Ewa_Gotuje

Nie wyrzucaj czosnku z kiszonych ogórków. Przygotuj zdrowotna tapenadę po polsku

Ogórki kiszone to jedne z najczęściej przygotowywanych fermentowanych warzyw, nie wszyscy wiedzą jednak o tym, że czosnek, który wkładamy do słoików można wykorzystać. Możesz zrobić z niego tapenadę. Czym jest ta obcobrzmiąca potrawa oraz jak wpływa na zdrowie, oraz do czego wykorzystać tapenadę z kiszonego czosnku?Tego dowiesz się z poniższego artykułu.

Tapenada, pyszna pasta do kanapek | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Co to jest tapenada? To pochodząca z Francji, a dokładnie z Prowansji, wyrazista pasta przygotowywana najczęściej z oliwek, anchois i oliwy z oliwek. Składnikami, które również pasują do tapenady są kapary, bakłażan, bazylię, tymianek, cytrynę oraz czosnek. Można dodawać ją do pieczywa, pieczonych mięs lub sałatek. Dziś przedstawimy nieco zmodyfikowany przepis na "tapenadę po polsku", zaproponowany przez jedną z użytkowniczek Instagrama. 

Warto podkreślić również zalety jedzenia czosnku, doskonale wspiera odporność, ma właściwości bakteriobójcze, przeciwwirusowe i grzybobójcze, dzięki czemu pomaga organizmowi bronić się przed infekcjami. Dlatego warto stosować go w szczególności w okresie jesienno-zimowym. Co więcej, ma działanie regulujące poziom cholesterolu i cukru we krwi. Dlatego warto włączyć go do swojej diety. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak zrobić tapenadę z kiszonego czosnku oraz do czego wykorzystać tapenadę z kiszonego czosnku. 

Sprawdź także: Jak pozbyć się zapachu czosnku po jego zjedzeniu?

Jak zrobić tapenadę z kiszonego czosnku?

Przygotowanie tapenady z kiszonego czosnku jest banalnie proste. Dodatkowo ten przepis pomoże ci uniknąć marnowania żywności, ponieważ czosnek z kiszonych ogórków nie wyląduje w koszu, co z pewnością ucieszy każdą gospodynię. Będziesz potrzebować: kilku ząbków czosnku z ogórków kiszonych, garści natki pietruszki, łyżeczki soli oraz kilku łyżek oliwy z oliwek. 

Najlepiej wykorzystać cały czosnek, który pozostał nam w słoiku po ogórkach. Następnie przeciśnij go przez praskę, umieść w miseczce i wymieszaj z łyżeczką soli, aż się rozpuści. Dodaj posiekaną natkę pietruszki. Całość zalej kilkoma łyżkami oliwy, wszystko ponownie wymieszaj, tak aby powstała gęsta pasta. Całość przełóż do czystego, wyparzonego słoika i odstaw go do lodówki. Należy pamiętać, że pasta pod wpływem niskiej temperatury zgęstnieje. W tym przepisie nie warto sugerować się konkretną ilością składników, można eksperymentować, dodając je w zależności od tego co lubisz. Możesz także dodać do niej listki świeżej bazylii. 

Do czego wykorzystać tapenadę z kiszonego czosnku?

Tapenada z kiszonego czosnku genialnie smakować będzie w połączeniu z podpieczonym chlebem, bułką lub bagietką. Świetnie podbije smak mięsa, możesz nasmarować nią pieczonego kurczaka, wykorzystać jako marynatę do karkówki lub użyć jej jako smarowidło do roladek. Będzie pasować również do przeróżnych surówek lub sałatek, zwłaszcza tych w stylu śródziemnomorskim, na przykład z pomidorami, oliwkami, czy kaparami. Czosnkowa tapenada może być również świetnym zamiennikiem masła na kanapki. 

Źródło: instagram.com/ostatnie_podrygi_50plus/,  smaker.pl

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Zdarza się nawet najlepszym. Oto jak pozbyć się kulinarnej wpadki »

To złodzieje odporności. Nie jedz i nie pij, bo organizm słabnie »

Jesienny skarb w ogrodzie. Uspokaja, zabija bakterie, łagodzi problemy z żołądkiem

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Szarlotka (jabłecznik) na kruszonce

Niezwykle prosty i smakowity, dla nas rewelka, bo kocham wszelkie jabłkowe wy...

Odsłon: 29743

60 min
65
Sałatki Sałatka ziemniaczana z sosem greckim

Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...

Odsłon: 149

30 min
5
Desery Sernik na zimno z truskawkami

Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...

Odsłon: 844

30 min
15

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0