedz się, jak wykorzystać inulinę w kuchni.

Choć prebiotyk występuje w wielu roślinach i warzywach, to najpopularniejsza jest inulina z cykorii | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Czy słyszałeś kiedyś o takiej substancji jak inulina? Popularny składnik suplementów to również prebiotyk. Odkryj, co to dokładnie jest, jakie właściwości ma inulina i jak wykorzystać ją w kuchni. 

Sprawdź także: Nie cieszy się popularnością, a powinna. Kasza w sam raz dla chorujących na serce i miażdżycę

Co to jest inulina?

Inulina to składnik suplementów diety, który zaleca się głównie diabetykom, osobom na diecie oraz wszystkim z większym ryzykiem wystąpienia cukrzycy, miażdżycy oraz chorób sercowo-naczyniowych. Jest wielocukrem (polisacharydem) pochodzenia roślinnego - to materiał, z którego rośliny pozyskują związki niezbędne do ich wzrostu i dojrzewania. 

Co to jest inulina? Substancja uznawana jest także za prebiotyk, czyli składnik nieulegający trawieniu, którego zadaniem jest pobudzenie korzystnych dla organizmu bakterii obecnych w jelicie grubym.

Po pozyskaniu jej z rośliny i przetworzeniu przyjmuje formę białego proszku. Następnie rozpuszcza się ją w wodzie. Składnik suplementów diety ma lekko słodkawy smak. W aptekach i sklepach zielarskich jest dostępny w sproszkowanej postaci, w tabletkach oraz kapsułkach. 

W czym jest inulina?

Wiesz już, że specyfik to materiał zapasowy tworzony w roślinnych strukturach komórkowych. W czym zatem jest inulina? Najpopularniejsza jej wersja pochodzi z cykorii - najczęściej dodaje się ją do suplementów diety oraz tabletek i kapsułek dostępnych w aptece. Natomiast naturalny prebiotyk można znaleźć też m.in. w cebuli zwyczajnej, mniszku lekarskim, topinamburze, agawie, dalii czy łopianie

Jakie właściwości ma inulina?

Inulina uznawana jest przede wszystkim za naturalny prebiotyk, który korzystnie wpływa na pracę jelit i układu pokarmowego. W związku z tym, jakie właściwości ma inulina? Cukrzykom zaleca się regularne jej przyjmowanie, ponieważ substancja działa w organizmie, zmniejszając indeks glikemiczny spożywanych produktów i cukier z nich przyswojony.  

Ponadto polisacharyd pomaga kontrolować poziom cholesterolu oraz lipidów we krwi (dlatego skierowana jest do wszystkich z większym ryzykiem zachorowania m.in. na miażdżycę), a także wspiera prawidłowy rytm wypróżnień i przeciwdziała zaparciom.

Może być stosowana jako zamiennik cukru i tłuszczów. W diecie redukcyjnej inulina zastąpi cukier (ze względu na swój słodkawy smak) oraz tłuszcze (jest mniej kaloryczna, a ma funkcje żelujące, zagęszczające). 

Inulina jako prebiotyk

Polisacharyd stosowany jest bardzo chętnie przez dietetyków. Specjaliści zalecają inulinę jako prebiotyk. Suplementowana regularnie przyczynia się do poprawienia funkcjonowania układu pokarmowego.

Pomaga w regeneracji flory bakteryjnej jelit, chroniąc narządy przed potencjalnym zakażeniem. W związku z unormowaniem pracy całego układu przyczynia się także do wzmocnienia odporności organizmu i poprawy wchłaniania wapnia. 

Jak wykorzystać inulinę w kuchni?

Wiesz już, co to jest inulina, jakie są jej główne właściwości i w jakiej formie możesz ją kupić. Pozostaje tylko pytanie, jak wykorzystać inulinę w kuchni? Na pewno może pełnić funkcję wcześniej wspomnianego słodzika, ze względu na swój słodki smak. Będzie też zastępstwem dla tłuszczu w potrawach, bo często odgrywa rolę mniej kalorycznego zagęstnika.

Ma właściwości higroskopijne i żelujące, dlatego wykorzystuje się ją do produkcji dżemów i konfitur (jako alternatywa do żelatyny, agaru lub mąki). Z powodu swojego działania będzie też rewelacyjnym składnikiem zagęszczającym zupy, sosy, budynie i galaretki. Polisacharyd jest także stabilizatorem emulsji, na przykład domowego majonezu czy piany z białek.

Jeśli chcesz ją po prostu przyjmować jako sproszkowany suplement diety, zaleca się spożywanie do dwóch łyżek inuliny dziennie. Należy ją wówczas wymieszać z letnią wodą i wypić na pół godziny przed planowanym posiłkiem.

Poniżej znajdziesz przepis na gofry z dodatkiem inuliny:

Keto gofry kakaowe z borówkami

 Keto gofry kakaowe z borówkami Zobacz przepis

Gofry z inuliną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Pyszny obiad na kilka dni. Węgierskie leczo cukiniowo-paprykowe »

Dodaj do miodu i jedz łyżeczkę dziennie. Zastąpi garść leków »

Odchudzający dodatek do owsianki. Szybko podkręci metabolizm »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
8
Desery Domowe snickersy bez cukru

Uwielbiasz jeść słodkie batoniki? Jeśli kochasz snickersy, wypróbuj naszą gen...

Odsłon: 192

30 min
3
Ciasta Sernik zebra

Sernik to ulubione ciasto wielu osób , przygotowuje się go na różne sposoby,...

Odsłon: 47

30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

0
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

15
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

0
Quizy Gdzie ukryto szparagi? Zagadka na spostrzegawczość

Wielu Polakom maj kojarzy się z rozpoczęciem sezonu grillowego. W tym roku szczególną popularnością na wiosnę cieszą się też szparagi. Postanowiliś...

2