Nieprzepisy na smak wyzwolony!

Wpadłeś tutaj po szybki przepis na coś dobrego? Zaskoczymy Cię. Dziś zamiast przepisów mamy dla Ciebie kilka... nieprzepisów. Podpowiemy, jak zamiast „byle czego” zrobić coś z niczego i wyzwolić smak dania. I jeszcze jedno. Plan zakupów i waga kuchenna nie będą Ci potrzebne!

Znów zabrakło Ci czasu na chodzenie po supermarkecie i wyszukiwanie produktów podanych w przepisie? Przejrzyj szafki i półki w lodówce, a na pewno znajdziesz coś, co będzie pasować do Twojego ulubionego pieczywa i wybranej Fithii do smarowania.

Co to takiego? Przede wszystkim to zupełnie nowy rodzaj produktu, który możemy śmiało nazwać wyzwalaczem smaku. Delikatna nuta zawartych w Fithii olejów tłoczonych na zimno podkreśli smak warzyw, pieczywa, kasz, ziemniaków, jajecznicy... Fithia chce przełamywać rutynę w kuchni i robi to doskonale.

Po otwarciu opakowania możesz zobaczyć ciemniejszą obwódkę - to właśnie oleje tłoczone na zimno, z których każdy ma swój kolor, zapach i smak. Dyniowy, lniany czy słonecznikowy, każdy pasuje do Twoich kulinarnych fantazji. Oto kilka inspirujących podpowiedzi na dobry początek.

Yes Ser!

Znasz to uczucie niepewności, gdy po powrocie do domu głód prowadzi Cię prosto do lodówki? Za jej drzwiami może nic na Ciebie nie czekać, ale na szczęście... jest ser! My znaleźliśmy mozzarellę, a na niższej półce dodatkowo brokuła i świeży koperek. Do tego pieczywo i oczywiście Fithia. Polecamy dyniową, a efekt wygląda tak:

Tuvege

Zwykła kromka z szynką to nuda! Zamiast tego wybraliśmy niebanalne połączenia z Fithią z olejem lnianym tłoczonym na zimno, kolorową rzepą (którą możesz zastąpić również soczyście kolorową rzodkiewką) i zielonym jak wspomnienie wiosny ogórkiem małosolnym prosto z warzywniaka na dole. Wygląda to razem naprawdę apetycznie!

MacAwokado

„Fast food" bez wyrzutów sumienia? Nic prostszego. Dwie małe „MacAwokado" z Fithią zastąpią Ci nawet obiad, a do tego są pełne witamin i białka i są naprawdę sycące. Awokado to także jedno z warzyw, które zatrzymuje najmniej pestycydów i jest źródłem tzw. zdrowych tłuszczów. Jeśli akurat nie masz pod ręką awokado, MacPomidor czy MacPapryka też dadzą się lubić! Zobacz:

MamTomato

Jeśli na pytanie „jakie warzywo masz pod ręką?" odpowiedziałeś „pomidor", to nic dziwnego.
Po prostu w każdej polskiej kuchni pomidor jest i już. Jeśli nie świeży, to we włoskim wydaniu - jako suszony, aromatyczny przysmak zanurzony w pachnącej ziołami oliwie. Fithia z olejem z pestek dyni tłoczonym na zimno pasuje do tego wprost idealnie:

... i moglibyśmy tak podpowiadać bez końca, ale jesteśmy pewni, że masz już przynajmniej kilka własnych, doskonałych pomysłów na smak wyzwolony z Fithią. Smacznego!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto malinowa fantazja bez pieczenia

Proste, pyszne ciasto budyniowe bez pieczenia, z malinami i galaretką wiśniow...

Odsłon: 11

30 min
0
15 min
5
Desery Ciasto bez pieczenia

Ciasto bez pieczenia przygotowane na 1 maja. Ciasto na spodzie z podłużnych b...

Odsłon: 277

60 min
9

Polecane artykuły

Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

2
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

4