Ewa_Gotuje

Nie wyrzucaj łupin z cebuli! Przydadzą się przy infekcjach i grypie

Wyrzucanie łusek cebuli to błąd nagminnie popełniany przez Polaków. Należy tego unikać, ponieważ łupiny cebuli pod względem zawartości witamin znacznie przewyższają samo warzywo. Podpowiadamy więc, jak w pełni wykorzystać ten naturalny skarb, przygotowując domowy napar z łupin cebuli.

Łupiny z cebuli | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Cenne właściwości łupin cebuli. To skarb dla zdrowia i urody

O tym, że cebula jest skarbnicą cennych składników odżywczych, wie niemal każdy. Mało kto zdaje sobie jednak sprawę z tego, że łuski rośliny mogą zawierać nawet więcej witamin niż ona sama.

Właściwości łupin cebuli czynią je naturalnym antyoksydantem, a także lekiem o działaniu antybakteryjnym, przeciwzapalnym, przeciwwirusowym, antyalergicznym czy przeciwmiażdżycowym. To dlatego, że zawierają one dużą dawkę kwercetyny, która w tej postaci jest dobrze przyswajalna dla organizmu.

Łuski cebuli są co prawda niejadalne, jednak spożywane w formie naparu pozwalają nam utrzymać organizm w dobrej kondycji i wzmocnić odporność z uwagi na zawartość:

  • Błonnika pokarmowego
  • Flawonoidów
  • Związków siarkowych
  • Wapnia
  • Magnezu
  • Żelaza
  • Selenu
  • Potasu
  • Chromu

Z uwagi na powyższe, „herbatkę” z łupin cebuli zaleca się osobom zmagającym się z zaburzeniami układu pokarmowego, problemami ze snem oraz wszystkim tym, którzy chcą zgubić kilka zbędnych kilogramów.

Napar możemy wykorzystać również z korzyścią dla naszej urody, np. w formie płynu przemywania twarzy. Taki naturalny tonik powinien złagodzić stany zapalne skóry i wypryski. Bez obaw można również przecierać nim popękane pięty.

Jak zrobić napar z łupin cebuli we własnym domu?

Aby przygotować domowy napar z łupin cebuli, należy gotować łuski w litrze wody przez około kwadrans tak, aby doprowadzić je do wrzenia. Później napój wystarczy jedynie odcedzić i poczekać, aż ostygnie.

Jak pić napar z łupin cebuli tak, aby służył organizmowi?

Taką „herbatkę najczęściej zaleca się pić wieczorem, tuż przed snem, ponieważ wycisza nas ona i ułatwia nam zasypianie.

Można jednak sięgać po nią o dowolnej porze w ciągu dnia, w wersji solo lub z dodatkiem miodu dla smaku. Pierwsze zmiany w naszym organizmie powinniśmy zauważyć już po kilku tygodniach tej zdrowotnej kuracji. 

Zobacz także:

Kawa popularna w PRL-u powraca. Nie podnosi ciśnienia, odżywia ciało, likwiduje zaparcia »

Dlatego wątróbka jest twarda jak podeszwa. Trik, by rozpływała się w ustach »

Tylko jedna mąka gwarantuje idealne kopytka. Nigdy się nie rozlecą! »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Sernik na zimno z truskawkami

Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...

Odsłon: 674

30 min
14
15 min
3
Desery Metrowiec z kremem karpatkowym

Metrowiec z moim ulubionym kremem. Klasyczne ciasto w innej odsłonie.

Odsłon: 8051

>60 min
12
Desery Wegański deser czekoladowy z tofu

Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...

Odsłon: 53

30 min
5

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0