Niezwykłe śniadanie Gosi

Sałatka, jajko pieczone z awokado, szparagi zawijane w szynkę parmeńską, a do tego cytrynowe babeczki, słodkie bułeczki i napój, który dodaje mocy! To propozycja na energetyczne i sycące śniadanie.

Babeczki cytrynowe
175 g masła
240 g cukru
3 jaja
2 łyżki soku z cytryny
3 starte skórki z cytryny
360 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
180 ml maślanki

Scones
70 g orzechów włoskich
35 g suszonych pomidorów
1 pęczek pietruszki
1 pęczek bazylii
75 g koziego serka
2 jaja L
85 ml mleka
1 łyżeczka cukru
¼ łyżeczki soli
350 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
125 g zimnego masła

Awojano
1 awokado
3 szczypty soli
3 szczypty pieprzu
2 szczypty oregano
1 ząbek czosnku
2 jaja

Konfitura z malin
125 g malin
40 g cukru drobnego
1 łyżeczka agaru

Sałatka
1 opakowanie łososia wędzonego
1 marchewka
1 ogórek zielony
½ papryki żółtej
1 pomidor
1/3 opakowania serka feta
1 mieszanka sałat
ziarna słonecznika do smaku
ziarna dyni do smaku

Sos winegret
1 cebula szalotka
6 łyżek oliwy
sok z połowy cytryny
1 szczypta soli
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka jogurtu naturalnego
½ papryczki chili

Napój mocy
mięta
1 ogórek
sok z połowy cytryny
sok z połowy limonki
miód do smaku

Szparagi
3 szczypty soli
1 cytryna
9 szparagów
9 plastrów szynki parmeńskiej
1 łyżeczka masła

Dekoracja
1 melon
100 g truskawek

Babeczki
Nagrzać piekarnik z termoobiegiem do 180°C. Masło i cukier zmiksować na jasną masę. Zwolnić obroty, dodać trzy jaja, sok i skórę z cytryny. Przesiać mąkę i proszek do pieczenia i naprzemiennie z maślanką dodawać do masy. Piec 30 minut.

Scones
Nagrzać piekarnik z termoobiegiem do 175°C. Orzechy uprażyć i schłodzić. Suszone pomidory i zioła drobno pokroić. Przygotowane składniki połączyć z serkiem. Zmiksować jajka z mlekiem. W drugiej misce wymieszać suche składniki i zagnieść je z masłem. Do suchych składników dodać mokre. Rozwałkować na grubość 1,5 cm. Wyciąć trójkąty około 6 cm. Piec przez 20 minut.

Awojano
Przekroić awokado na pół i wyciągnąć pestkę. Powiększyć otwór i przyprawić. Rozbić jaja do dziur i ponownie posypać ziołami. Piec w 200°C przez 10 minut.

Konfitura
Podgrzać maliny, dodać cukier i agar. Gotować na patelni do zgęstnienia.

Sałatka
Łososia pokroić w plastry. Przy pomocy obieraczki skroić plastry marchewki i ogórka. W kostkę pokroić paprykę, pomidor i ser feta. Zmieszać wszystko z sałatą. Posypać ziarnami słonecznika i dyni.

Sos winegret
Pokroić szalotkę. Wymieszać wszystkie składniki.

Napój mocy
Zaparzyć miętę, dolać lodowatą wodę. Dodać pozostałe składniki. Mocno schłodzić.

Szparagi
Zagotować osoloną wodę z pokrojoną cytryną i wrzucić szparagi na 4 minuty. Wystudzić i owinąć w plastry szynki. Podsmażyć na maśle do zarumienienia.

Dekoracja
Całość podawać z pokrojonym melonem oraz truskawkami.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Placki z młodej kapusty

Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...

Odsłon: 289

15 min
3
Dania główne Kurczak z grilla

tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...

Odsłon: 101

15 min
3
15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

1
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

2
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

4